Αντιπολεμικό κίνημα
Μητσοτάκης, Ζελένσκι και νεοναζί–μαζί κλιμακώνουν τον πόλεμο

Σε φιάσκο για την κυβέρνηση κατέληξε η προβεβλημένη πρόσκληση του Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική βουλή την περασμένη Πέμπτη. Στην ομιλία του Ζελένσκι, ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βρει ένα στήριγμα για να μπορέσει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου την στάση της κυβέρνησής του να εμπλακεί σαν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των αμερικανικών σχεδίων για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την μετατροπή της Ελλάδας από την Αλεξανδρούπολη και την Ανδραβίδα έως την Σούδα σε αμερικάνικη βάση. Αλλά απέτυχε. 

Η πρωτοβουλία του Ζελένσκι να χρησιμοποιήσει στην ομιλία του στην ελληνική βουλή βίντεο με εκκλήσεις βοήθειας από ομογενή, μέλος του ναζιστικού τάγματος Αζόφ που πολεμάει ενταγμένο στους σχεδιασμούς του ουκρανικού στρατού και υπό την καθοδήγηση του ουκρανικού κράτους, είχε δύο στόχους. Να δείξει αφενός ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Ουκρανίας είναι μαζί του αφετέρου ότι το τάγμα Αζόφ δεν είναι ναζί γιατί ο παππούς του ενός από τους δύο ομιλώντες είχε πολεμήσει τους ναζί...  

Στην λήξη της ομιλίας του Ζελένσκι ο Μητσοτάκης σηκώθηκε όρθιος να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό δίνοντας σήμα στους βουλευτές του να κάνουν το ίδιο. «Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός. Αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν η ερώτηση της ημέρας ήταν τι δουλεία είχε ο Ζελένσκι να φέρνει τους ναζιστές στη Βουλή. 

«Το να δοθεί βήμα πέρα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε στρατιώτες ενταγμένους στο τάγμα Αζόφ ήταν απαράδεκτο και υπογραμμίζει την αδιανόητη προχειρότητα της κυβέρνησης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκης, ακριβώς πάνω στη χρονική στιγμή που ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τα ανοίγματα για «κυβέρνηση συνεργασιών», ενώ από την αίθουσα αποχώρησαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο μοναδικός βουλευτής εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 (οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν).

Άθλος

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινοβούλιο έχει φιλοξενήσει φασίστες και ναζί. Αλλά ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς επί κυβερνήσεως του οποίου η ΝΔ είχε ανοιχτούς διαύλους και συνεργαζόταν με την Χρυσή Αυγή, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του τάγματος Αζόφ στην Βουλή. Δεν είναι λάθος αλλά άθλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπλύνει ακόμη και τον Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο»!

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις ότι «η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Ο πρόεδρος της Βουλής Τασούλας, επιχείρησε να δικαιολογηθεί στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, εξηγώντας ότι έμαθαν για την βιντεοσκοπημένη εμφάνιση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της παρέμβασής τους, χαρακτηρίζοντας «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των μαχητών του Αζόφ, προσθέτοντας όμως ότι «πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα».

Ας σταθούμε λοιπόν στην μεγάλη εικόνα. Με την ομιλία Ζελένσκι δικαιώθηκαν όλοι όσοι στάθηκαν ενάντια στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι τεράστια λαθροχειρία ότι η ΝΔ και τα φερέφωνά της προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα κάνοντας επίθεση στην Αριστερά ότι τάχα «κρύβεται πίσω από το Αζόφ» επειδή «υποστηρίζει τον Πούτιν». Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν σταθεί ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που επιδιώκει, στην πρώτη γραμμή των νατοϊκών σχεδίων, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης «δύσης» και «ανατολής» κόντρα στην διάθεση της πλειοψηφίας του κόσμου που σε συναυλίες, συγκεντρώσεις και δημοσκοπήσεις καταδικάζει και την ρωσική εισβολή και τον ρόλο του ΝΑΤΟ απαιτώντας καμιά εμπλοκή της Ελλάδας. 

Η εισβολή του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία είναι ένα κομμάτι του μεγαλύτερου και επικίνδυνου παζλ που συνθέτουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η διολίσθησή τους σε μια κατάσταση ενός ταυτόχρονου θερμού και ψυχρού πολέμου που απειλεί πολλαπλά όλο τον πλανήτη. Η αιτία της δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από την συνεχή και στοχευμένη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας εδώ και τρεις δεκαετίες. Δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από τις εισβολές των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και μια σειρά άλλες χώρες με στόχο την εδραίωση της «Pax Americana» -που κάθε άλλο παρά ειρήνη αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε μπορεί να ιδωθεί χώρια από την πρόσφατη περικύκλωση της Κίνας που επιχειρούν οι ΗΠΑ με την συμφωνία AUCUS στον Ειρηνικό. 

