Η Αριστερά
Τοπικές εκλογές: Σε κάθε πόλη και γειτονιά

16/9, Ηράκλειο Αττικής. Φωτό: Κόκκινη Ρωγμή/FB

Ηράκλειο Αττικής
Αγώνας-ρήξη-ανατροπή με την «Κόκκινη Ρωγμή»


Με επιτυχία έγινε το Σάββατο 16/9 η παρουσίαση των θέσεων και του ψηφοδελτίου της δημοτικής κίνησης «Κόκκινη Ρωγμή» στην κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου.

«Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, υποψήφιοι/ες του σχήματος και κάτοικοι της πόλης, παρακολούθησαν την εκδήλωση», μας είπε η Αφροδίτη Φράγκου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος. «Εισηγητές ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ράγκος και οι υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι Δήμητρα Λιναρδάκη, Βάσω Καραΐνδρου, Βαγγέλης Μαυριδόπουλος και Δημήτρης Τσεκούρας. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Όλοι/ες μίλησαν για το πόσο κεντρική πολιτικά είναι η μάχη των εκλογών, αναδεικνύοντας τα μέτωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο και εξειδικεύοντάς τα στις μάχες που έχουμε δώσει στη γειτονιά. Για παράδειγμα η Μαρία Ντάσιου μίλησε για τους αγώνες στην Υγεία και η Άννα Αδαμίδη για την εργατική αντίσταση στον ιδιωτικό τομέα -το κατάστημα του Βενέτη από το οποίο η ίδια είχε απολυθεί μετά τη συμμετοχή της στην Πανεργατική Απεργία για το έγκλημα των Τεμπών και έξω από το οποίο είχαμε οργανώσει κινητοποιήσεις, είναι δίπλα στο χώρο της εκδήλωσης. Επίσης στο κέντρο των τοποθετήσεων ήταν η αντιρατσιστική-αντιφασιστική μάχη, έχοντας μάλιστα την Παρασκευή 22/9 το Εφετείο του αρχηγού της φασιστικής επίθεσης που είχαμε δεχτεί μέλη του σχήματος στη γειτονιά τον Οκτώβρη του 2021.

Χαιρετισμό έκανε και η Φωτεινή Θανασούλα από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, υποψήφια του περιφερειακού σχήματος στο βόρειο τομέα, ενώ στο τέλος έγινε διανομή του προεκλογικού μας υλικού που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Τη Δευτέρα 18/9 συμμετείχαμε με πανό στη διαδήλωση στο Κερατσίνι για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ την ίδια μέρα το πρωί είχε πάρει αναβολή για τις αρχές Γενάρη το δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Γιώργο Ράγκο, την Άννα Αδαμίδη κι άλλους τρεις αγωνιστές/τριες της περιοχής για παραβίαση των απαγορεύσεων της πανδημίας τον Νοέμβρη του 2020. Οι συναγωνιστές/τριες ενημέρωναν τον κόσμο της γειτονιάς για πανεργατική απεργία των συνδικάτων τότε και είναι πρόκληση η δίωξή τους».


Δυναμικά στη μάχη των τοπικών εκλογών της 8ης Οκτώβρη έχουν μπει τα σχήματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας. Ο προεκλογικός τους αγώνας δίνεται μέσα σε όλες τις μάχες της περιόδου.

Μεγάλη παρουσία είχαν η «Ανταρσία στο Λιμάνι» και η «Ανταρσία στην Κοκκινιά» στην αντιφασιστική συναυλία που έγινε την Κυριακή 17/8 στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τα δύο σχήματα συμμετείχαν με πανό και στην πορεία την επόμενη μέρα στο Κερατσίνι.

Η Ιφιγένεια Ανδριανού, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» μας είπε: «Ο κόσμος στη συναυλία ήταν πραγματικά ατέλειωτος. Μείναμε εκεί πάνω από τρεις ώρες. Κυριαρχούσε η νεολαία αλλά όχι μόνο. Η παρουσία μας με τα υλικά μας είχε πολύ καλή ανταπόκριση. Καλούσαμε στο συλλαλητήριο της επόμενης μέρας, ανοίγοντας τη συζήτηση για την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση που κάνει ανοιχτά πλάτες στους φασίστες και για την προοπτική της ήττας της στις εκλογές.

