Αντιπολεμικό κίνημα
Να σταματήσουμε την εμπλοκή Μητσοτάκη - “Ένα τραγούδι” και πολλές φρεγάτες…

Αμερικάνικα τανκς στην Αλεξανδρούπολη

«Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στο σύνολο του πληθυσμού. Από σήμερα λειτουργεί και πάλι το ελληνικό προξενείο και θα βοηθήσει στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη διανομή της αλλά και στη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης από όλη την Ουκρανία μέσω Οδησσού». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας στην  πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. Ψεύδεται και στα δύο σκέλη. 

Όσον αφορά στη «δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης» η ελληνική κυβέρνηση είναι η τελευταία που θα μπορούσε να εμπιστευτεί κανείς. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος καθησύχαζαν τους πάντες ότι «υφίσταται σχέδιο εκκένωσης» για τους ομογενείς στην Μαριούπολη. Στη συνέχεια είπαν ότι οι ομογενείς θέλουν στην πλειοψηφία τους να παραμείνουν εκεί και λίγο αργότερα ότι πλέον οι συνθήκες δεν ευνοούν την υλοποίηση της εκκένωσης. Μετά χάθηκαν για να επανέλθουν πριν δύο εβδομάδες με την «ηρωική» πρωτοβουλία Δένδια να «συνοδεύσει αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη» -που πυροδότησαν κυρίως διπλωματικοί λόγοι δηλαδή η πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας στο ρόλο διαμεσολαβητή. Εν τέλει στην πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ υπήρξε πρωτοβουλία Μακρόν για συνεργασία Γαλλίας-Ελλαδας-Τουρκίας για αποστολή στην Μαριούπολη. Η ηρωική παρέμβαση Δένδια κατέληξε σε σύντομη επίσκεψη στην Οδησσό...  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, στις εκκενώσεις αμάχων καθώς και στην υποδοχή προσφύγων (15.000 περίπου από συνολικά 3,5 εκατομμύρια). Είναι παντελώς απούσα από οποιεσδήποτε, έστω και κάλπικες, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Η «ανθρωπιστική» επίσκεψη του Δένδια στην Οδησσό στην ουσία έρχεται να καλύψει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πανταχού παρούσα όσον αφορά στην άφθονη στρατιωτική βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει στα σχέδια και τις δράσεις του ΝΑΤΟ ρίχνοντας περισσότερο λάδι στην φωτιά του πολέμου. Πρόκειται για πολλαπλή εμπλοκή:

• Μέσα στην  περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η αποστολή τέσσάρων ελληνικών ουλαμών ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου 

ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης στην Βουλγαρία για να συνεισφέρουν στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ. 

• Κλιμακώνεται η μεταφορά νατοϊκών δυνάμεων προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Πολωνία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που ξεκίνησε στις αρχές του Μάρτη με την μεταφορά 3.000 αμερικάνων στρατιωτών, τανκς και οπλικών συστημάτων κάποια από τα οποία συμμετείχαν και στην ελληνοαμερικανική άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022».  Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έπιασε στην Αλεξανδρούπολη ακόμη ένα πλοίο (τρίτο κατα σειρά) με νατοϊκό πολεμικό υλικό, το οχηματαγωγό «Liberty King» που ξεφόρτωσε άρματα, οχήματα και λοιπό εξοπλισμό με προορισμό την  Πολωνία. Όπως ανέφερε σε τουιτ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης: «Από νωρίς το πρωί στην Αλεξανδρούπολη το Liberty King US για την τρίτη φάση της επιχείρησης RSOM (Reception/cargo discharge/Staging and Onward Movement - υποδοχή/ εκφόρτωση φορτίου, εγκατάσταση και διεκπεραίωση) ενώ στη δεύτερη αποστείλαμε 3 πλήρεις σιδηροδρομικούς συρμούς στο δυτικό άκρο της Πολωνίας».

“Σούδα του Βορρά”

• Επιπλέον, όπως γράφει ο Μάνος Χαραλαμπάκης στο Βήμα: «Η “Σούδα του Βορρά”, όπως χαρακτηρίζεται πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, περνάει σε μια νέα φάση αναβάθμισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των “ΝΕΩΝ”, το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στις συζητήσεις ένα νατοϊκό πρότζεκτ που αφορά την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Χρυσούπολη της Καβάλας μέχρι και την Αλεξανδρούπολη… Η επέκτασή του μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα βοηθούσε σημαντικά τον ανεφοδιασμό και την τροφοδοσία με καύσιμα τόσο τις ελληνικές δυνάμεις της παραμεθορίου όσο και τις νατοϊκές και αμερικανικές». 

• Τρεις πολεμικές ασκήσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες ταυτόχρονα στην Ελλάδα, οι Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ, ΩΡΙΩΝ, ΛΑΙΛΑΨ 2022 στις οποίες συμμετέχουν 1.900 στρατιώτες, τα Αεροπλανοφόρα της Γαλλίας CHARLES DE GAULLE και των ΗΠΑ USS HARRY S. TRUMAΝ με τα πλοία συνοδείας τους, 130 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του ΠΝ. Στην άσκηση «Λαίλαψ - 1/22» συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα μαζί με τις νατοϊκές δυνάμεις παρακολουθώντας τις κινήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. 

