Η Αριστερά
Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Η Ριζοσπαστική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες και τις εκλογές!

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός και επικίνδυνος χαρακτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κοινωνία αφήνεται να πεινάσει και να παγώσει στην φτώχεια, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε τη χρήση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών για να ρυθμίζει το πολιτικό σκηνικό και να στηρίζει «κουμπαριές» με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι λαϊκές ελευθερίες, το δικαίωμα στη διαδήλωση, την απεργία, η ελευθερία του Τύπου χτυπιούνται βάναυσα. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί βουλευτές εμπλέκονται σε πρακτικές υφαρπαγής της λαϊκής περιουσίας από τα κοράκια των funds, αλλά και πληθαίνουν οι καταγγελίες κάθε μορφής κακοποιήσεων, ορισμένες εκ των οποίων ήταν σε γνώση της  κυβέρνησης του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και δείχνουν την υποκρισία της, αλλά και τις δυσώδεις προσπάθειες συγκάλυψης. 

Κάθε μέρα όμως φουντώνει και η οργή ενάντια στην κυβέρνηση της επίθεσης στα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, της ακρίβειας, της διάλυσης του ΕΣΥ, της εμπλοκής στον πόλεμο, του ρατσισμού και του σεξισμού, της καταστολής και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η μαζική Γενική Απεργία της 9 Νοέμβρη και η μεγάλη συμμετοχή στις πορείες για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου πανελλαδικά δείχνουν ότι «ο δρόμος» κινείται ξανά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει την μέχρι πρότινος φαινομενικά ακλόνητη ηγεμονία της ΝΔ. Η δύναμη βρίσκεται στο «πεζοδρόμιο», στις απεργίες που τσαλάκωσαν το νόμο Χατζηδάκη, τον αγώνα της efood και της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στους αγώνες της εργατικής τάξης που βάζουν μπροστά τις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι στην καταστροφική λογική του κέρδους, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας που εμπόδισαν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, στους αγώνες για τις ελευθερίες που κουρέλιασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στους αγώνες των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ενάντια στις γυναικοκτονίες και το σεξισμό, στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, στα περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια στην λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο. Επιδιώκουμε την κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων μέσα στα κινήματα για να δοθούν νικηφόρα όλες αυτές οι μάχες.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αντεπίθεση απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να ανταποκριθούν στις δυνατότητες που ανοίγονται στις σημερινές συνθήκες, που οι από πάνω βυθίζονται στη δίνη μίας πολύπλευρης και μακρόσυρτης κρίσης και οι από κάτω ασφυκτιούν σε αυτό το τοπίο αναζητώντας διέξοδο από τις βάρβαρες πολιτικές. 

Η πρωτοβουλία για τη διαδήλωση της 25 Αυγούστου ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών έδειξε στην πράξη ότι πολιτικές πρωτοβουλίες ενωτικές αλλά και αιχμηρές, που δεν αποδέχονται ως κανονικότητα τις παρακολουθήσεις και τη διατήρηση του «βαθέως κράτους», αγκαλιάζονται από τον κόσμο της Αριστεράς και του κινήματος, όπως και αρκετές παρεμβάσεις για μια ενωτική παρουσία σε μια σειρά συνδικαλιστικούς χώρους (υγειονομικοί, δικηγόροι κλπ).

Μπορούμε και πρέπει να γενικεύσουμε αυτά τα προχωρήματα και να συσπειρώσουμε το πλατύ ρεύμα αγωνιστριών και αγωνιστών που αναζητούν πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» που στηρίζεται στους πυλώνες της ίδιας νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής, όπως προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και με άλλο τρόπο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. 

Αυτό το ρεύμα διεκδικούμε να εκφραστεί σε όλες τις μάχες στους δρόμους, τους χώρους και τις γειτονιές αλλά και στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, με μία ενωτική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Μπαίνουμε μπροστά στους αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, που μπορεί να γίνει μόνο με την κλιμάκωση των κινημάτων στο δρόμο. Και συνεχίζουμε για να συγκροτήσουμε δυνατή λαϊκή κοινωνική και πολιτική αριστερή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε εκφραστή και εφαρμοστή των ίδιων πολιτικών. Για να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια αριστερή αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται με αγώνες τις κατακτήσεις, τα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες και θα ανοίγει δρόμους για να αναμετρηθεί αποφασιστικά με τον ευρωμονόδρομο, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό. 

