Αντιπολεμικό κίνημα
Aντιπολεμικό κίνημα σε Ανατολή και Δύση

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου. Φωτό: Eurokinissi

Αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, στον Άγιο Δημήτριο και σε άλλες γειτονιές ενώ μαζική αναμένεται να είναι σε συμμετοχή η αντιπολεμική συναυλία που διοργανώνεται στα Προπύλαια την Τρίτη 29/3 την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πηγαίνει στο τυπογραφείο. 

Στην Αθήνα, στις 24 Μαρτίου, τα παιδιά του 132ου δημοτικού σχολείου Αθηνών κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο - ειρήνη παντού» έστειλαν το δικό τους ηχηρό και συγκινητικό αντιπολεμικό μήνυμα σε μία συμβολική πράξη συμπαράστασης στους Ουκρανούς φίλους και συμμαθητές τους. Στην ακριβώς απέναντι πλευρά της Ιστορίας την επόμενη μέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματοποίησε μια πολεμοκάπηλη και σπάταλη επίδειξη των νέων οπλικών συστημάτων στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου - με τον θόρυβο από τα μαχητικά αεροπλάνα να θυμίζουν στους κατοίκους της Αθήνας τις εικόνες καταστροφής που έρχονται καθημερινά από την Ουκρανία. 

Στην ίδια πολεμοκάπηλη κατεύθυνση κινήθηκαν και όλα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να επιτίθενται στους καλλιτέχνες που μαζικά στηρίζουν την αντιπολεμική συναυλία. “Πάντα υπήρχε αντίδραση σε όποια αντιπολεμική συναυλία κάναμε” τόνισε η Τάνια Τσανακλίδου μιλώντας στο Κόκκινο “Είτε στην Αθήνα το 1999, είτε στο Βελιγράδι που πήγαμε και τραγουδήσαμε για την Ειρήνη. Αυτοί που επιτίθενται το κάνουν γιατί ξέρουν την οργή του κόσμου. Και φοβούνται ότι η αντιπολεμική συναυλία θα εξελιχθεί σε αντικυβερνητική”.

Οι αντιπολεμικές φωνές που λένε ούτε Πούτιν ούτε ΝΑΤΟ δεν υψώνονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά από χώρες της Δύσης. 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε δύο κύριες συνέπειες στην Πολωνία. H πρώτη, ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων που έρχονται στη χώρα. Το δεύτερο είναι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση καθώς και η κλιμάκωση της δράσης του ΝΑΤΟ και της Δύσης» αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Πολωνία ο Άντυ Ζεμπρόφσκι, από την Εργατική Δημοκρατία, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Πολωνία. 

Έκρηξη αλληλεγγύης

«Η οργάνωσή μας έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας και η εφημερίδα μας συνάντησε πολύ θετική ανταπόκριση στους δρόμους αλλά  και στις αντιρατσιστικές και γυναικείες διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Υπήρξε μια μαζική έκρηξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.  Η πολιτική “ανοιχτής πόρτας” για τους Ουκρανούς πρόσφυγες όμως έρχεται σε έντονη αντίθεση με την κατάσταση στα σύνορα ης Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Εκεί συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες απωθήσεις μη Ευρωπαίων προσφύγων. 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ και διπλασιάζει το μέγεθος του στρατού. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Γιαρόσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε ότι μια ένοπλη νατοϊκή «ειρηνευτική αποστολή» στρατιωτών πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία. 

Υποστηρίζουμε την αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς. Η κατευθυντήρια θέση μας για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς πολέμους, ότι “ο κύριος εχθρός βρίσκεται μέσα στη χώρα μας”, σημαίνει ότι στεκόμαστε ενάντια στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας και την κλιμάκωση του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε διαδήλωση πάνω στους άξονες: Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς. Τερματισμό της ρωσικής εισβολής. Αλληλεγγύη στις θαρραλέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία. Όχι σε μια ένοπλη «ειρηνευτική αποστολή» στην Ουκρανία. Όχι στην κλιμάκωση του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Όλοι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι, όχι στις ρατσιστικές διακρίσεις. Καμία αύξηση των δαπανών για το στρατό. Ξοδέψτε τα χρήματα για στέγαση, εκπαίδευση και Υγεία».

Στη Βρετανία το Stop the War Coalition διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη συμμετοχή ακτιβιστών και από την Ρωσία και από την Ουκρανία. Η Ουκρανή ακτιβίστρια Οξάνα Σολωμού είπε ότι η πατρίδα της, το Τσερνίχιβ, είχε καταστραφεί κατά 60% από τη ρωσική εισβολή αλλά αντιτάχθηκε στην παρέμβαση του ΝΑΤΟ». Η Ρωσίδα ακτιβίστρια Άσια Μαρουκετ αναφέρθηκε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία τονίζοντας ότι «οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή, αλλά δεν έχει κάμψει την αποφασιστικότητα  του αντιπολεμικού κινήματος».

«Καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες. Αντιμέτωποι με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, λέμε: οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι» ανέφερε η Κριστίνε Μπούχολτς πρώην βουλευτής του Die Linke στην αντιρατσιστική-αντιπολεμική διαδήλωση στο Βερολίνο στις 19 Μάρτη. «Ταυτόχρονα Μαύροι, Μουσουλμάνοι και Έγχρωμοι που προσπαθούν να αποδράσουν από την Ουκρανία καταγγέλλουν ότι απωθούνται βάναυσα και βίαια στα σύνορα. Καθημερινά πνίγονται πρόσφυγες στη Μεσόγειο και ξεπαγιάζουν στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας. Αδιάφορο αν έρχονται από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, τη Συρία ή την Αφρική το σύνθημά μας είναι ένα: όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ».