Εργατικό κίνημα
Δικαστικοί υπάλληλοι: Στάση εργασίας 8/6

8/6, Απεργιακή κινητοποίηση δικαστικών υπαλλήλων. Φωτό: Βίκυ Βρακά

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στα δικαστήρια πραγματοποίησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι την Τετάρτη 8/6 με κεντρικό αίτημα να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για την πολλοστή φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που οι δικαστικοί κινητοποιούνται βάζοντας επιτακτικά αυτό το αίτημα, καθώς η εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω υποστελέχωσης έχει φτάσει σε σημείο που το προσωπικό στα δικαστήρια να αρρωσταίνει μαζικά, σωματικά και ψυχικά.

«Θρυμματίστηκαν τα οστά του καρπού μου με ιατρική γνωμάτευση ότι είναι αποτέλεσμα της υπερχρήσης λόγω της πολλής δουλειάς», επισημαίνει η Θάλεια Γεωργοπούλου, δικαστική υπάλληλος. «Δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος που να μην έχει αποκτήσει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Έχουμε να διαχειριστούμε τεράστια δικαστική ύλη, τη μεγαλύτερη από όλα τα δικαστήρια της Ευρώπης και πάνω από το 50% της δικαστικής ύλης όλης της χώρας. Εκτός από τη δουλειά γραφείου σηκώνουμε συνέχεια και μετακινούμε βαριές δικογραφίες, πακέτα ολόκληρα. Και όλα αυτά με έντονο στρες, με τσεκούρι πάνω από το κεφάλι μας τη χρονική πίεση για να μην λήξουν οι προθεσμίες. Αντί για προσλήψεις, βάζουν νέα όρια απόδοσης και μπόνους, δηλαδή πετάνε πάλι σε μας το μπαλάκι για να βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά. 

Οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να γίνουν πιο εντατικά και να κλιμακώσουν με 24ωρες και 48ωρες απεργίες. Αυτή είναι η διάθεση της βάσης του κόσμου, αλλά η ηγεσία του συλλόγου μας (ΣΔΥΑ) δεν την ακολουθεί. Λάθος στάση είχε αρχικά ακόμα για την αντιφασιστική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15/6 στη δίκη της ΧΑ και καλούσε στάση εργασίας την ίδια μέρα άλλη ώρα με σκεπτικό να μην χαθούν τα δικά μας αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων. Ευτυχώς, τελευταία στιγμή το άλλαξαν και καλούν μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Οι αντιφασιστικές μάχες είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και δεν έπρεπε να είμαστε χωριστά ούτε να σαμποτάρουμε τη δίκη».