Πολιτισμός
Εντυπωσιακή συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου

Το φετινό 50ό Φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18/9, είχε την εντυπωσιακότερη συμμετοχή από ποτέ άλλοτε. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος συνέρεε καθημερινά στο Ζάππειο για δεκαεφτά μέρες για να δει νέες και παλιές εκδόσεις, να ξεφυλλίσει και να αγοράσει βιβλία. Και όχι μόνο βιβλία για να «χαλαρώσει» από τις πιέσεις της σκληρής καθημερινότητας που βιώνει, αλλά βιβλία με πολιτικές απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας και της συνολικής προοπτικής για το κίνημα.  

Σε αυτή την κοσμοπλημμύρα το περίπτερο 115 του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, προβάλλοντας με το μπάνερ του τον «πλούτο της Μαρξιστικής σκέψης», έγινε πόλος έλξης και κέντρο συζήτησης. Ήταν η πιο πετυχημένη συμμετοχή του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου σε Έκθεση Βιβλίου. Κόσμος πολύς, κύρια νέοι και νέες αλλά όχι μόνο, από όλες τις τάσεις της Αριστεράς, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, γυναίκες και άνδρες, αγόρασαν εκατοντάδες βιβλία και δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και το βιβλιοπωλείο στη Φειδίου 14 για τη συνέχεια.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για όλες τις εκδόσεις που είχαν να κάνουν με την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα και παγκόσμια. «Αγόρασα ένα βιβλίο σας στην Έκθεση στο Περιστέρι, και ήρθα ξανά να σας βρω γιατί εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς για την ιστορία και όχι σε αυτά που μας πασάρουν στο σχολείο», όπως μας είπε ο Φανούρης από την Πετρούπολη.

Αναζητήσεις

Οι αναζητήσεις απλώνονταν σε όλα τα ζητήματα, αλλά το ερώτημα τι Αριστερά χρειαζόμαστε σήμερα και με τι στρατηγική, ήταν στο κέντρο της συζήτησης. Είναι ένας από τους λόγους που το βιβλίο μας «ΣΕΚΕ – Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα» γινόταν ανάρπαστο (με τη βοήθεια από την εκδήλωση που κάναμε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή). 

Και η συζήτηση πήγαινε γρήγορα στο σήμερα, κι αυτό είχε αντανάκλαση στις εκδόσεις που ακολουθούσαν στις προτιμήσεις του κόσμου: «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω και το «Μαρξισμός, Πολιτική, και Ψυχική Δυσφορία» μαζί με τα βιβλία του ΜΒ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ψηλά στις αγορές ήταν και το «Μαρξισμός, Θεωρία και Πράξη» και τα βιβλία ‘εισαγωγής’ στις ιδέες του Μαρξ, του Λένιν, του Τρότσκι, της Ρόζας, του Γκράμσι.

Ανεξάντλητη δίψα για επαναστατικές ιδέες, έντονη αναζήτηση μιας πραγματικά αριστερής εναλλακτικής απέναντι στη ΝΔ και το βρόμικο σύστημα που υπηρετεί, αυτό ήταν το μήνυμα που ανέβλυζε στο Ζάππειο και αποκομίσαμε φέτος από την παρέμβαση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου.