Εκπαίδευση και νεολαία
Έξω οι μπάτσοι απ' τις σχολές: Σύγκρουση από την πρώτη μέρα

5/9, Φοιτητές/τριες στην πύλη του ΕΚΠΑ μπλοκάρουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φωτό: Μάριος Λώλος

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειές της εδώ και δυο χρόνια, η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα καταφέρει να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) στις σχολές, αν το επιχειρούσε αιφνιδιαστικά, με το ξεκίνημα της εξεταστικής στις αρχές Σεπτέμβρη. Το προσπάθησε τη Δευτέρα 5/9 αλλά πάλι έφαγε τα μούτρα της. Βρήκε μπροστά της την άμεση κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών/ριών και εργαζομένων. ΜΑΤ και ΟΠΠΙ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και το μόνο που κατάφεραν Θεοδωρικάκος και Μητσοτάκης ήταν να βάλουν φωτιά στην πανεπιστημιακή κοινότητα με το που ξεκίνησε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Γενικές συνελεύσεις προγραμματίζονται την Τετάρτη 7/9 (μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο είχαν οριστικοποιηθεί συνελεύσεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ στις 12μεσ). Στις συνελεύσεις μπαίνει πρόταση για συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/9 στα Προπύλαια.

«Τη Δευτέρα με το που βγήκε η ανακοίνωση ότι θα αρχίσουν οι πρώτες περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΕΚΠΑ αμέσως σήμανε συναγερμός» περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές. «Από το απόγευμα είχαν πάει κλούβες με ΜΑΤ και ΟΠΠΙ έξω από την πανεπιστημιούπολη αλλά η απάντηση ήταν άμεση. Φοιτητές και φοιτήτριες μπλόκαραν τις πύλες και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Όσο πέρναγε η ώρα γινόμασταν όλο και περισσότεροι/ες. Οι μπάτσοι είχαν μπροστά τους μια δυναμική συγκέντρωση εκατοντάδων φοιτητών/ριών και εργαζομένων που τους εμπόδιζε να μπουν στο πανεπιστήμιο. Παρά τις επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά, τελικά το βράδυ τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Συγκέντρωση στην πύλη έγινε ξανά το επόμενο πρωί όπου δεν εμφανίστηκε η αστυνομία αυτή τη φορά. Κινητοποίηση έγινε και στην πύλη του ΕΜΠ. Στις κινητοποιήσεις μπήκαν και οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου με στάση εργασίας των διοικητικών και συμμετοχή των καθηγητών. 

Χρειάζεται να κλιμακώσουμε. Ήδη προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές την Τετάρτη 7/9 και συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/9. Οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στο συλλαλητήριο και σε αγωνιστική συνέχεια. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις από τη μεριά των φοιτητικών συλλόγων και σε απεργίες από τη μεριά των εργαζομένων. Είναι πολύ πρόσφατες άλλωστε οι απεργίες της ΠΟΣΔΕΠ μέσα στο καλοκαίρι όπου άνοιγε η συζήτηση για συνέχιση των κινητοποιήσεων με το άνοιγμα των σχολών. 

Έτσι θα εμποδίσουμε πραγματικά την εισβολή της αστυνομίας. Είναι αγώνας συνολικά ενάντια στην κυβέρνηση γι’ αυτό κι από τη μεριά μας συνδέουμε τη μάχη ενάντια στην ΟΠΠΙ με όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Με τις υποκλοπές, την ακρίβεια, το ρατσισμό, τις αντεργατικές επιθέσεις. Με τον αγώνα των προσφύγων στον Ελαιώνα και τον Έβρο, των απεργών στη Μαλαματίνα, των υγειονομικών, όλων όσων θα διαδηλώσουν στη ΔΕΘ που βάζουμε από τη μεριά μας και σαν επόμενο μεγάλο σταθμό».

Ανακοίνωση ενάντια στην ΟΠΠΙ εξέδωσαν και οι καθηγητές της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ μέσω του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ο οποίος «τονίζει εκ νέου την αντίθεσή του με την δημιουργία του θεσμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αμφισβητώντας τόσο τη χρησιμότητά του, όσο και τη δυνατότητα του σώματος να δράσει εντός της Πανεπιστημιούπολης» και ανάμεσα σε άλλα καλεί «τους συναδέλφους να υπερασπιστούν το Ελληνικό πανεπιστήμιο απέναντι σε κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης και στον αυταρχισμό».