Καταστολή
Μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στο ΕΜΠΡΟΣ

29/3, κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ξεσηκωμός έχει σημάνει για τον κόσμο της Τέχνης -και όχι μόνο- η νέα επίθεση του Μπακογιάννη στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. 

Όπως καταγγέλει το ΕΜΠΡΟΣ: «Ο δήμαρχος της Αθήνας K. Μπακογιάννης σχεδιάζει την εκκένωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ μέσω σύμβασης παραχώρησης του κτηρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων. Αναγγέλλει την ανάπλαση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη… Η σύμβαση στο όνομα “της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου” ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ!».

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί κι εργαζόμενοι/ες υπογράφουν κείμενο συμπαράστασης στο ΕΜΠΡΟΣ.

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28/3 όπου ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η σύμβαση παραχώρησης στο δημοτικό συμβούλιο. Δεκάδες καλλιτέχνες και φίλοι/ες του ΕΜΠΡΟΣ συμμετείχαν στη συγκέντρωση με συνθήματα και μουσικές. H σύμβαση υπερψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τις παρατάξεις του Μπακογιάννη, του Γερουλάνου και των νεοναζί.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Σε δήλωσή του ο δημοτικός της σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου σχολιάζει ότι «Θα μας βρουν μπροστά τους. Το ίδιο το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ όπως αποφάσισε στη συνέλευσή του θα αναβαθμίσει τις δραστηριότητές του. Από τη μεριά μας έχουμε βάλει την πρόταση ότι η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση του ΕΜΠΡΟΣ πρέπει να είναι στα πλαίσια της πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. Δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω από τη συνέχιση της λειτουργίας του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, χωρίς αστερίσκους». 

«Θα κρατήσουμε ανοιχτό το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, για άλλη μια φορά» ξεκαθαρίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης που επίσης συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Οι εργαζόμενοι συλλογικά και οργανωμένα θα υπερασπίσουμε τον Πολιτισμό συνολικά αλλά και το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Διεκδικούμε τα καλλιτεχνικά σωματεία (ΠΟΘΑ, ΣΕΗ, ΠΜΣ, ΣΕΧΩΧΟ κλπ) να πρωτοστατήσουν στη μάχη για να μην κλείσει το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ». 

 «Το σχέδιο του Μπακογιάννη είναι καταστροφικό για το ΕΜΠΡΟΣ» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο σκηνοθέτης και ποιητής Τάσος Σαγρής. «Για πάνω από 10 χρόνια στο ΕΜΠΡΟΣ πάνω από 2.000 καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να αναγνωριστεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του ΕΜΠΡΟΣ με τον τρόπο λειτουργίας που ισχύει. Ένας αυτοοργανωμένος χώρος ανοιχτός στους πάντες. Πολλοί νέοι/εες που τελειώνουν τις σχολές θεάτρου κάνουν τις πρώτες παραγωγές στο ΕΜΠΡΟΣ. Η συμβολή του έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Volksbuhne, του σπουδαιότερου ίσως πειραματικού θεάτρου στον κόσμο, έστειλε επιστολή στη Μενδώνη και τον Μπακογιάννη, ότι δεν μπορεί να σταματήσει το εγχείρημα του ΕΜΠΡΟΣ γιατί αποτελεί ένα οργανικό περιβάλλον μέσα από το οποίο παράγεται η σύγχρονη τέχνη στην Ευρώπη».