Την ενδυνάμωση της συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση -απροκάλυπτα πλέον- και στα πανεπιστήμια, με επιστολή της προς τα δημόσια ΑΕΙ. Με αυτήν, το υπουργείο Παιδείας καλεί τα ελληνικά ΑΕΙ να ανταποκριθούν στην πρό(σ)κληση του ισραηλινού υπουργείου για ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο της Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ “προσφέρει” 2 εκατομμύρια ευρώ.
Αποτελεί μια ακόμη επίθεση τόσο στο αυτοδιοίκητο των δημοσίων πανεπιστημίων, όσο και στο φοιτητικό κίνημα το οποίο έχει δώσει αγώνες κατά της συνεργασίας των πανεπιστημίων με ισραηλινά ιδρύματα δηλώνοντας την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή τη συμφωνία, πέρα από τη συμβολή τους στην ενδυνάμωση αυτής της αιματηρής συμμαχίας σε ερευνητικό επίπεδο, επεκτείνοντας την ήδη επιβαρυμένη λίστα των δεσμών της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ.
Στην επιστολή προς τα ελληνικά ΑΕΙ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (30/9) αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε σχετικό έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, σημειώνεται ότι υπάρχει θετική εισήγηση για την ανάπτυξη και ει δυνατόν εμβάθυνση διμερών ακαδημαϊκών και ερευνητικών σχέσεων με ισραηλινά ΑΕΙ, δεδομένου του στρατηγικού χαρακτήρα των διακρατικών μας σχέσεων, αλλά και κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου των ισραηλινών ΑΕΙ ιδίως στις θετικές επιστήμες. Υπενθυμίζεται επίσης η πρωτοβουλία “Connective” του υπουργείου Περιφερειακής Συνεργασίας, η οποία έδωσε έμφαση στη συνεργασία με την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, περιλαμβάνοντας μια θεματική αφιερωμένη στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα».
Δε πρόκειται για μια γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλά για μια μεθοδευμένη στρατηγική που προσπαθεί να εφαρμόσει σε όλα τα επίπεδα της παρέμβασης της, ενισχύοντας τη προπαγάνδα του γενοκτονικού κράτους, το οποίο επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πρωτοπόρο και προοδευτικό.
Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις οργανωμένα και δυναμικά, δένοντας την πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με τον αγώνα κατά της συνεργασίας με το Ισραήλ. Γι' αυτό στη σχολή μας οργανώνουμε τη συμμετοχή μας για το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στις 10 Οκτώβρη με εκδήλωση-συζήτηση στο αίθριο σε συνεργασία με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Η Γαλλία δείχνει τον δρόμο με την εξέγερση των μαθητών και των φοιτητών από την οποία δεν απουσιάζουν οι παλαιστινιακές σημαίες. Δεν αποτελεί απλά έμπνευση, αλλά απτό παράδειγμα πως το φοιτητικό κίνημα υπάρχει, είναι πολιτικοποιημένο, και έχει τη δυνατότητα να βγει στο δρόμο οργανωμένα και να ρίξει την κυβέρνηση του πολέμου.

