Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Διακινητής” ο Χαφτάρ, δολοφόνοι ΕΕ και Μητσοτάκης

Μαζική δολοφονία προσφύγων ήταν το ναυάγιο του “Αντριάνα” στην Πύλο.

Το ναυάγιο της Πύλου ήταν μια μαζική δολοφονία προσφύγων με βασικούς υπεύθυνους, το ελληνικό κράτος, τη ρατσιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης Φρούριο. Από πλήθος αδιάψευστων μαρτυριών κι ερευνών προκύπτει ότι το Λιμενικό τράβηξε το σκάφος Αντριάνα, με αποτέλεσμα τη βύθισή του, ενώ οι αρχές έδειξαν ολέθρια ολιγωρία στις διαδικασίες διάσωσης. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ρίχνει τις ευθύνες στους διακινητές. Ωστόσο νέες έγκυρες δημοσιογραφικές έρευνες, δείχνουν ότι οι πραγματικοί διακινητές έχουν στενές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Για την ακρίβεια συνδέονται άμεσα με τον αγαπημένο της σύμμαχο στη Λιβύη, τον στρατηγό Χαφτάρ. Για τους δε εννιά Αιγύπτιους επιζώντες του Αντριάνα που συνελήφθησαν ως διακινητές προκύπτουν αμφιβολίες για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Όπως αναφέρουν οι Reporters United, η έρευνα που πραγματοποίησαν μαζί με τους Lighthouse Reports, Der Spiegel, SIRAJ και El Pais «αποκαλύπτει τη σχέση των πραγματικών διακινητών πίσω από το ναυάγιο της Πύλου με τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυσσε στενές σχέσεις ενώ η ΕΕ αναζητά συνεργασία μαζί του για να… περιορίσει τη μετανάστευση» (διαβάστε την ολόκληρη εδώ). 

Σύμφωνα με την έρευνα, άντρες του Χαφτάρ έδωσαν την έγκριση για να περάσει το Αντριάνα από την Αίγυπτο στη Λιβύη, να παρακαμφθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο σκάφος, ενώ «οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τον Χαφτάρ, δεν εμπλέκονται μόνο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά δραστηριοποιούνται και στη διαδικασία των “pullbacks” (εξαναγκασμός σε επιστροφή) μεταναστών από τα ευρωπαϊκά ύδατα πίσω στη Λιβύη. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο τέτοια pullbacks τον Μάιο και τον Ιούλιο από την ταξιαρχία Tariq Bin Ziyad».  

Λίγα χρόνια πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεγε να σφιχταγγαλιάσει τον Χαφτάρ στην προσπάθεια ανεύρεσης συμμάχων που θα χρησίμευαν στον ανταγωνισμό με τον Ερντογάν σχετικά με τις ΑΟΖ. Έγραφε τότε, τον Δεκέμβρη του 2020, η Εργατική Αλληλεγγύη για τον νέο αγαπημένο σύμμαχο του ελληνικού κράτους: «Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) τον οποίο επισκέφθηκε τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο Νίκος Δένδιας, δεν είναι στρατάρχης, όπως τον προσφώνησε ο υπουργός των Εξωτερικών. Είναι ένας χασάπης, ένας τοπικός πολέμαρχος που είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικά υπεύθυνος για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Ο στρατός του δεν είναι παρά μια παραστρατιωτική συμμορία που σκορπίζει τον τρόμο και θάνατο σε ολόκληρη τη χώρα». 

Μπλεγμένοι στο έγκλημα

Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, όσες δικαιολογίες και να βρουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, το ελληνικό κράτος και η κυβέρνησή του είναι μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό σε ένα έγκλημα που τράβηξε τουλάχιστον 600 ανθρώπους στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Κι αυτό συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από κάθε νέα μαρτυρία.

«Όποτε κοιμάμαι ακούω στον ύπνο μου τα ουρλιαχτά των ανθρώπων “βοήθεια, πεθαίνουμε”. Πετάγομαι κάθε βράδυ στον ύπνο μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ πάνω από 2-3 ώρες. Φοβάμαι το νερό ακόμα κι όταν κάνω μπάνιο» περιγράφει το τραύμα του ο Ουσμάν Σαντίκ, ένας από τους επιζώντες του ναυαγίου, μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλε. O Σαντίκ ήταν ένας από τους μόλις 12 Πακιστανούς που σώθηκαν. Συνολικά πάνω από 350 πακιστανοί μετανάστες βρίσκονταν στο Αντριάνα. Και η δική του μαρτυρία καταλήγει στις ευθύνες του Λιμενικού: «Όταν το σκάφος μας βυθίστηκε, ακόμα ελπίζαμε ότι θα μας σώσουν. Είχαν ρίξει το σκοινί και είχαν τραβήξει το σκάφος. Αυτό έκανε το σκάφος να βυθιστεί. Όταν πέσαμε στο νερό βλέπαμε το άλλο πλοίο στα δυόμιση χιλιόμετρα κι αντί να μας σώσουν έριχναν φώτα πάνω μας και μας έβλεπαν να πνιγόμαστε».  

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου καταγγέλει ότι οι ελληνικές αρχές ένα μήνα μετά το ναυάγιο «δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία για την ανάσυρση των σορών των αγνοουμένων, την ταυτοποίηση και την αξιοπρεπή ταφή τους, παρά την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Εισαγγελία Καλαμάτας από συγγενείς αγνοουμένων». Η Πρωτοβουλία καταρρίπτει μάλιστα τον ισχυρισμό των αρχών ότι δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό από το σκάφος του Λιμενικού δίνοντας στοιχεία για τις υπερσύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες των συγκεκριμένων σκαφών. 

«Οι επικεφαλής του Λιμενικού θα πρέπει να απαντήσουν ρητά ποιός έδωσε την εντολή μη καταγραφής του περιστατικού από τη στιγμή που οι κάμερες ήταν σε λειτουργία. Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου ζητά την αληθινή και αντικειμενική, ανεξάρτητη από λογικές “δημοσίου συμφέροντος”, εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα». Διαρκής ενημέρωση για τις ενέργειες και τις αποκαλύψεις της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν στην ιστοσελίδα της justice4pylos.org.