Διεθνή
«Εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις - Άγριες πολεμικές επιχειρήσεις

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε, αυτήν τη φορά δια ζώσης, ανάμεσα σε εκπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης στην Τουρκία με το κοινό ανακοινωθέν να αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 29 Μαρτίου, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς: 

«Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές είπαν ότι πρότειναν ένα καθεστώς βάσει του οποίου η χώρα τους δεν θα προσχωρήσει σε συμμαχίες ούτε θα φιλοξενεί βάσεις ξένων στρατευμάτων, αλλά θα έχει εγγυημένη την ασφάλειά της με όρους παρόμοιους με το Άρθρο 5, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Προσδιόρισαν το Ισραήλ και τα μέλη του ΝΑΤΟ, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία ως χώρες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή τέτοιων εγγυήσεων. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φόμιν δήλωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να περιορίσει τις μάχες κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διάλογο. Ο επικεφαλής της ρώσικης αντιπροσωπείας Μεντίνσκι είπε ότι θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις και θα τις αναφέρει στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εποικοδομητικές». 

Σε διαρροές από διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες και δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την Δευτέρα αναφέρθηκε ότι η ρωσική πλευρά θα ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το Κίεβο συμφωνήσει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο και να ξεχάσει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν βέβαια ότι «η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της είναι σκεπτικοί απέναντι στις προθέσεις του Πούτιν» που μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίσει στρατιωτικό χρόνο. Αλλά τι να σχολιάσει κανείς και για τις προθέσεις των «δυτικών υποστηρικτών», αυτών των περιστεριών της ειρήνης όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν που λίγο πριν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, έκανε δημόσια δήλωση για ανατροπή του Πούτιν. 

Θάνατος

Οι διπλωμάτες θα μιλήσουν με τους ανωτέρους, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αλλά στο μεταξύ θα συνεχίζεται και ο πόλεμος η έκβαση του οποίου κρίνεται στο πεδίο της μάχης. Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν αμείωτα σπέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην Ουκρανία. Eκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Μποϊτσένκο, στο CNN «βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών». 

«Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντική ζημιά, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου – την απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σόιγκου, την ίδια ώρα που στην Ινσταμπούλ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Παραδεχόμενος εμμέσως ότι ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει πλέον τις προσπάθειες κατάληψης των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας - κάτι που ταιριάζει και με την ανακοίνωση για περιορισμό των μαχών κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι κληρωτοί που θα ενταχθούν στον στρατό την άνοιξη δεν πρόκειται να σταλούν στις μάχες, δήλωση ενδεικτική της πίεσης που αντιμετωπίζει η ρωσική κυβέρνηση στο εσωτερικό της λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στον πόλεμο.

Εκεί βρίσκεται η ελπίδα για την ειρήνη, στην κινητοποίηση των καθημερινών ανθρώπων, στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που θα γίνουν ξανά στις 2 Απρίλη σε πόλεις της Ρωσίας αλλά και στις διαδηλώσεις που συνεχίζουν να γίνονται στην Ουκρανία ακόμη και κάτω από συνθήκες πολέμου. Όπως αυτή, το περασμένο Σάββατο στην (υπό ρωσική κατοχή) πόλη Σλαβούτιτς στα βόρεια της χώρας όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης, αψήφησε τους πυροβολισμούς στον αέρα των Ρώσων στρατιωτών πετυχαίνοντας την απελευθέρωση του δήμαρχου, με τον ρωσικό στρατό να ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την πόλη εφόσον δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός σε αυτήν. Αυτές οι δράσεις αξίζουν όσο χίλιες συναντήσεις διπλωματών.  

Σλαβούτιτς