Παράλληλα συνεχίζουμε -και θα εντείνουμε τις επόμενες μέρες- τις παρεμβάσεις μας στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές. Την περασμένη Πέμπτη βρεθήκαμε στην εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι και την Παρασκευή κάναμε περιοδεία στα Καμίνια, μαζί με τον επικεφαλής Θανάση Διαβολάκη και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Αντώνη Αλφιέρη, Παντελή Παναγιωτακόπουλο και Γιώργο Φωτιάδη, μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής. Επισκεπτόμαστε εργατικούς χώρους, όπως το δήμο Πειραιά, ενώ στήσαμε και το προεκλογικό μας περίπτερο στην πλατεία Κοραή όπου θα έχουμε καθημερινή παρουσία. Απλώνουμε το μήνυμα της ανταρσίας παντού».

Την Κυριακή 17/8 το πρωί η «Ανταρσία στο Λιμάνι» παρενέβη επίσης στη συγκέντρωση γονέων και κατοίκων της περιοχής έξω από το 41ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στον πεζόδρομο της οδού Τεγέας στην παλιά Κοκκινιά. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, από την κινητοποίηση «έλειπε, όπως λείπει από κάθε πρόβλημα, η δημοτική αρχή. Είναι μια γειτονιά που πνίγεται κυριολεκτικά με κάθε βροχή λόγω έλλειψης σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων. Το σχολείο και το νηπιαγωγείο απέναντι είναι χτισμένα στις όχθες του πρώην ρέματος, σήμερα οδός Χαλκίδος. Σχολείο και Νηπιαγωγείο δεν έχουν δεύτερη έξοδο διαφυγής σε περίπτωση πλημμύρας ή σεισμού, η μόνη διέξοδος είναι προς την οδό Χαλκίδος που γίνεται ποτάμι. Οι γονείς εδώ και χρόνια διεκδικούν να ανοίξει πόρτα στη μόνη διαθέσιμη διέξοδο προς το πάρκινγκ του διπλανού σούπερ μάρκετ. Η Δημοτική αρχή ξέρει το πρόβλημα και εδω και χρόνια αδιαφορεί».

Είχε προηγηθεί στις 15 Σεπτέμβρη παρουσία του σχήματος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την “ανάπλαση” της Πειραϊκής που κάλεσαν στον Σταυρό η κίνηση "Ενεργοί Πολίτες Α’ κοινότητας - Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή" και το Παρατηρητήριο Πειραϊκής. Ο Θανάσης Διαβολάκης συνέδεσε την "ανάπλαση" με το λιμάνι στην Πειραϊκή και το master plan της Cosco. Κατήγγειλε την άρνηση του δημάρχου να συζητήσει με τους κατοίκους για το σχέδιο ανάπλασης, υποστήριξε ότι το σχέδιο έχει στο επίκεντρο του τις ανάγκες της κρουαζιέρας και όχι των κατοίκων και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε η ανάπλαση να δημιουργήσει το χώρο αναψυχής και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς. Τόνισε ότι το πανάκριβο έργο των 25.000.000 δεν υλοποιείται από τον Δήμο αλλά από την Αναπτυξιακή ΑΕ και στάθηκε στην ανάγκη να διεκδικήσει ο Δήμος την έκταση των 120 στρεμμάτων στο Παλατάκι, κάτι που ο δήμαρχος, εδώ και 9 χρόνια, δεν κάνει. «Χρειάζεται αγώνας για να γίνουν σεβαστές οι δικές μας ανάγκες! Χρειαζόμαστε Δήμο για τους πολίτες, όχι για τα συμφέροντα», κατέληξε.

Χανιά

Η «Ανταρσία στα Χανιά» συμμετείχε με πανό το Σάββατο 16/9 στη διαδήλωση οργής για την αστυνομική δολοφονία του Κ. Μανιουδάκη από άνδρες των ΤΑΕ. «Η πολιτική του "νόμου και της τάξης" που ακολουθεί η κυβέρνηση όπως πρόσφατα ενάντια σε διαδηλωτές στη Λάρισα με αφορμή τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή είναι ένα καθαρό μήνυμα στην αστυνομία να συνεχίσει τη δολοφονική δράση της κατά του κινήματος και διάφορων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση. «Δεν διαφέρει από τη δράση του Λιμενικού που πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος (Πύλος).

