Αντιπολεμικό κίνημα
Εκδηλώσεις "Όχι στον πόλεμο" - Mεγάλη συμμετοχή, πλούσια συζήτηση

Πετράλωνα

Mε μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια σειρά από γειτονιές ο κύκλος αντιπολεμικών εκδηλώσεων του Σοσιαλιστικού Εργατικό Κόμματος, για την έκδοση της παμφλέτας «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ουκρανία». 

«Στον Πειραιά είχαμε την τύχη η εκδήλωσή μας να γίνεται την ώρα που στο λιμάνι ξετυλίγονταν η μάχη των μαχών, η απεργία των εργατών της Cosco. Για όλους όσους την παρακολούθησαν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ο δικός μας πόλεμος γίνεται εδώ, ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Τιάνα Ανδρέου. «Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Θανάσης Διαβολάκης ξεκίνησε την ομιλία του θυμίζοντας τον Μπρεχτ που έλεγε “ότι όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θα υπάρχουν νικητές και νικημένοι, όμως οι λαοί θα είναι χαμένοι” καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εμείς δεν διαλέγουμε κανέναν καλό ή κακό σε αυτό τον πόλεμο, αλλά παλεύουμε εδώ τον “δικό” μας ιμπεριαλιστή, το ΝΑΤΟ και τη “δική” μας κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό του πόσο αναγκαία είναι αυτή η συζήτηση είναι το παράδειγμα συναγωνίστριας που πήρε 5 παμφλέτες για να τις δώσει στον προσωπικό της περίγυρο».

Πετράλωνα

«Τριανταπέντε συντρόφισσες/οι συμμετείχαν στην εκδήλωση στα Πετράλωνα με ομιλήτρια την Μαρία Στύλλου -εργαζόμενοι στην ΔΕΣΦΑ, στο ΥΠΠΟ, μέλη του ΣΕΗ, πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, μέλη των συλλόγων γονέων, ακτιβιστές/τριες της γειτονιάς. Στο τέλος της ζωντανής συζήτησης που ακολούθησε, δόθηκαν 15 μπροσούρες, μπήκαν ιδέες για το που αλλού θα οργανώσουμε αυτή την συζήτηση και δύο σύντροφοι αποφάσισαν να οργανωθούν στο ΣΕΚ» μας μεταφέρει ο Γιάννης Μαραβελάκης. 

Στα Χανιά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με κεντρικούς ομιλητές, τον Ειρηναίο Μαράκη από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων και τον Γιάννη Σηφακάκη από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους ομιλητές να καλούν σε κλείσιμο της νατοϊκής βάσης στην Σούδα και σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην  κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής, με αρχή την απεργιακή πορεία την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παγκράτι

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/4 στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι με ομιλητές τον συγγραφέα της παμφλέτας  Λέανδρο Μπόλαρη και τον Χρήστο Τουλιάτο, δημοτικό σύμβουλο Ζωγράφου, ο τελευταίος αναφέρθηκε στον ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι για εμάς ο κύριος εχθρός είναι ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάσσουμε τη Ρωσία του Πούτιν γιατί είμαστε ενάντια στο σύστημα του ιμπεριαλισμού συνολικά. 

Με επιτυχία έγινε την Πέμπτη 28/4 η εκδήλωση του ΣΕΚ Νίκαιας-Κορυδαλλού. Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ, μίλησε για τις ομοιότητες δύο πρόσφατων πολεμικών συγκρούσεων, που όπως είπε έζησε από κοντά, με αυτόν της Ουκρανίας και συγκεκριμένα του πόλεμου στη Συρία και του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τόνισε ότι σε όλες αυτές τις πολεμικές συγκρούσεις υπάρχει μια κοινή συνιστάμενη: ο εκτοπισμός των ανθρώπων, η προσφυγιά, η φτωχοποίηση, η εκμετάλλευση και ότι μοναδικός κερδισμένος είναι οι οικονομικές ελίτ. Αμέσως μετά, η συζήτηση άναψε, με τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα να ακολουθούν το ένα το άλλο, από μετανάστες, εργαζόμενους στην Υγεία και στους ΟΤΑ, παλιούς αγωνιστές της γενιάς των Λαμπράκηδων. 

Νέα Σμύρνη

«Και στη Νέα Σμύρνη, την Τετάρτη 27/4 στο Σύλλογο Ιμβρίων, έγινε μια πολύ ωραία και ζωντανή εκδήλωση» μας μεταφέρει η Χουάνα Σταυριανού. «Ο Νίκος Βαφέας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, προσέγγισε το θέμα από μια πιο ακαδημαϊκή σκοπιά, δίνοντας μια κοινωνιολογική περιγραφή των εμπλεκόμενων λαών σ’ αυτόν τον πόλεμο, τονίζοντας την σημασία τον κινημάτων ιστορικά και ειδικότερα, το πως το αντιπολεμικό κίνημα δημιουργούσε τις βάσεις, πάνω στις οποίες βασιστήκαν οι αγώνες που έδινε και δίνει η Αριστερά. Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησε πλούσια συζήτηση και από τους 15 συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Στο τέλος πουλήθηκαν ένα βιβλίο «Ουκρανία: Σταυροδρόμι Ιμπεριαλιστικών Ανταγωνισμών» και 5 αντιπολεμικές παμφλέτες».

Μαζική ήταν και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα στις 27/4, ενώ εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Εξάρχεια, στο Χαλάνδρι, στα Κάτω Πατήσια, στην Καλλιθέα.  

Ελληνικό

«Στο Ελληνικό έγινε μια ζωντανή συζήτηση, γεμάτη ενδιαφέρον και προβληματισμό για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία, τη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας καθώς και τις προεκτάσεις που αυτή έχει» μας λέει ο Πέτρος Μπίγκος. «Φάνηκε η ανάγκη για ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για απαντήσεις σε πιο βαθιά ζητήματα όπως για ποια κοινωνία παλεύουμε. Μαθητές και φοιτητές μας ενημέρωσαν για την προσπάθεια τους να κατεβάσουν σχολεία και σχολές στην Πρωτομαγιά και τέλος ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο Μονοήμερο συζητήσεων του ΣΕΚ στις 22 Μάη στη Νομική».