Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Με αέρα νίκης -όχι υποταγής

23/10, Καλλιθέα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη συνεδρίασε η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Τουρισμού – Επισιτισμού Αττικής. 

Αρχικά, έγινε συζήτηση για τα σχέδια της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου Χίλτον για ανακαίνιση μαμούθ-μετατροπή στην ουσία του γνωστού συγκροτήματος που δρομολογείται το επόμενο διάστημα και με ορίζοντα μερικών χρόνων. Φυσικά, ο ορίζοντας αυτός δεν είναι και τόσο καθαρός για το μέλλον των εργαζόμενων και των συμβάσεών τους σε αυτό το διάστημα. Γι' αυτό και έχει προκηρυχθεί δίωρη στάση εργασίας από το Συνδικάτο για την Τετάρτη 8/12 για τους εργαζόμενους στο χώρο ώστε να κάνουν συνέλευση στη 1.30μμ και να συζητήσουν το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή το επιχειρησιακό σωματείο του ξενοδοχείου κινείται ανάμεσα σε σιγή ιχθύος και επιθέσεις στους συνδικαλιστές του συνδικάτου στο χώρο.

Από τη μεριά μας ως Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα καταθέσαμε πρόταση για 24ωρη απεργία ενάντια στο δολοφονικό προϋπολογισμό που σε δυο βδομάδες θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση. Η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε την εκτίμηση όλων για την ανάγκη “απεργιακού μετώπου”. Η κατεύθυνση για απεργία στις 16/12 από πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες υπήρξε μόνο από τις τοποθετήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μιας και η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ θεωρούν ότι για τις 16/12 οι προϋποθέσεις είναι “για μεγάλο συλλαλητήριο στις 7μμ” και όχι για απεργία. 

Ωστόσο, ο δρόμος που άνοιξε με την απεργιακή δράση στην E-Food, την Cosco και το αγκάλιασμα του συνδικάτου από διανομείς της Wolt για πρώτη φορά δείχνει τις επόμενες μέρες ότι η τάξη με τις απεργίες όχι μόνο παλεύει αλλά οργανώνεται και πιο αποτελεσματικά. Τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 11πμ γίνεται η πρώτη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στην E-Food (στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Πλατεία Κάνιγγος). Σε αυτό η Καμαριέρα και η Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα θα είναι παρούσες με τους συναδέλφους διανομείς για ένα συνδικάτο μαζικό, δημοκρατικό, με μαζική δράση στο εργατικό κίνημα. 

Ταυτόχρονα, λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκινά το Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) στο οποίο οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συμμετέχουν με τους περισσότερους συνέδρους πανελλαδικά από ποτέ. Η Καμαριέρα επιμένει ότι αυτή η δυναμική ανοίγει δυνατότητες ώστε να μη ζήσουμε ακόμη ένα συνέδριο υποταγής στο Υπουργείο Εργασίας όπως τα προηγούμενα με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ ως ηγεσία της ΠΟΕΕΤ, αλλά να φέρουμε τον αέρα που ξεσήκωσε χιλιάδες συναδέλφους από ξενοδοχεία, κουζίνες, ντελίβερι και καφετέριες για να παλέψουμε μέσα στο lock down τις επιθέσεις Χατζηδάκη και να πετυχαίνουμε τεράστιες νίκες. Γι' αυτό χρειάζεται οι σύνεδροι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να λειτουργήσουν ως ενιαίο σώμα αυτές τις τρεις μέρες, με όποιο ψηφοδέλτιο και από όποια πόλη και αν εκλέχθηκαν. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, και καμιά.

Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, μέλος "Καμαριέρα – αντικαπιταλιστική κίνηση εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό", σύνεδρος στο συνέδριο της ΠΟΕΕΤ με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα