Εργατικό κίνημα
Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Κάτω τα χέρια

18/10, Συγκέντρωση στο Μετοχικό Ταμείο. Φωτό: Σύλλογος Υπαλλήλων ΜΤΠΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/10 μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον Σύλλόγο, με το ν/σ «η κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Περιουσία η οποία έχει αποκτηθεί αποκλειστικά από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων)».

Η ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ περιλαμβάνει ένα οικόπεδο και δέκα κτίρια, από τα οποία τα μισά είναι διατηρητέα ιστορικά και αποφέρουν 5,2 εκατομ. ευρώ ετήσια έσοδα. Η διαχείρισή τους από Ανώνυμη Εταιρία, που θα έχει και δικαίωμα εκποίησης της περιουσίας, αποκλείει ουσιαστικά τους εργαζόμενους από τις αποφάσεις που θα παίρνονται, νομοθετώντας θέση Διοικητή με ανήκουστες υπερεξουσίες, που μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα.  

«Δεν βρέθηκε ούτε ένας στη γενική συνέλευση που κάναμε, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, να υπερασπιστεί αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δώρα Θεοδωροπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΜΤΠΥ και αναπληρώτρια γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εργαζομένων του Υπ. Εργασίας. «Το Μετοχικό Ταμείο αφορά σε 600.000 οικογένειες, όλους τους μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- και τους συνταξιούχους. Μιλάμε για κτίρια φιλέτα που θέλουν να τα δώσουν στους ξενοδόχους και να μεταφέρουν τα υπουργεία στην ΠΥΡΚΑΛ. Η θέση για τον νέο Διοικητή έχει τη μόνη προϋπόθεση να είναι ΠΕ, αλλά ο μισθός του αναμένεται να είναι πολλές χιλιάδες ευρώ, όπως έχουν κάνει στον ΕΦΚΑ και παντού. Ουσιαστικά θα είναι ένας εγκάθετος του υπουργείου. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις διαπραγματεύσεις με τον Χατζηδάκη. Αυτό που θα βάλει την πίεση είναι οι κινητοποιήσεις μας».