Η Άποψή μας
Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη - Στον καύσωνα σταματάμε τη δουλειά

5/6/2021 Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Φωτό: Λένα Βερδέ

Καμίνι με πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου όλη η χώρα για δέκα και πλέον μέρες. Οι εργαζόμενοι λειώνουν στα μηχανάκια, τις οικοδομές, τα μηχανουργεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στα μαγαζιά. Οι συνταξιούχοι εγκαταλείπονται στο έλεος της «ατομικής ευθύνης» να έχουν air condition. Στην Αχαΐα καίγονται δάση και σπίτια, πυρκαγιές ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα. Ολόκληρες περιοχές παντού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Tην ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, μεγάλες πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει ακόμα και μέσα στην Αττική.

Η υγεία και οι ζωές μας γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους και των περικοπών. Το κύμα καύσωνα δεν είναι «ακραίο φυσικό φαινόμενο». Είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας της καταστροφικής παραγωγικής διαδικασίας του καπιταλισμού. 

Αυτό το σύστημα υπηρετούν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, που έχουν βάλει στόχο -ακόμα και μέσα στην πανδημία- τις περικοπές, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που διαλύουν κάθε κοινωνική δομή προστασίας απέναντι σε «θεομηνίες». Από τα νοσοκομεία, τα ΚΑΠΗ και τους δημοτικούς κλιματιζόμενους χώρους μέχρι τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Η ιδιωτικοποίηση, το κομμάτιασμα της ΔΕΗ και η “απελεύθερωση της ενέργειας” έχουν φέρει πολύ πιο κοντά τον κίνδυνο ενός black out. Οι διαβόητες βιομηχανικές ΑΠΕ, οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τις βουνοκορφές, δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο το 5% της ζήτησης. Και το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου τζογάρεται πια η αγορά ρεύματος μπορεί να σημάνει αύξηση μέχρι και 70% στα τιμολόγια.

«Έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις» τολμά να ξεστομίζει εντελώς ξεδιάντροπα ο Μητσοτάκης από τις διακοπές του στην Κρήτη, την ίδια ώρα που δρομολογεί απολύσεις στην Υγεία. Πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει πανηγυρικά ότι του χρόνου θα δοθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό 2%, την ώρα που οι αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης υπολογίζονται σε 15-20%!

Να μην αφήσουμε να γίνει ο καύσωνας ένας ακόμη τρόπος για να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί με ανακοίνωσή του τα συνδικάτα να πάρουν την πρωτοβουλία για να απαντήσουμε συλλογικά και απεργιακά απέναντι και σε αυτήν την επίθεση.


 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στον καύσωνα σταματάμε τη δουλειά

Το κύμα του καύσωνα που έχει χτυπήσει όλη τη χώρα, κάνει τη δουλειά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ένα κυριολεκτικό βασανιστήριο, που βάζει σε διακύβευση την ίδια τους τη ζωή. 

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, και κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τους δεκάδες νεκρούς από τον καύσωνα το 1987. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η τάξη μας να θρηνήσει νεκρούς, προσφορά στο βωμό των κερδών των επιχειρηματιών. 

Όλοι είδαμε τι συνέβη στη Γερμανία πριν από λίγες μέρες με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους από τις πλημμύρες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να σταματήσουν αυτήν την καταστροφή και να προστατέψουν τους εργαζόμενους. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φανερό ότι δεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους. Το έχει δείξει η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας Υγείας όπως ζητούσε το υγειονομικό κίνημα. Δηλαδή προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Το μόνο που έκανε ήταν λοκντάουν, μπόλικη αστυνομία, πρόστιμα και πολύ φιλολογία για «ατομική ευθύνη». Έτσι φτάσαμε στους  σχεδόν 14.000 νεκρούς μέχρι τώρα και μπαίνοντας στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ο Μητσοτάκης συνεχίζει την ίδια δολοφονική πολιτική. 

Τώρα που το κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά σφυρίζει αδιάφορα. Δεν παίρνει κανένα μέτρο, όπως για παράδειγμα να κηρύξει ημέρες αργίας τις ημέρες που θα χτυπήσει ο καύσωνας, γιατί πάνω απ’ όλα είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να πατσίσουν έστω και λίγο τη χασούρα που έχουν υποστεί εξαιτίας της κρίσης και της πανδημίας, δεν πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, μήπως και βγάλουν λίγο κέρδος παραπάνω.  

Εγκληματική αδιαφορία

Δίπλα στην εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης είναι και ο δήμαρχος Αθήνας, ο ανιψιός Μπακογιάννης. Που τάχα θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα, ξηλώνει δέντρα από τις γειτονιές της πόλης για να βάλει κοντέινερ για να κάνουν μάθημα τα νήπια, και δίνει το λόφο του Στρέφη σε κερδοσκοπικά funds.

Οι ζωές των εργαζόμενων είναι για την κυβέρνηση και τα αφεντικά φτηνές, όχι όμως και για εμάς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο καύσωνας να γίνει ένας ακόμη τρόπος, για να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. 

Τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία για να απαντήσουμε συλλογικά και απεργιακά απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι αρκετό να βγάζουν ανακοινώσεις με οδηγίες για το πώς να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον καύσωνα. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει κάθε εργασία όπου η ανεβαίνει η θερμοκρασία και γίνονται αποπνικτικές οι συνθήκες. Στα γιαπιά, στις ταχυμεταφορές, στο ντελίβερι, παντού, σταματάμε συλλογικά και οργανωμένα να δουλεύουμε για να προστατέψουμε τις ζωές μας. 

Καλούμε την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, όλα τα εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε απεργιακή απάντηση και να καλύψουν απεργιακά όλους τους εργαζόμενους που θα σταματήσουν να δουλεύουν μέσα στον καύσωνα. Δεν δίνουμε τις ζωές μας θυσία στο βωμό των κερδών και της οικονομίας.

30/7/2021