Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αφήνουν τον Χορταριά εκτός φυλακής

21/3/22, Διαδήλωση στα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της αναστολής εκτέλεσης ποινής του Θ. Χορταριά ο Άρειος Πάγος. Ο Θ. Χορταριάς, «επιχειρηματίας» που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον Ζακ Κωστόπουλο το 2018 και τιμωρήθηκε τον Μάη του 2022 με κάθειρξη 10 ετών, πέρασε στη φυλακή μόλις δυο μήνες. Τον Ιούλιο του 2022 πήρε αναστολή εκτέλεσης ποινής από άλλο δικαστήριο από εκείνο που τον καταδίκασε. Αργότερα έγινε αίτηση αναίρεσης της αναστολής από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, η οποία άργησε να συζητηθεί, καθώς η Α. Οικονόμου, εισαγγελέας της έδρας για το συγκεκριμένο θέμα, έσπευσε να δώσει στον δολοφόνο την αναβολή που ζήτησαν οι συνήγοροί του. Τελικά η συνεδρίαση έγινε στις 25/1/23 και η απόφαση βγήκε πριν λίγες μέρες, απορρίπτοντας την αίτηση και αφήνοντας τον Χορταριά έξω από τη φυλακή. 

Η συνήγορος της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, δήλωσε: «Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή. Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές εκτελέσεως ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων». 

Συκοφαντίες

Η μητέρα του Ζακ, Ε. Κωστοπούλου, είπε: «Μετά τις κλοτσιές και το σύρσιμο πάνω στα σπασμένα τζάμια ακολούθησαν τα ψέματα, οι συκοφαντίες, ο εξευτελισμός, η αλαζονεία, η έπαρση, το άσβεστο μίσος, η έλλειψη κάθε ίχνους μετανοίας. Για αυτό το άτομο οι ανώτατοι δικαστικοί άρχοντες της χώρας συμφώνησαν να μην εκτίσει την ποινή των δέκα χρόνων που του έχει επιβληθεί, αλλά να ζει ελεύθερος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, περιμένοντας το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό το οποίο αναβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 για τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή ένα χρόνο μετά. 

Κι αυτά, αν και επιτέθηκε και χαστούκισε κάποιον μετά τη δολοφονία του Ζακ. Αν και από τις αναρτήσεις του φαίνεται ότι είναι ένας θιασώτης της βίας, ένα πρόσωπο που διασκέδαζε με την επίθεση σε βάρος τού πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Αν και η αποφυλάκισή του -μόλις δύο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση η οποία είχε ομόφωνα απορρίψει και την αναστολή και τα ελαφρυντικά- δεν είχε καμία απολύτως δικαιολογία ούτε βασιζόταν σε οποιοδήποτε στοιχείο…

Ο Ζακ έχει λάβει από σχεδόν όλο τον ελληνικό λαό τη δικαιοσύνη που του αρμόζει, μπορείτε να κρατήσετε τη δική σας δικαιοσύνη που παράγει τέτοια αποτελέσματα και είναι “αμερόληπτη, ανιδιοτελής, χωρίς φόβο ή εύνοια”».

Μόνο αν ο Χορταριάς καταδικαστεί και στο Εφετείο, θα μπει φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Ο αγώνας για να λάβουν οι δολοφόνοι τις ίδιες ποινές, ο αγώνας για τη δικαίωση του Ζακ συνεχίζεται.