Πρωτοβουλία για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Στηρίζουν: 
Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Λαϊκή Ενότητα – Ανυπόταχτη Αριστερά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Κρίση, πανδημία και πόλεμος συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου καπιταλισμού. Σε μία δυσκολότερη φάση, με τον υποκειμενικό παράγοντα σε πιο δυσχερή θέση από το 2008. Την ίδια ώρα νέα υπόγεια ρεύματα αμφισβήτησης εμφανίζονται, ενώ ο πόλεμος διέλυσε προσδοκίες «επιστροφής στην κανονικότητα». Η νέα «κανονικότητα» είναι μία διαρκώς ασταθής κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπορεί να φέρει τον πόλεμο ακόμα και στην καρδιά του «δυτικού κόσμου». Αυτό κάνει αναγκαία την ανεξάρτητη αντιιμπεριαλιστική παρέμβαση του κινήματος και της Αριστεράς.  

Στο πλαίσιο αυτό, κλονίζεται η ηγεμονία της ΝΔ χωρίς να αποκαθηλώνεται. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την «προοδευτική διακυβέρνηση» προτείνουν μία δήθεν «ανθρώπινη» διαχείριση των μνημονίων. Η ακροδεξιά ξαναπροβάλει απειλητικά. Το ΚΚΕ παραμένει σε μία πολιτική για ενίσχυση των δυνάμεών του, υποτάσσοντας τις ανάγκες του κινήματος σε αυτή. Το ΜέΡΑ25 παραμένει εντός ενός πλαισίου αριστερού ευρωπαϊσμού παρόμοιου με του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 που δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς.     

Χρειάζεται συστράτευση στο κίνημα για να ανατραπεί η αντιλαϊκή επίθεση, με κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς στη βάση άμεσων στόχων πάλης, χωρίς περιχαρακώσεις και αυτάρκεια. Για να ολοκληρωθεί όμως η ανατροπή απαιτείται σύγκρουση με τους πυλώνες του συστήματος για απεμπλοκή από τα μνημόνια, διαγραφή δημόσιου και ιδιωτικού χρέους,  εθνικοποίηση των τραπεζών. Τελικά για ρήξη με ΟΝΕ, ΕΕ και το διεθνές ιμπεριαλιστικό πλαίσιο. Σε αυτό είναι αναγκαία μία ενωτική πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Χωρίς αποκλεισμούς, σε όλες τις κινηματικές, πολιτικές και εκλογικές μάχες. Για την έκφραση του χώρου της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς που αναζητεί μία κατεύθυνση ρήξης με το νεομνημονιακό πλαίσιο, προετοιμασίας της σύγκρουσης με την επίθεση που ετοιμάζουν τα αστικά επιτελεία. Οι υπάρχοντες μετωπικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν δείξει τα όριά τους και λογικές «καταγραφής» δεν υπηρετούν μία κατεύθυνση συγκρότησης του κινήματος. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας για μία διαφορετική πορεία.  

