Διεθνή
Αίγυπτος: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις δρακόντιες ποινές του Σίσι

Το «έκτακτο δικαστήριο» του στρατηγού Σίσι, του σφαγέα της Αραβικής Άνοιξης και δικτάτορα της Αιγύπτου, καταδίκασε στις 17 Νοέμβρη  τρεις διάσημους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές, τον πρώην βουλευτή Ζιάντ ελ-Ελαϊμέι, τον δημοσιογράφο και σοσιαλιστή Χισάμ Φουάντ και τον νασερικό ακτιβιστή Χοσάμ Μοάνις σε ποινές φυλάκισης από τρία ως πέντε χρόνια. 

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις δρακόντειες ποινές που επιβλήθηκαν στους τρεις αγωνιστές, οι οποίοι έχουν παραμείνει ήδη πάνω από δυο χρόνια, χωρίς δίκη, φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες. 

«Παρά τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», γράφει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, «οι αρχές της Αιγύπτου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα έκτακτα δικαστήρια για να φιμώνουν αυτούς που ειρηνικά ασκούν κριτική στην Αίγυπτο για την ακραία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι πολιτικοί και ακτιβιστές δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συλληφθεί και παρόλα αυτά καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για την νόμιμη κριτική τους απέναντι στις Αιγυπτιακές αρχές».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον «πρόεδρο Αλ-Σίσι» να ακυρώσει άμεσα τις ποινές και να σταματήσει τις στημένες δίκες των έκτακτων δικαστηρίων «που παραβιάζουν τις αρχές τις δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην έφεση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που σπεύδει πάντα πρώτη να καταγγείλει τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όταν αυτές αφορούν την Κίνα και τους άλλους μικρούς ή μεγάλους ανταγωνιστές της, δεν έχει να πει τίποτα απολύτως για τις παραβιάσεις της Αιγύπτου. Και το ίδιο ισχύει για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Ο Σίσι είναι «φίλος και σύμμαχος». Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα παραβιάζει μόνο ο «σουλτάνος» Ερντογάν…

Τις ίδιες μέρες που το καθεστώς του Σίσι μοίραζε εξοντωτικές ποινές στους αντιφρονούντες ο Πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η σύζυγός του επισκέπτονταν επίσημα την Αίγυπτο και εξέφραζαν δημόσια τον θαυμασμό τους για τον Αιγυπτιακό πολιτισμό -που έδωσε και συνεχίζει να δίνει την λάμψη του στην ανθρωπότητα.