Γράμματα και σχόλια
Τα Σινεμά είναι δικά μας

2/4, Πλ. Κοραή. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες κόσμου έσπευσε στις προβολές - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι κινηματογράφοι ΑΣΤΟΡ, Ιντεάλ και Ίριδα, την Κυριακή 2/4 ενάντια στο κλείσιμο των ιστορικών σινεμά του κέντρου της Αθήνας.

Οι αίθουσες ήταν γεμάτες, το ίδιο και η υπαίθρια προβολή στην πλατεία Κοραή, παρά τη βροχή που έπεφτε ανά διαστήματα. Τα ακίνητα που στεγάζονται το Άστορ και το Ιντεάλ ανήκαν στον e-ΕΦΚΑ του Υπουργείου Εργασίας. Η απειλή για κλείσιμό τους έρχεται ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης των κτιρίων. Στην περίπτωση του Μεγάρου Σλήμαν -Μελλά που στεγάζει το υπεραιωνόβιο Ιντεάλ, ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου από τον όμιλο Mitsis Hotel.

Σε δήλωσή του στο Έθνος, ο Μπάμπης Κονταράκης, που διαχειρίζεται το ΑΣΤΟΡ καταγγέλει ότι «παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της ελληνικής κινηματογραφίας, αλλά και το ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Αθηναίων, ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να σχεδιάζει τον αφανισμό τους, ενώ εμποδίζει να κηρυχθούν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι κινηματογράφοι, που είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Δυστυχώς, οδηγηθήκαμε ως εδώ γιατί απέναντι μας έχουμε ανθρώπους που επιλέγουν να παριστάνουν τους ανίδεους... Αν θέλετε τη γνώμη μου, η μόνη επιλογή που έχει ο ΕΦΚΑ είναι η παραίτηση του διοικητή του, Παναγιώτη Δουφεξή».

Η Ίριδα, στη γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους, επίσης ήταν γεμάτη κόσμο την Κυριακή. Εδώ και δεκαετίες στεγάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), με δεκάδες σεμινάρια, παρουσιάσεις, προβολές κάθε εβδομάδα. Η Κεραμέως ήδη από την περασμένη χρονιά είχε εντάξει την επίθεση στην Ίριδα μέσα στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας, μέσω της κατάργησης των Πανεπιστημιακών Λεσχών. «Καλούμε το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί για την συνέχιση της λειτουργίας μας στους χώρους που τόσα χρόνια εμείς διαχειριζόμαστε, αγαπάμε και φροντίζουμε. Δηλαδή την αγαπημένη μας Ίριδα, αλλά και τους υπόλοιπους χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Καλούμε το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί πως οι χώροι αυτοί θα συνεχίσουν να στεγάζουν τη δραστηριότητα των μελών και των φοιτητών, η οποία τιμά το Πανεπιστήμιο, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του και αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας της Αθήνας επί δεκαετίες» σημειώνουν οι φοιτητές/ριες του ΠΟΦΠΑ. 

Στο πλευρό των απειλούμενων κινηματογραφικών αιθουσών στέκεται και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών της σχολής κινηματογράφου Σταυράκου, καθώς και συνολικότερα το κίνημα των καλλιτεχνών, όπως φάνηκε με τη διαδήλωση που κατέληξε στη συγκέντρωση της Κοραή την Κυριακή.