Χρίστος Τουλιάτος,
Aριστερή Ανασύνθεση

Η πρωτοβουλία για την ενότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι σημαντική μέσα σε μια περίοδο φτώχειας, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, που παροξύνεται από την εμπλοκή στον πόλεμο και την συμμετοχή στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει στήσει έναν παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων, για να ρυθμίσει με εκβιασμούς και με το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας το πολιτικό σκηνικό. Αυτά συμπληρώνουν την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη διαδήλωση, την απεργία, τον αυταρχισμό. Απέναντι στη κυβερνητική ατζέντα, που πάτησε πάνω στη μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ και το ιδεολόγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, χρειάζεται να τονωθεί η λαϊκή αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του λαού να αγωνιστεί για μια άλλη προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν αυτήν την προοπτική γιατί υιοθετούν τις βασικές όψεις της ίδιας πολιτικής.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, που έχουν πρωταγωνιστήσει στις αντιστάσεις, μπορούν να θέσουν σε κίνηση αυτή τη διαδικασία. Με τη δημιουργία ενός ενωτικού μετώπου δυνάμεων που να προτάσσει μια άλλη προοπτική για τα λαϊκά στρώματα, που θα υπερασπίζεται τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, το λαϊκό εισόδημα, την κατοικία, τις εργατικές κατακτήσεις και ελευθερίες και θα αμφισβητεί με ένα μεταβατικό πρόγραμμα τους μονοδρόμους του Ευρώ, της ΕΕ, τη θηλιά του χρέους, τον ιμπεριαλισμό. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα πλατύ, μαζικό που να απαντά στα σημερινά ερωτήματα και ανάγκες των λαϊκών μαζών. Μια τέτοια συσπείρωση δυνάμεων πρέπει να απευθυνθεί με ένα τέτοιο πρόγραμμα στο σύνολο της αριστεράς, παρά τις γνωστές αντιφάσεις και αδυναμίες τους, για συμπόρευση στα κινήματα, αλλά και στις πολιτικές και εκλογικές μάχες, με πλήρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια του κάθε χώρου. Όπου μια τέτοια συσπείρωση έγινε εφικτή αναδείχθηκε ένα μαζικό ριζοσπαστικό αγωνιστικό ρεύμα εργαζομένων και νεολαίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μια νέα φάση νικηφόρων ταξικών συγκρούσεων.

Η εκδήλωση στις 19/12 αποτελεί έναν πρώτο σταθμό σε αυτή τη συζήτηση. Με πλούσιο διάλογο, με ενότητα, η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις λαϊκές κατακτήσεις του αύριο.

Αναστασία Σταυροπούλου,
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, μέλος ΠΓ Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτης Αριστεράς

Με ενότητα και δύναμη, στις μεγάλες μάχες που ανοίγονται μπροστά μας. 

Ζούμε μία εποχή πρωτόγνωρων κινδύνων και δυνατοτήτων για την εργατική τάξη και τους λαούς. Η πολυετής δομική κρίση του καπιταλισμού, είναι εδώ. Από την περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, μέχρι τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Το κεφάλαιο, οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους διεθνώς προετοιμάζονται. Στρατηγικός τους στόχος είναι να πληρώσει άλλη μια φορά την κρίση τους, η κοινωνική πλειοψηφία. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εμπλέκεται στην αμερικανονατοϊκή συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποστέλλοντας πολεμικό υλικό, αξιοποιώντας τις βάσεις και πλειοδοτώντας στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Στο εσωτερικό καταγράφεται ως η κυβέρνηση των αντεργατικών νόμων, της φτώχειας, των παρακολουθήσεων, της καταστολής και της συνεχούς καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αντιπαραβάλλουν μια ψευδή δημοκρατική κυβέρνηση απέναντι στην ΝΔ, ενώ στην ουσία απλώς προετοιμάζουν την επόμενη μέρα, που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει για μια ριζική βελτίωση της ζωής του λαού.   

Σταδιακά ωστόσο, οι υπόκωφες φωνές απέναντι στην ασκούμενη πολιτική, μετατρέπονται σε μαζική  λαϊκή δυσαρέσκεια. Αυτό δείχνουν, η μαζική απεργία στις 9 Νοεμβρίου, οι πορείες του Πολυτεχνείου, οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στην e food, την COSCO και την Μαλαματίνα, οι μάχες της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, οι αγώνες των γυναικών, ενάντια στην έμφυλη βία, την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος. 

Αγώνες που είναι κρίσιμο να γίνουν πολιτικά επικίνδυνοι κλονίζοντας την ΝΔ και την πολιτική της αλλά και κάθε επίδοξο διαχειριστή της. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος, ωστόσο η σημερινή κοινοβουλευτική Αριστερά δείχνει να μην θέλει και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Έτσι το βάρος αντικειμενικά πέφτει ξανά στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η είσοδος σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, πρέπει να σημάνει, αλλαγή οπτικής και συγκέντρωση δυνάμεων μπροστά στις μεγάλες πολιτικές και εκλογικές μάχες. Για τη δημιουργία ενός κέντρου συσπείρωσης δυνάμεων, ικανού να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της λαϊκής αυτοπεποίθησης απέναντι στη συντριπτική και ολομέτωπη επίθεση του αντιπάλου και στο φάντασμα της ακροδεξιάς και του φασισμού που καιροφυλακτεί. Μιας εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας πάνω σε αρχές και σαφείς κατευθύνσεις αξόνων πάλης, που θα προετοιμάσει μια πραγματική λαϊκή και εργατική αριστερή αντιπολίτευση της επόμενης ημέρας. Μπροστά στην ανάγκη αυτή, δεν χωρούν δικαιολογίες και ολιγωρίες, που την εμποδίζουν. Ο δρόμος ήδη στρώνεται, να τον διαβούμε όλοι και όλες μαζί. 

