Αντιπολεμικό κίνημα
Ο πόλεμος δεν ξεπλένει τους νεοναζί

Το τάγμα του Αζόφ στην Ουκρανία

O Ζελένσκι σε ευχαριστήριό του μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρθηκε στα δύο μέλη του τάγματος Αζόφ που μίλησαν στην Βουλή σαν «ήρωες». Μετά το αρχικό σοκ, όπου τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ αναγκάστηκαν να μιλήσουν για «επικοινωνιακό λάθος» της κυβέρνησης, ολόκληρη η βιομηχανία ξεπλύματος της Νέας Δημοκρατίας έχει βαλθεί να μας πείσει ότι το Αζόφ έχει πάψει να είναι ναζιστικό. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό άρθρο είναι αυτό που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή με την υπογραφή του Anton Shekhovtsov, διευθυντή του Κέντρου Δημοκρατικής Ακεραιότητας με έδρα την Αυστρία και συγγραφέα ακαδημαϊκών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων για την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Στο μακροσκελές του άρθρο ο συγγραφέας αποδέχεται ότι «όπως και πολλοί από τους συναδέλφους μου που μελετούσαν την ακροδεξιά, ήμουν εξαιρετικά δύσπιστος και επικριτικός έναντι του αρχικού τάγματος Αζόφ για τους εξής κύριους λόγους: 

Το αρχικό τάγμα αποτελούνταν κυρίως από χούλιγκανς του ποδοσφαίρου και μέλη της ουκρανικής ακροδεξιάς με επικεφαλής τότε την ακροδεξιά οργάνωση “Πατριώτης της Ουκρανίας”… Ο “Πατριώτης της Ουκρανίας” ήταν μια από τις πιο ρατσιστικές και αντισημιτικές ομάδες στην Ουκρανία. Τα μέλη του συμμετείχαν στη διάδοση ακροδεξιάς προπαγάνδας και περιστασιακά σε πράξεις πολιτικής και εγκληματικής βίας… Tα ακροδεξιά σύμβολα του τάγματος συνέβαλαν στην απαξίωση της Ουκρανίας από τη Ρωσία στο διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, ούτε το Αζόφ, έλεγχε όπως θα έπρεπε τους εθελοντές, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονταν από τη Ρωσία. Όλα αυτά δημιούργησαν τον τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας Ρώσοι πράκτορες να καταλάβουν τον έλεγχο του Αζόφ και να το μετατρέψουν σε αντι-ουκρανική δύναμη... Με τον καιρό, κάποιες από τις επιφυλάξεις μας εξαφανίστηκαν... Το Αζόφ άρχισε να προσελκύει περισσότερους εθελοντές και πολλοί από αυτούς δεν είχαν κανένα πολιτικό υπόβαθρο... Σήμερα, το Αζόφ είναι ένα άκρως επαγγελματικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων. Δεν είναι ούτε πολιτική οργάνωση, ούτε πολιτοφυλακή, ούτε ακροδεξιό τάγμα. Εξακολουθεί να υπάγεται επίσημα στην Εθνική Φρουρά του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας...».

Θηριωδίες 

Είναι γνωστές οι θηριωδίες του τάγματος Αζόφ όπως γνωστές είναι και οι θηριωδίες των ομογάλακτων ρωσικών φασιστικών οργανώσεων που δρουν με την προστασία του ρωσικού κράτους, και επανειλημμένα έχει καταγγείλει το αντιπολεμικό κίνημα και η αριστερά στη Ρωσία. Αλλά τι μας λέει εδώ ο συγγραφέας του άρθρου; 

Μας περιγράφει το πως μια δεξιά και εθνικιστική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση κατάφερε να εγκολπωθεί -και μάλιστα σε ρόλο «εθνοφύλακα»- μια από τις πιο ακραίες ναζιστικές οργανώσεις της Ευρώπης! Όχι με αντάλλαγμα να πετάξουν τις στρατιωτικές στολές και να φορέσουν κουστούμια (όπως καλούσε τους χρυσαυγίτες να πράξουν o νυν βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου και ένα κομμάτι της ΝΔ πριν λίγα χρόνια) αλλά αξιοποιώντας τη στρατιωτική τους οργάνωση για να τους χρησιμοποιεί όπως βούλεται (και μάλιστα έξω από την στρατιωτική ιεραρχία υπό την διοίκηση του Υπ. Εσωτερικών).  

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μεταφράζεται σε πολιτικά μεγαλύτερες δυνατότητες για την ακροδεξιά και τους ναζί της Ουκρανίας, που όπως κάθε ναζισμός επιχειρεί συνεχώς να αλλάζει πρόσωπα ανάμεσα στη «νομιμότητα» και την «παρανομία», αφού πλέον μετατρέπονται σε «ήρωες» και με την επίσημη βούλα του κράτους. Ακόμη και αν η ενσωμάτωση του ναζιστικού τάγματος από το ουκρανικό κράτος σήμανε προσωρινά την εκλογική πτώση κάποιων ναζιστικών κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές, στην πραγματικότητα εγκυμονεί περισσότερους και όχι λιγότερους κινδύνους για το δυνάμωμα της φασιστικής απειλής στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα.

Και είναι άθλιο το ξέπλυμα των ναζί του Αζόφ που επιχειρούν τα ελληνικά ΜΜΕ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίον το έκαναν επί χρόνια με την Χρυσή Αυγή.