Αντιπολεμικό κίνημα
Ετοιμάζουν πολεμική κλιμάκωση χωρίς προσχήματα

Δεκάδες νεκροί μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικο σταθμό του Κραματόρσκ. Φωτό: AFP

Τα προσχήματα έπεσαν όσον αφορά τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μοναδική συνάντηση που έγινε ήταν αυτή, την Δευτέρα 11/4 ανάμεσα στον Πούτιν και τον αυστριακό καγκελάριο Νεχάμερ (το Σάββατο ο δεύτερος 16/4 θα συναντηθεί και με τον Ζελένσκι στο Κίεβο). Για αποφυγή των όποιων «παρεξηγήσεων», οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν από τον Νεχάμερ «σκληρές», «όχι μια επίσκεψη φιλίας» αλλά «μια υποχρέωση».

Οι εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι που συμφωνήθηκαν την ίδια μέρα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία για την απομάκρυνση αμάχων, αφορούσαν κατά κύριο λόγο την Ανατολική Ουκρανία. Ακόμη και αν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν βομβαρδιστούν (όπως συνέβη στον κατάμεστο από κατοίκους που έφευγαν σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ την περασμένη εβδομάδα αφήνοντας 50 νεκρούς), στην πραγματικότητα είναι προάγγελοι αρνητικών εξελίξεων καθώς στην Ανατολική Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του πολέμου που αναμένεται να είναι μεγαλύτερης κλίμακας, περισσότερο αιματηρή και μακρά σε διάρκεια. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είχε υποστεί «σημαντικές απώλειες στρατευμάτων», πρόσθεσε ότι η «Ρωσία αποσύρθηκε από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ ως πράξη καλής θέλησης για να δείξει ότι είναι πραγματικά έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» αλλά «οι μάχες θα συνεχιστούν στο Ντονμπάς». 

Αυτό το οποίο αναμένεται στο Ντονμπάς είναι μεγάλης κλίμακας επίθεση με πολύ περισσότερα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, μεγαλύτερη χρήση εναέριων μέσων και μαζικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές που θα κάνουν ολόκληρες περιοχές να θυμίζουν την κατεστραμμένη Μαριούπολη. Ήδη ρωσικές δυνάμεις που εγκατέλειψαν το μέτωπο του Κιέβου και παραμένουν αξιόμαχες μεταφέρονται στην Ανατολική Ουκρανία για να στηρίξουν την επιχείρηση. Η συνολική της διοίκηση πέρασε στον στρατηγό Ντβορνίκοφ, που ήταν διοικητής στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας. Ήταν επίσης ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων και υπεύθυνος για μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων στην Συρία στο πλευρό του Άσαντ.

Σε αυτήν τη δεύτερη φάση του πολέμου (όπου ο ρωσικός στρατός αναμένει ότι θα έχει λιγότερα προβλήματα επιμελητείας κινούμενος σε μικρότερους άξονες απ’ ότι στο βορρά) θα επιχειρήσει να καταλάβει και να ελέγξει ολόκληρο το Ντονμπάς ή ακόμη και να περικυκλώσει το ένα τέταρτο του ουκρανικού στρατού, μια δύναμη 40.000 στρατιωτών που είναι σε αυτό το μέτωπο -κινδυνεύοντας βέβαια να πλαγιοκοπηθεί από ουκρανικές δυνάμεις που αποδεσμεύονται στην περιοχή του Κιέβου. 

Αν ο Πούτιν πετύχει σε αυτόν τον στόχο, θα μπορεί να διεκδικήσει την ντε φάκτο προσάρτηση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ή την μετατροπή τους σε δορυφορικά «ανεξάρτητα» κράτη. Ενώ ταυτόχρονα θα έχει μια ισχυρή θέση ώστε να απειλήσει ξανά στρατιωτικά το Κίεβο σαν μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις.  

Αλλά η κλιμάκωση δεν αφορά μόνο στην Ρωσία. Μόλις έληξαν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα έσπευσε την περασμένη Πέμπτη να απαιτήσει από την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ «όπλα, όπλα, όπλα,  μέσα σε μέρες όχι σε εβδομάδες. Η μάχη του Ντονμπάς θα σας θυμίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Ο πόλεμος εισέρχεται στη φάση του ανταγωνισμού για πόρους» είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρέζνικοφ. «Για να κερδίσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό είδος βοήθειας από αυτό που λαμβάναμε πριν».