Παναγιώτης Καλαβάνος, 
Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Με τις πρόσφατες αισιόδοξες κινηματικές παραστάσεις, με τις συνεργασίες που έχουν μετρήσει οι οργανώσεις το προηγούμενο διάστημα, ανοίγεται μπροστά μας η δυνατότητα αναβαθμισμένου διαλόγου και δράσης για τις μάχες της περιόδου και για τις εκλογές.

Ως Αναμέτρηση, θεωρούμε αναγκαία και τη συγκρότηση μίας ενωτικής πολιτικής συνεργασίας όλων των μαχόμενων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο μέσα στους αγώνες και τα κινήματα, αλλά και σε όλες τις πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου, ακόμα και τις εκλογικές (εθνικές, αυτοδιοικητικές). Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη έκφρασης του χώρου της μαχόμενης Αριστεράς, που αγωνίζεται στα κινήματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης επιζητώντας την κοινή δράση με όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις σε αυτά. Ταυτόχρονα αναζητούμε μία διαφορετική πολιτική προοπτική από τις υπάρχουσες δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μία κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με το υπάρχον νεομνημονιακό πλαίσιο, μία κατεύθυνση προετοιμασίας της σύγκρουσης με τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν τα αστικά επιτελεία. 

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση και τη Πρωτοβουλία για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς καλούνται να διαμορφώσουν άμεσους και κοινούς στόχους πάλης (για τις εργατικές διεκδικήσεις, για την ακρίβεια, για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών, για το περιβάλλον, για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για την αντιρατσιστική και φεμινιστική πάλη). 

Καλούμαστε να παλέψουμε διεκδικώντας αυτούς τους στόχους μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Απαιτείται η συγκρότηση ενός πλατιού αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης, αντίστασης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης στους κοινωνικούς χώρους με την ειλικρινή, σταθερή και αποφασιστική κοινή δράση του συνόλου των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, κόντρα στις κοντόθωρες λογικές περιχαράκωσης και μικροπολιτικής αυτάρκειας. 

Από την πλευρά μας, απευθύνουμε ειλικρινές κάλεσμα σε αυτές τις κατευθύνσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Καμία κοινωνική και πολιτική δύναμη δεν μπορεί να συνεχίσει να παρεμβαίνει «όπως ήξερε». Οι υπάρχοντες μετωπικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν δείξει τα όριά τους εδώ και χρόνια και ακόμα περισσότερο το 2019. Οι κομματοκεντρικές και μικροπολιτικές λογικές «καταγραφής» δεν έχουν νόημα, δεν υπηρετούν μία κατεύθυνση συγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια σε ό,τι αντιμετωπίζουμε ήδη και σε ό,τι έρχεται. Όλες και όλοι θα κριθούμε ξανά για τη στάση μας, ας αναλάβουμε τολμηρά τις ευθύνες μας για μία διαφορετική πορεία, με αυταπάρνηση, χωρίς «ευκολίες» και «ασφάλεια», με πίστη στις δυνατότητες των εργαζομένων και της κοινωνίας να σηκωθεί ψηλότερα, με όραμα για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αντώνης Φάρας, 
μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου Αναμέτρησης
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 5η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» 
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ, ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ. 