Απειλή

Η μόνη ειλικρινής απάντηση στην πολλαπλή απειλή του πολέμου που δέχεται ο πλανήτης είναι το δυνάμωμα του αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο σε κάθε χώρα τα πολεμικά σχέδια της δικής της άρχουσας τάξης και όχι της «αντίπαλης». Όποιος κάνει το αντίθετο δεν βοηθά την ειρήνη, ίσα-ίσα, ρίχνει λάδι στην φωτιά ενός πολέμου και μάλιστα με παγκόσμιες διαστάσεις. Το αντιπολεμικό κίνημα της Ρωσίας που φυλακίζεται κατεβαίνοντας στους δρόμους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του Πούτιν μας λέει τι να κάνουμε στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του «δυτικού μπλοκ» ενάντια στις πρωτοβουλίες των δικώς μας ηγετών να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Σε αυτήν την κλιμάκωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί: Έχει μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε νέο στρατιωτικό κόμβο από τον οποίο διέρχονται τα νατοϊκά στρατεύματα με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσίας. Δίνει τη Σούδα σαν βάση για το νατοϊκό στόλο για να επιτηρεί τον ρώσικο στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει τις αεροπορικές βάσεις για να απογειώνονται αμερικανικά awacs, πραγματοποιεί ασταμάτητα πολυεθνικές «ασκήσεις» πολεμικής προσομοίωσης, έχει διπλασιάσει σχεδόν στο 4% του ΑΕΠ τις πολεμικές δαπάνες και συμμετέχει στις κυρώσεις. 

Μετά το ξεφόρτωμα τριών μεταγωγικών πλοίων με τανκς και στρατιωτικό υλικό στην Αλεξανδρούπολη τις προηγούμενες εβδομάδες, σειρά είχε την περασμένη Τρίτη η Θεσσαλονίκη, όπου ξεφορτώθηκαν στρατιωτικά οχήματα του βρετανικού στρατού από το πλοίο «ΜV Eddystone». Ενώ σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει μια αντιαρματική μονάδα στην Βουλγαρία που θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης (Battlegroup) του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία σε συνέχεια της απόφασης για την αποστολή ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού, τύπου ASRAD/Hellas.

Και για το κερασάκι στην τούρτα απέλασε και δέκα ρώσους διπλωμάτες μετά τις κτηνωδίες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα, προκαλώντας την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαχάροβα να δηλώσει ότι «Θα απαντήσουμε καταλλήλως». Κάτι που δεν έπραξε όταν ο ρωσικός στρατός συμμετείχε στις αμέτρητες θηριωδίες στο πλευρό του Άσαντ στην Συρία ούτε όταν υποστήριζε τον «δικό» μας πολέμαρχο Χαφτάρ στην Λιβύη να διαπράττει αντίστοιχα εγκλήματα αμάχων. Κάτι που δεν έπραξε καμιά ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους αμερικάνους διπλωμάτες όταν βομβάρδιζαν τον ανθρωπιστικό διάδρομο δεκάδων χιλιάδων αμάχων κατά την Καταιγίδα της Ερήμου, την πρώτη επέμβαση στο Ιράκ το 1991 ή όταν πολιορκούσαν την Φαλούτζα μετά την δεύτερη επέμβαση το 2003 ή όταν βομβάρδιζαν αμάχους στις πόλεις της Σερβίας το 1999 ή απέναντι στην ισραηλινή πρεσβεία που με σταθερό ρυθμό έχει εξοντώσει τις τελευταίες δεκαετίες, χιλιάδες Παλαιστίνιους αγωνιστές στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη.    

«Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της» είπε ο «τιμωρός» Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του για την ομιλία Ζελένσκι αλλά το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Για το τι τον ενδιαφέρει πραγματικά μίλησε ο αμερικάνος πρέσβης Πάιατ λίγο πριν λήξει η θητεία του από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών: «Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Οι σχέσεις είναι αυτοτελείς και πολύ διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία... Με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο ΝΑΤΟ... Είναι κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».  Σε συνέντευξη μάλιστα, που έδωσε λίγο μετά, δήλωσε «huge fan» του Kυριάκου Μητσοτάκη και «πρόσθεσε με χιούμορ ότι επισκεπτόμενοι τη χώρα μας Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν μετά τη γνωριμία τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό: “Πώς να τον προσλάβουμε να δουλέψει για εμάς;”».