Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: Στην Αθήνα την Παρασκευή 29/7

14/6 Κινητοποίηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Απεργούν και κατεβαίνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Παρασκευή 29 Ιούλη με συγκέντρωση στις 10πμ στο Σύνταγμα και στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στις μαζικές απολύσεις τους και το ξεπούλημα της εταιρίας. Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ στις 25/7 με οδηγία της κυβέρνησης προχώρησε στην απόλυση του συνόλου του προσωπικού, 1.020 εργαζομένων, και την επαναπρόσληψή τους με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις, με μέγιστο χρονικό όριο τους 5 μήνες -όσο δηλαδή θα διαρκέσει το καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Από κει και πέρα όλα είναι στον αέρα για το μέλλον των εργαζόμενων. 

Όπως στον αέρα μοιάζει να είναι και ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ από τον ΤΑΙΠΕΔ, που ναυάγησε για ακόμα μία φορά, όπως συμβαίνει τους τελευταίους πολλούς μήνες. Ενώ ήταν προγραμματισμένος για τις 29/7, αναβλήθηκε για τα τέλη Αυγούστου. Δεν είναι απλά ο δισταγμός για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης. Η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσορυχείο, γιατί παράγει σιδηρονικέλιο, ένα πολύτιμο μετάλλευμα. Κάθε απόσυρση των επενδυτών από τον διαγωνισμό ουσιαστικά είναι πίεση στην κυβέρνηση για να την αγοράσουν με ακόμα καλύτερους όρους. Γι’ αυτό απέλυσε όλο το προσωπικό με αποζημιώσεις από το Δημόσιο, για να μπορεί ο επίδοξος αγοραστής «τσάμπα» να επαναπροσλάβει όσους θέλει με συμβάσεις Χατζηδάκη, δηλαδή με τους όρους της εργοδοσίας και χωρίς συνδικαλισμό. Ενώ η τιμή πέφτει κι άλλο με την δικαιολογία της «έλλειψης ενδιαφέροντος». 

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ μπορούν να τινάξουν στον αέρα τον διαγωνισμό προχωρώντας σε απεργία διαρκείας και καταλήψεις των χώρων τους με την κάλυψη Εργατικών Κέντρων και Σωματείων. Ο αγώνας τους και ο συντονισμός τους με όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης έχουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά και τον εργατικό έλεγχο σε μια δημόσια και ενιαία σε λειτουργία ΛΑΡΚΟ. Οι εργατικές αντιστάσεις και τα κινήματα που παλεύουν για την υπεράσπιση της δημόσια Υγείας και Παιδείας, για ΣΣΕ με αυξήσεις και ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τον πόλεμο είναι σύμμαχοί τους για να τσακίσουν την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τις επιθέσεις της.