1. Σε συνεδρίασή της η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία για την 5η Συνδιάσκεψη και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της  το επόμενο διάστημα.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι αυτό που σφραγίζει τις εξελίξεις είναι η άνοδος της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Η απεργία της 9/11, η μεγαλειώδης πορεία του Πολυτεχνείου και το ανεβασμένο πολιτικό του περιεχόμενο, και οι αντιστάσεις που δυναμώνουν σε κάθε μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση (απολύσεις, πλειστηριασμοί, συμβάσεις κλπ) το αποδεικνύουν.

Στο έδαφος αυτό δυναμώνουν και οι πολιτικές αναζητήσεις και προβληματισμοί σε ευρύτερα τμήματα των εργαζόμενων και της μαχόμενης νεολαίας, για την πολιτική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και του συστήματος, για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανοίξουν δρόμοι αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η πετυχημένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις αυτή την περίοδο είναι ένας σημαντικός δείκτης αυτών των αναζητήσεων.

2. Σε αυτές τις συνθήκες η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έρχεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι το άνοιγμα μιας πλατιάς συζήτησης στον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ευρύτερα τον μαχόμενο κόσμο του κινήματος και της αριστεράς, που θα συμβάλει στην πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και τη συγκρότηση μαχητικής αριστερής, εργατικής και λαϊκής αντιπολίτευσης σε όποια κυβέρνηση προκύψει αύριο. Από τις θέσεις ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού προγράμματος, χωρίς ταλαντεύσεις προς την ρεφορμιστική αριστερά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων μέσα σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης και επίθεσης του κεφαλαίου, σε ρήξη με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του συστήματος, με επαναστατική πολιτική κατεύθυνση και προοπτική. 

Η διαδικασία προς της 5η Συνδιάσκεψη επιδιώκουμε να είναι μια πλούσια, ενωτική διαδικασία, ανασυγκρότησης του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πλατιάς απεύθυνσης στους εργαζόμενους και την νεολαία, ανοιχτού καλέσματος σε δυνάμεις και αγωνιστές για την ανασυγκρότηση συνολικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, την συσπείρωση δυνάμεων και την ενωτική παρέμβαση στις μάχες της περιόδου και τις επερχόμενες εκλογές με βάση την πρόταση που διαμόρφωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό του Ιούλη και θα αναπτυχθεί παραπέρα στις Θέσεις της Συνδιάσκεψης.

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 21-22/01/2023 στην Αθήνα.

3. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο για την έγκριση των Θέσεων, και γενικά τον καθορισμό της πορείας μέχρι την Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 4/12 στην Αθήνα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για την πλατιά συζήτηση των θέσεών της με δυνάμεις και αγωνιστές. Για την Αθήνα προγραμματίζεται σχετική εκδήλωση στις 7/12. 

4. Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα είναι μια περίοδος ήρεμων κοινοβουλευτικών εξελίξεων, αλλά μια περίοδος μεγάλων μαχών, με πρώτη την μάχη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Το εργατικό λαϊκό κίνημα χρειάζεται να αξιοποιήσει την επιταχυνόμενη φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ, να εντείνει τους αγώνες για την ανατροπή της «από κάτω και αριστερά», ενάντια στην συναίνεση, την κοινοβουλευτική αναμονή και τις αυταπάτες για τον ρόλο  μιας «δημοκρατικής κυβέρνησης». Σε αυτή την κατεύθυνση οι μαχόμενες δυνάμεις πρέπει να παλέψουν για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα. 

5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρά τις αδυναμίες της στάθηκε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Έδωσε την μάχη να ανατραπεί στην πράξη η επίθεση όταν η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία  επιδίωξε να ισοπεδώσει το κίνημα, στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην διαδήλωση, την μάχη ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τον διαρκή αγώνα για την κατάργηση στην πράξη του απεργοκτόνου Νόμου Χατζηδάκη και την υπεράσπιση της ύπαρξης και της αυτοτέλειας των σωματείων, στους αγώνες στην εκπαίδευση και την υγεία, στην μάχη υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, για να κλειστούν φυλακή οι φασίστες της ΧΑ, ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Βαδίζει σήμερα προς την 5η Συνδιάσκεψη με αισιοδοξία και επίγνωση των δυσκολιών της, παλεύοντας για την επόμενη μέρα του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για μια πλατιά συσπείρωση δυνάμεων για την ανατρεπτική αριστερά που απαιτεί η εποχή μας. 

22.11.2022
ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