Στα Χανιά, έχουμε εμπειρία από τη βιομηχανία διώξεων που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια που οδηγούσε αγωνιστές στα δικαστήρια με τη διαμεσολάβηση της Ασφάλειας Χανίων έως την προσπάθεια καταστολής εργατικών και αντιφασιστικών διαδηλώσεων. Το πρόσφατο σκάνδαλο με τη σύλληψη για διαφθορά του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και συνδικαλιστή και ο οποίος υπηρετούσε στη φρουρά γνωστού πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι η αστυνομική αυθαιρεσία επωφελείται από την πολιτική κάλυψη και προστασία που της παρέχει η κυβέρνηση της Νέας. Η αυθαιρεσία οδηγεί σε επιθέσεις κατά εργαζόμενων κι ανυποψίαστων πολιτών και δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που βάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες μας».

Το ίδιο βράδυ το σχήμα οργάνωσε μουσική βραδιά οικονομικής ενίσχυσης και οργάνωσης των αγώνων ενάντια στην δολοφονική κυβέρνηση και τους τοπικούς εκπροσώπους της. Αυτό το κάλεσμα έκανε στο χαιρετισμό του ο Ειρηναίος Μαράκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, παρουσία δεκάδων υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, μελών της κίνησης, φίλων και εκπροσώπων κινημάτων της πόλης. Χαιρετισμό έκανε επίσης ο Βασίλης Λιόντος, περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανυπότακτη Κρήτη». Μέλη των δυο σχημάτων συμμετείχαν και στη διαδήλωση για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που έγινε στα Χανιά τη Δευτέρα 18/9.

«Την Τετάρτη 20/9 στις 8πμ το σχήμα μας καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στη Β. Ηπείρου στο Αιγάλεω ενάντια στην έξωση πενταμελούς οικογένειας από το σπίτι της», μας είπε η Θένια Ασλανίδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω με το «Ρήγμα στα Δυτικά». «Θα σταθούμε στο πλευρό της οικογένειας ενάντια στις τράπεζες και όλα τα κοράκια που προχωράνε σε πλειστηριασμούς, αρπάζουν τα σπίτια φτωχών ανθρώπων και τους πετάνε στο δρόμο. Παράλληλα προχωράμε σε εξορμήσεις σε λαϊκές και τα μαγαζιά της περιοχής, στήσαμε το προεκλογικό μας περίπτερο στην Μετρό στο Αιγάλεω και εντείνουμε τον αγώνα για μαύρισμα των εκπροσώπων της κυβερνητικής πολιτικής».

 

Θεσσαλονίκη. Οι 227 υποψήφιοι/ες στην  «Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες κινήσεις». Φωτό: Η Πόλη Ανάποδα/FB


Εξορμήσεις


ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9
ΓΚΑΡΑΖ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑΣ 6πμ
ΓΚΑΡΑΖ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 6πμ
ΓΚΑΡΑΖ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 6πμ
ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ 7πμ
ΓΚΑΡΑΖ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 7πμ
ΔΑΦΝΙ 7πμ
ΑΓ.ΟΛΓΑ 7πμ
ΑΤΤΙΚΟ 8πμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 8πμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 8πμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 8πμ
ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 8.30πμ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΒΟΛΟΥ 9πμ
ΙΚΑ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 9πμ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 9πμ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 9πμ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ 10πμ 
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 10πμ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 10πμ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 10πμ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 11πμ
ΤΖΑΝΕΙΟ 11πμ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 11πμ
ΜΕΤΡΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ 11πμ
ΕΦΟΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 11πμ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 11πμ
ΕΛΕΝΑ 11πμ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ 11πμ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 11πμ
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ 12μ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 1μμ
ΜΕΤΑΞΑ 1μμ 
ΓΚΑΡΑΖ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 6μμ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9
8ο Λύκειο 7.45πμ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ Πλατεία Εξαρχείων 8μμ
ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 10πμ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/9
ΛΑΙΚΗ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ 11πμ
 
ΤΡΙΤΗ 26/9
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αγησιλάου 10πμ
ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 11πμ
ΕΡΤ 12μεσ.