Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: Κινητοποίηση εργαζομένων 14/6

14/6, Kινητοποίηση εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 14/6, τη μέρα που συζητιέται και ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εταιρία. Η τροπολογία, που κατατέθηκε αιφνίδια το βράδυ της Παρασκευής 10/6, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να ξεκινήσει τις μαζικές απολύσεις και προχωράει ένα βήμα παραπέρα για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και να προβεί, αν θέλει και για όσους θέλει, σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τους 5 μήνες.  

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στις δύο μαζικές συνελεύσεις (10 και 13 Ιούνη) του σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα κόντρα στις προσπάθειες των δύο παρατάξεων της ΔΑΚΕ να σαμποτάρουν τις κινητοποιήσεις και να κερδίσουν τη συναίνεση του κόσμου για την τροπολογία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να κλιμακώνει την προσπάθειά της να απολύσει τους εργαζόμενους και να διαλύσει τα σωματεία, ώστε να προχωρήσει η εξαγορά της από τους ιδιώτες, που μέχρι πρότινος είχε ναυαγήσει. Γι’ αυτό είναι ώρα να κλιμακώσουν και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις, καλώντας όλο το εργατικό κίνημα στο πλάι τους.