Καταστολή
Εξάρχεια: Επιμένουμε

Συνέλευση πραγματοποίησε την Παρασκευή 2/9 το Συντονιστικό Δράσης για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων στον λόφο του Στρέφη. Εκεί συζητήθηκαν τα βήματα συνέχειας ενάντια στα σχέδια τόσο της ανάπλασης του λόφου, όσο και της κατασκευής Μετρό στην πλατεία. 

Η Χ. Παπαγεωργίου, μέλος της πρωτοβουλίας “Όχι μετρό στα Εξάρχεια” τόνισε τη σημασία του να συνδεθεί αυτή η μάχη των κατοίκων της γειτονιάς με τα σωματεία, τόσο αυτά που έχουν τα γραφεία τους στην περιοχή, όσο και αυτά που σχετίζονται με το έργο, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων. Σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι μια στάση εργασίας στο εργοτάξιο με την κάλυψη του Συνδικάτου και του ΕΚΑ, καθώς και η επικοινωνία των αγωνιζόμενων κατοίκων με τους εργαζόμενους στα έργα του Μετρό. 

Επισήμανε τον ρόλο του Συλλόγου Γονέων του 36ου καθώς και των γύρω σχολείων (όπως το 5ο, το 35ο και το Νυχτερινό) σε προηγούμενες τοπικές μάχες. Πρότεινε να αναλάβουν πρωτοβουλίες, μαζί με τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ, που θα αναδείξουν ανάμεσα στα άλλα και τη βία που υφίστανται τα παιδιά που πάνε σχολείο σε αυτή τη γειτονιά, κάθε φορά που ο δήμος βάζει μπροστά κάποιο από τα σχέδιά του.

Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Π. Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε πώς συνδέεται η επιχείρηση “εξευγενισμού” των Εξαρχείων με το σκάνδαλο των υποκλοπών ως κομμάτια της συνολικότερης όξυνσης της καταστολής. Τόνισε ότι η πρόταση για στάση εργασίας πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, φέρνοντας το παράδειγμα των πανεπιστημιακών της Αρχιτεκτονικής Σχολής οι οποίοι/ες τοποθετήθηκαν ενάντια στο σχέδιο για τα Εξάρχεια.

Διαδήλωση 9/9

Επιπλέον έγινε αποτίμηση της μαζικής κινητοποίησης από το δημαρχείο προς την πλατεία την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και των δράσεων που έχουν γίνει τοπικά. Απόφαση της συνέλευσης ήταν η πραγματοποίηση διαδήλωσης την Παρασκευή 9/9, στις 8μμ, με συγκέντρωση στη Μπενάκη και Καλλιδρομίου. Οι κάτοικοι οργανώνουν ήδη αφισοκολλήσεις, μοιράσματα και ενημερώσεις, ενώ έχει κυκλοφορήσει αφίσα του συντονιστικού. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στις 6/9 η πρωτοβουλία “Όχι Μετρό στα Εξάρχεια”: «Τα πρωινά ραντεβού έξω από τo εργοτάξιo συνεχίζονται. Από τη Δευτέρα, 5/9, και κάθε εργάσιμη ημέρα, από τις 6:30 π.μ. και για όλο το πρωί συγκεντρωνόμαστε έξω από τις λαμαρίνες. Στο τραπεζάκι μας υπάρχουν υλικά και κόσμος που ενημερώνει. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της πλατείας και παρεμβαίνουμε όπου και όπως μπορούμε και αποφασίζουμε. 

Τελικά, δήμαρχε, σχεδόν ένα μήνα μετά τις λαμαρίνες εμείς είμαστε εδώ. Αυτό για να μην κάνεις μεγαλόστομες δηλώσεις και να προσέχεις στα στοιχήματα. Όσο για το αν προχωρούν τα έργα, εκτός από εμάς που είμαστε εμπόδιο στην καριέρα σου, ρώτα και τους οικοδόμους όλης της γραμμής 4 που ήταν σε απεργία Πέμπτη, Παρασκευή, τους αρχαιολόγους, τους εργατοτεχνίτες και τον τοπογράφο της γραμμής που είναι σε απεργία από την προηγούμενη Πέμπτη. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και από την μπόχα δεν κρύβεται πια...».