Φυσικά, η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν δρα από μόνη της αλλά μαζί με τις ΗΠΑ, την Βρετανία, το ΝΑΤΟ και τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε πολεμικό πυρετό με στόχο να γονατίσουν την Ρωσία μέσα από τη συνέχιση του θερμού πολέμου στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των εξοπλισμών και του οικονομικού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κυνικά

«Αυτός ο πόλεμος θα κριθεί στο πεδίο της μάχης» δήλωσε απλά και κυνικά ο πρόεδρος του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της άλλοτε «φιλειρηνικής» ΕΕ, Μπορέλ. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που έγινε στις 11/4 αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία κατά 500 εκατομμύρια ευρώ με το συνολικό ποσό πλέον να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη χώρες της ΕΕ στέλνουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. Η Σλοβακία παρέδωσε S300 ενώ η Τσεχία έχει αποστείλει σοβιετικά τεθωρακισμένα T72Ms. Είναι τέτοιος ο πολεμικός πυρετός, ώστε ο διευθυντής της CIA  Μπερνς επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το Βερολίνο για να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει πιο ενεργά στέλνοντας περισσότερα βαρέα, επιθετικά όπλα.

Η Ουκρανία ζητάει νέα όπλα δυτικής τεχνολογίας καθώς στα σοβιετικά τα οποία χρησιμοποιεί έχουν αρχίσει να σώνονται τα πυρομαχικά. Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας το ΝΑΤΟ θέλει να το αλλάξει αυτό: «Συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να μετακινηθούν από τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον στάνταρ εξοπλισμό του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τους Τάιμς, βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε γειτονική χώρα της Ουκρανίας για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη χρήση βρετανικών τεθωρακισμένων, όπως οχήματα τύπου «Mastif» ή «Jackal». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζόνσον έσπευσε ο ίδιος στο Κίεβο με μποναμά 120 τεθωρακισμένα, αντιπλοϊκούς πυραύλους, 800 φορητά αντιαρματικά και άλλο εξοπλισμό. 

Οι ΗΠΑ ενέκριναν ακόμα 400 εκατομμύρια δολάρια προς την Ουκρανία ανεβάζοντας το ύψος στο 1,4 δις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, εξοπλίζοντας με χιλιάδες φορητά αντιαρματικά javelin, αντιαεροπορικά stinger, drones τύπου switchblade. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η δήλωση του Colin Scarola, στελέχους της εταιρείας επενδυτικών ερευνών CFRA για την παραγωγή των σχετικών βιομηχανιών όπλων, ότι «είναι πιθανό 1.000 Stingers και 1.000 Javelins να αποστέλλονται στην Ανατολική Ευρώπη κάθε μήνα για τον επόμενο χρόνο». 

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε να ενταθεί η γρήγορη ανάπτυξη των 8 σχηματισμών μάχης battlegroups στα σύνορα με την Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστο δήλωσε ότι η Φινλανδία αναμένεται μέχρι τον Ιούνη να αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ σπάζοντας την περιβόητη «ουδετερότητα» -με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Πεσκόφ να δηλώνει τη δυσαρέσκειά του προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν θα το εκλάμβανε ως απειλή για την ύπαρξή της ώστε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων»(!).


Και στον Ειρηνικό

Η πολεμική κλιμάκωση δεν αφορά μόνο στην Ρωσία αλλά και στην Κίνα. Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία επέκτειναν την ναυτική συμφωνία AUKUS (που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι για τον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων) με στόχο την από κοινού ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων. 

Πρόκειται για πυραύλους σχεδιασμένους να ξεφεύγουν από οποιαδήποτε άμυνα, κινούμενοι πέντε φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου και πετώντας σε ύψος μέχρι και 20 χιλιόμετρα.

Η Κίνα απάντησε κατηγορώντας τις τρεις χώρες για «χτυπήματα στο διεθνές σύστημα μη εξάπλωσης επικίνδυνων οπλικών συστημάτων και για υπονόμευση της ειρήνης και σταθερότητας σε Ασία - Ειρηνικό». Σύμφωνα με την Wall Street Journal: “H Κίνα έχει επιταχύνει την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου αξιολογώντας πλέον διαφορετικά τις απειλές που θέτουν οι ΗΠΑ… Σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν δορυφορικές εικόνες της περιοχής, οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί φέτος σε περισσότερα από 100 ύποπτα σιλό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές».

Επιπλέον η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν, την Ιαπωνία ενώ ο δεξιός πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ζητάει από τις ΗΠΑ να ξαναφέρουν στη χώρα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είχαν αποσυρθεί από το 1991. 


Νέες Κυρώσεις

Στο μέτωπο του οικονομικού πόλεμου, τώρα, ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν πρόσθετες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες με την Βρετανία να αποφασίσει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα έως το τέλος του 2022. 

Ενώ το 5ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, εμπάργκο όπλων, απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, απαγόρευση ρωσικών εισαγωγών σε πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά, απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων με ρωσική σημαία εκτός από εκείνα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ενεργειακές προμήθειες, απαγόρευση των οδικών μεταφορών για Ρωσία και Λευκορωσία ενώ στο τραπέζι εξακολουθεί να είναι η επέκταση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.