Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έξω οι φασίστες από τα σχολεία

7/10, Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Φασιστική επίθεση από ομάδα 15 ατόμων δέχτηκαν μέλη του ΣΕΚ, της ΚΕΕΡΦΑ και της μαθητικής ομάδας Anticapitalista στο 1ο ΕΠΑΛ Μαρουσιού (ΣΕΛΕΤΕ) που τελούσε υπό κατάληψη την Πέμπτη 6/10. Έχουν καταγγελθεί φασιστικές επιθέσεις και σε άλλα σχολεία, καθώς και ομοφοβικοί τραμπουκισμοί από ομάδες φασιστών στην πλατεία Ευτέρπης.  Για «πρόκληση και “σήμα κινδύνου” για όλη τη νεολαία και την εργατική τάξη» μιλάει η ΚΕΕΡΦΑ και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Τα φυλλάδια που μοίραζαν “ενόχλησαν” τα φασιστοειδή διότι καλούσαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 7/10 έξω από το Εφετείο όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσας, ενώ οι μαθητές στο φυλλάδιο που μοίραζαν κατήγγειλαν επίθεση σε βάρος μαθητή και γονέα εντός του σχολείου από φασιστοειδή. Μοίραζαν επίσης κάλεσμα για την Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και για το μονοήμερο “Κράτος και Επανάσταση, η πάλη για την δημοκρατία σήμερα”, 6 Νοέμβρη στην Νομική.

Η επίθεση των φασιστοειδών ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της εξόρμησης με τους φασίστες να βγαίνουν έξω από το σχολείο και κραυγάζοντας «Χρυσή Αυγή ρε», «Ελλάδα μόνο», «γαμώ την αριστερά», επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές σε βάρος της δημοσιογράφου της Εργατικής Αλληλεγγύης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου, Αφροδίτης Φράγκου, και ενός άλλου συντρόφου μας που διακομίστηκε στο ΚΑΤ».

Ακολούθησε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση-εξόρμηση στις 8/10 στην πλατεία Ευτέρπης στο κέντρο του Μαρουσιού, όπου συμμετείχαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, των μαθητών/τριών Anticapitalista και του δημοτικού σχήματος “Εκτός των Τειχών” μαζί με δεκάδες ακόμα αντιφασίστες/τριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ. Αντιφασιστική εξόρμηση έξω από τη ΣΕΛΕΤΕ πραγματοποιήθηκε πάλι το πρωί της Δευτέρας 10/10, με τη φασιστική ομάδα να προσπαθεί ξανά να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας με απειλές ότι θα ξαναεπιτεθεί, αλλά δεν τους πέρασε. 

«Προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο και να μεγαλώσουν την ομάδα τους στο σχολείο. Είναι μάχη να αντιστρέψουμε το κλίμα και μπορούμε να την κερδίσουμε. Μοιράσαμε μαζικά σε μαθητές και καθηγητές, ενώ κάποιοι από αυτούς υπέγραψαν το κείμενό μας για να δράσουμε μαζί. Δεν είμαστε στο 2012, το αντιφασιστικό κίνημα είναι πιο μαζικό και οργανωμένο, γι' αυτό αναγκάσαμε και την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που έκαναν την επίθεση στις 6/10, αντί να τους παρέχει ασυλία», δήλωσε στην ΕΑ η Άννα Αδαμίδη, μέλος του ΣΕΚ στο Μαρούσι.

Ρατσιστική πολιτική

«Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε προεκλογική περίοδο, με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με το φράκτη στον Έβρο, τους πνιγμούς και τις επαναπροωθήσεις σε βάρος των προσφύγων, με την καταστολή της αστυνομίας από τα Εξάρχεια μέχρι τα Πανεπιστήμια και με τον αέρα της ανόδου της φασίστριας Μελόνι στην Ιταλία, τα φασιστοειδή του Κασιδιάρη και του Μιχαλολιάκου προχωράνε σε οργανωμένες προκλήσεις και επιθέσεις όπως έδειξε και η εμφάνισή τους με ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τους στρώνει το δρόμο αφού μέσα στη κρίση της εξ αιτίας της οργής που προκαλεί η πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της καταστολής, του ρατσισμού και του σεξισμού αναζητά συμμάχους στους φασίστες ενάντια στο εργατικό κίνημα και της νεολαία», υπογραμμίζει η ΚΕΕΡΦΑ.

Το δημοτικό σχήμα στο Μαρούσι “Εκτός των τειχών” καταδικάζοντας την επίθεση σημειώνει: «Απαιτούμε την σύλληψη και την τιμωρία των φασιστοειδών. Ήδη ο Διευθυντής, οι Υποδιευθύντριες και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας ότι υπερασπίζονται τις αρχές της “ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, του ανθρωπισμού και του αλληλοσεβασμού”. Καλούμε την Β' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, καθώς και κάθε σύλλογο εκπαιδευτικών, να συνδράμει ώστε να βάλουμε φραγμό στις φασιστικές επιθέσεις και στην προσπάθεια των φασιστών να πατήσουν πόδι στα σχολεία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δώσουμε την απάντηση που αναλογεί απέναντι στους φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο, ενάντια στα φασιστικά τους μορφώματα και τις κυβερνήσεις που τα θρέφουν. Να δοθεί μαζικά και πλατιά ένα ηχηρό μήνυμα απομόνωσης του φασισμού από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Οι φασίστες και οι εθνικιστές δεν έχουν θέση στα σχολεία, τις σχολές και τις γειτονιές μας, τους στέλνουμε εκεί όπου ανήκουν, στον απόπατο της ιστορίας!».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι μαθητές/τριες Anticapitalista οργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα” το Σάββατο 15/10 στις 5μμ στην Πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.