Εργατικό κίνημα
Δήμοι: Όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων covid

24/5, Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων covid στους δήμους. Από τη μία η μάχη συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Συνεχίζεται η διαδικασία της εκδίκασης των αιτημάτων των συμβασιούχων για να παραμείνουν στη δουλειά γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα αποδεδειγμένα. Η εκδίκαση γίνεται σε τρία επίπεδα, πρώτα η προσωρινή διαταγή, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα και τέλος η αγωγή που θα πάρει την οριστική απόφαση για την παραμονή ή όχι στη δουλειά. 

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που ομάδες συμβασιούχων κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και πήραν μια παράταση στη δουλειά, μικρή, αλλά πολύτιμη για να συνεχιστεί ο αγώνας και η σχέση με τα σωματεία και τους μόνιμους. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουν κερδίσει την αγωγή, όπως έντεκα συμβασιούχοι του δήμου Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι έγιναν αορίστου. Με βάση την πρόσφατη εκδικητική τροπολογία του Βορίδη, σε περιπτώσεις νίκης των εργαζόμενων σε δικαστήριο, ο δήμος είναι αναγκασμένος από τον νόμο να προχωρήσει σε έφεση. Η δήμαρχος του Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, αρνήθηκε -προς τιμήν της- να κάνει έφεση, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει από μόνο του την νομική κατοχύρωση της απόφασης και ότι το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι. Άρα η δικαίωση από τα δικαστήρια είναι «ρώσικη ρουλέτα». 

Η λύση βρίσκεται στον μαζικό απεργιακό αγώνα όλων των συμβασιούχων και των μόνιμων εργαζόμενων στους ΟΤΑ, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους. Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ χρειάζεται να συνεχίσει με απεργιακή κλιμάκωση, μετά τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 24/5.  

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει το Παναττικό Συντονιστικό Συμβασιούχων ΟΤΑ. Στην τελευταία του συνεδρίαση (9/6) αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στην πολιτική των απολύσεων, διεύρυνση του Συντονιστικού με όλους τους συμβασιούχους -όχι μόνο με συμβάσεις covid-, πίεση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και τα σωματεία να καλέσουν απεργιακές κινητοποιήσεις και συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα κινηματικά ραντεβού εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, με πρώτη την αντιφασιστική απεργία στις 15/6 στη δίκη της ΧΑ.