Εργατικό κίνημα
ΟΑΣΘ: Αγώνας για τη ΣΣΕ

22/7, Συνέλευση συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΘ. Φωτό: Ιωάννα Κατλαμούση

Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και κλιμάκωση τον Σεπτέμβρη και στη ΔΕΘ, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη γενική τους συνέλευση στις 22/7, ημέρα 24ωρης απεργίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούν σε στάσεις εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ στις 2, 11, 25 και 30 Αυγούστου.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούλη, ενώ πολύ μαζική, με πάνω από 300 άτομα, ήταν η συνέλευση στις 22/7. Κεντρικό τους αίτημα η Συλλογική Σύμβαση, η οποία συμφωνήθηκε με το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβρη με αναδρομική ισχύ για όλο το 2021, αλλά επτά μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Αντίθετα, το υπουργείο τους λέει να ξεχάσουν την αναδρομικότητα για το 2021, ενώ για το 2022 «βλέπουμε».

Όπως τονίζει το Συνδικάτο σε δελτίο Τύπου: «Οι Κυβερνώντες και η Διοίκηση του Οργανισμού επτά μήνες εμπαίζουν και κωλυσιεργούν στα συμφωνηθέντα μεταξύ των εργαζομένων και του ΟΑΣΘ… Ο στόχος τους πλέον ορατός. Διάλυση της δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης με μοναδικό σκοπό τη συνέχιση του ξεπουλήματος του Οργανισμού στους ιδιώτες».

Κυβέρνηση και ΜΜΕ κατηγορούν τους απεργούς ότι «ταλαιπωρούν» το επιβατικό κοινό. Όμως η μάχη των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες είναι προς το συμφέρον όλης της εργατικής τάξης. Είναι ασπίδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που θα σημάνει χειρότερες, ακριβότερες και επισφαλείς μετακινήσεις -μόνιμη «ταλαιπωρία» για τον κόσμο. Αυτή είναι η εμπειρία όπου έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα αστικά λεωφορεία, αλλά και στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΟΣΕ. Ταυτόχρονα, ο αγώνας τους ανοίγει τον δρόμο για την εργατική απάντηση στην ακρίβεια των καυσίμων: δημόσιες και δωρεάν μετακινήσεις, ενισχυμένο δίκτυο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και περισσότερα δρομολόγια για να εξυπηρετούνται όλοι και όλες.