• «Ήδη φρεγάτες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. συμμετέχουν στην παρακολούθηση του διαδρόμου ναυσιπλοΐας, ο οποίος ξεκινάει από τα ανοιχτά της Κρήτης και φθάνει έως το βόρειο Αιγαίο» γράφει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή προσθέτοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενισχύονται οι κατά τόπους διοικήσεις του ΝΑΤΟ που δεν έχουν σταματήσει να αποστέλουν μια σειρά από αιτήματα στο ΓΕΕΘΑ για καλύψεις κενών στη νεα διάταξη της συμμαχίας σε αέρα, ξηρά και θάλασσα: 

«Σε τακτικό επίπεδο τα περισσότερα αιτήματα καταφθάνουν από το Νόρθγουντ, και συγκεκριμένα από τον διοικητή MARCOM αντιναύαρχο του βασιλικού ναυτικού Κιθ Μπλουντ, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.  Ρωσικά πλοία –πολεμικά και εμπορικά– εξακολουθούν να κινούνται στην περιοχή ανάμεσα στα Στενά και τις ρωσικές βάσεις στη Συρία και μέρος της αποστολής των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι η διαρκής παρακολούθησή τους, σε επιχειρήσεις που συχνά παραπέμπουν σε αναλογίες με τον Ψυχρό Πόλεμο».

Αναμέτρηση

Τα περί «αμυντικών ασκήσεων» που στόχο έχουν την «αποτροπή ενός πολέμου» κλπ, που συνήθως χρησιμοποιούνταν για να καλωπίσουν τέτοιες ασκήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Είναι πλέον πασίδηλο ότι  πρόκειται για αναμέτρηση ανάμεσα σε εχθρικούς στόλους, για γενικευμένες πρόβες πολέμου. Όπως είπε και στην εναρκτήρια ομιλία του «Ηνίοχου» στην Ανδραβίδα, ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος, η άσκηση «έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, το οποίο στέλνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει σπείρει τον πόλεμο στην Ευρώπη... Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτή η άσκηση απογειώνεται ακριβώς την στιγμή που και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε είναι σε άνοδο...»

Απέναντι στα γεράκια που πανηγυρίζουν την «απογείωση»των πολεμικών προετοιμασιών η οργανωμένη εργατική ταξη και τα συνδικάτα μπορούν να υψώσουν το δικό τους τείχος ενάντια στον πόλεμο εμποδίζοντας κάθε εμπλοκή σε αυτόν. Ήδη συνδικάτα της Αλεξανδρούπολης, (εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τουριστικών επαγγελμάτων, συνταξιούχων) σε κοινή τους ανακοίνωση απαιτούν «Καμία εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών, καμία εμπλοκή του ελληνικού σιδηροδρόμου για τη μεταφορά πολεμικού υλικού» και καταγγέλλουν «τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ, αυτές τις μέρες, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».  Το Σάββατο 9 Απρίλη διοργανώνεται αντιπολεμική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, «εδώ και περίπου δυο βδομάδες ασκείται πίεση στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Αρχικά η εργοδοσία υποδείκνυε ποιος εργαζόμενος θα πρέπει να πάει και, όταν εισέπραξε την άρνησή τους, τους είπε  “να τα βρουν μεταξύ τους”. Οταν πάλι κανένας δεν δέχτηκε να μετακινηθεί “εθελοντικά”, ενεργοποίησε την “υποχρεωτικότητα”, επικαλούμενη τη σύμβαση εργασίας τους... Ο ηλεκτρολόγος που διατάχθηκε να βρίσκεται το Σάββατο 2/4 στην Αλεξανδρούπολη δήλωσε ξεκάθαρα στον προϊστάμενό του ότι δεν δέχεται να μετακινηθεί, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν γίνεται να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους εργαζόμενους τι κουβαλάνε τα τρένα...».

«Καμία συμμετοχή στον πόλεμο πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς, ή απλοί παρατηρητές αυτών των ολέθριων εξελίξεων. Όλοι μαζί πρέπει προς πάσα κατεύθυνση να φωνάξουμε: Σταματήστε τον πόλεμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ-ΟΣΕ που μαζεύει ενίσχυση για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά οι ανακοινώσεις δεν φτάνουν. Απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική πρόκληση της διοίκησης του ΟΣΕ, η ΠΟΣ και τα σωματεία, όλοι οι σιδηροδρομικοί, πρέπει να απαντήσουν με τον τρόπο που το έκαναν το 1999, με απεργία, αρνούμενοι να μεταφέρουν πολεμικό νατοϊκό υλικό για τον πόλεμο στην Σερβία.

Μαζί τους θα έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας που στέκονται ενάντια σε κάθε εμπλοκή στον πόλεμο Πούτιν-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία καθώς και όλο το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα που κινητοποιούνται στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, της λιτότητας, της ακρίβειας και του πολέμου.