Εργατικό κίνημα
Καζάνι που βράζει τα νοσοκομεία

18/9, Πλημμύρισαν οι δρόμοι στη Σητεία στην κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Καζάνι που βράζει πολύ καιρό τώρα είναι τα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που διαλύει το ΕΣΥ. Η αγανάκτηση γίνεται οργανωμένη δράση με κινητοποιήσεις και συνελεύσεις νοσοκομείο το νοσοκομείο. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί στην πανεργατική απεργία στις 21/9 και σε κλιμάκωση προτείνοντας απεργιακό διήμερο στις 4-5 Οκτώβρη και συνέχεια με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την πανυγειονομική απεργία στις 2 Νοέμβρη, που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ. Υγειονομικοί του Συντονιστικού Νοσοκομείων μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη μεταφέροντας τις εικόνες οργάνωσης και αντίστασης από τους χώρους τους.

Άγιος Σάββας

«Το μεσημέρι της Τετάρτης 20/9 προχωράμε σε κινητοποίηση στην πύλη και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή για τη μονιμοποίηση των 80 περίπου συμβασιούχων στην καθαριότητα και στην φύλαξη», τόνισε ο Σπύρος Βασιλείου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα. «Οι συμβάσεις μας τελειώνουν στο τέλος Σεπτέμβρη και δεν υπάρχει από πουθενά καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει. Ήδη κάναμε μία πολύ επιτυχημένη συγκέντρωση-συνέλευση που συμμετείχαν όλοι οι συμβασιούχοι για να συζητήσουμε από κοινού την κατάσταση και τα επόμενα βήματα. Εκεί αποφασίσαμε για τη διαμαρτυρία στον διοικητή και ότι θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις στην ΥΠΕ και μετά στο Υπουργείο. Στις 21/9 θα κατέβουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία ενάντια στο ν/σ Γεωργιάδη που θέλει να μας καταστείλει τις απεργίες. 

Αυτές τις μέρες ως σωματείο περνάμε από τα τμήματα για να ενημερώσουμε για όλα αυτά. Τα προβλήματα βέβαια δεν τελειώνουν στους συμβασιούχους. Με προηγούμενη απόφασή μας καλούσαμε την ΠΟΕΔΗΝ να βγάλει άμεσα απεργιακό πρόγραμμα, με 48ωρη απεργία και κλιμάκωση. Η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 2/11 είναι μακριά. Τώρα έχουμε τις απολύσεις των ΣΟΧ, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και δεν χωράει καμία αναμονή».

Γεννηματά

«Προχωράμε σε γενική συνέλευση στο ΓΝΑ Γεννηματάς στις 20/9», δήλωσε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. «Αυτό αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μετά από επιμονή δική μας, της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, κερδίζοντας σε αυτό τις υπόλοιπες παρατάξεις κόντρα στη ΔΑΚΕ που δεν ψήφισε να γίνει συνέλευση. Στην εξόρμηση που κάναμε για να καλέσουμε τον κόσμο, είδαμε πόσο πολύ είχε ανάγκη να συζητήσει συλλογικά και να προχωρήσει σε δράσεις. Η συνέλευση θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι και για την πανεργατική απεργία στις 21/9 και ευκαιρία για να ανοίξουμε τη συζήτηση για απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πάνω από έναν χρόνο ακούμε για 10.000 προσλήψεις, αλλά αυτό που υπάρχει είναι μαζικό κύμα παραιτήσεων. Υπάρχει η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 2 Νοέμβρη, θα την οργανώσουμε, αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την κατάσταση. Είναι άμεσα τα βήματα ιδιωτικοποίησης, ενώ η νοσηλευτική υπηρεσία στο Γεννηματάς έχει καταρρεύσει. Το προηγούμενο διάστημα, οι απεργίες που κάναμε κάθε έναν-δύο μήνες σταματούσαν επιθέσεις, αλλά δεν έφερναν τη λύση. Είναι μονόδρομος πλέον η απεργία διαρκείας άμεσα, όχι στο μακρινό μέλλον, για να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Αττικό

«Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία ανοίγει η μάχη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενάντια στους εργολάβους. Οργανώνουμε κινητοποίηση γι' αυτό το θέμα την επόμενη βδομάδα», μας είπε η Θένια Ασλανίδου, γιατρός στο Αττικό. «Θα κατέβουμε στην πανεργατική απεργία στις 21/9, αλλά χρειάζεται συνέχεια. Στις 18/9 δεν είχαμε απαρτία στη συνέλευση, αλλά έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με πολλούς συναδέλφους. Στην τοποθέτησή μου έβαλα ότι άμεσα χρειάζεται να κλιμακώσουμε με 48ωρη απεργία. Συμφωνεί πολύς κόσμος με αυτήν την άποψη, το είδαμε και από τις εξορμήσεις που κάναμε τις προηγούμενες μέρες. Συνεχίζουμε την οργάνωση μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να γίνει πλειοψηφική αυτή η κατεύθυνση».

ΨΝΑ Δαφνί

«Την Τρίτη 19/9 προχωράμε σε συνέλευση του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών στο ΨΝΑ Δαφνί και την επόμενη μέρα κοινή σύσκεψη των ειδικευομένων με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου», μας μεταφέρει ο Νεκτάριος Χάινταρ, γιατρός στο ΨΝΑ Δαφνί. «Χρειάζεται να ετοιμαστούμε για μαζικές κινητοποιήσεις με προοπτική απεργίας διαρκείας, η οποία έχει πλατιά αποδοχή μέσα στο νοσοκομείο. Θέλουν να επιβάλλουν υπερεφημέρευση στο νοσοκομείο παρά την υποστελέχωση και τα υπόλοιπα προβλήματα. Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την περίθαλψη των ασθενών. Την προηγούμενη Τετάρτη 13/9 πραγματοποιήθηκε μαζική και πολύ οργισμένη κινητοποίηση στη Διοίκηση με συμμετοχή 80 ατόμων που κατέληξε να εκδιώξει τον υποδιοικητή και την υποϋπεάρχισσα από το νοσοκομείο».


Ώρα για απεργιακή κλιμάκωση

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στις 18/9 μπήκαν στη συζήτηση προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά είτε τις ελλείψεις είτε συνδικαλιστικές διώξεις, όπως στον Ευαγγελισμό.

Απέναντι σε αυτήν την εικόνα, η πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή ήταν για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας άμεσα. Κανείς από τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις δεν κόντραραν αυτήν την πρόταση, ενδεικτικό του πόσο πιεστικές είναι οι εξελίξεις και κρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ. Παρ' όλα αυτά, η συνεδρίαση δεν πήρε απόφαση και το ΔΣ θα ξανασυνεδριάσει μετά το Γενικό Συμβούλιο της πανελλαδικής ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, που θα γίνει την Τετάρτη 20/9.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ η πανελλαδική εικόνα θα αναδείξει ότι τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια. Από το καλοκαίρι έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στα περισσότερα νοσοκομεία της Περιφέρειας με κλινικές ολόκληρες ουσιαστικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ οι παραιτήσεις των γιατρών έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται. Η πρόταση για πανελλαδική 48ωρη απεργία θα μπει και στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.