Εργατικό κίνημα
Πυροσβέστες στο δρόμο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στη 1 Νοέμβρη οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, “αυτοί με τα μπεζ”, όπως γράφουν στην αφίσα τους. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 11πμ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Μαρούσι) για να φτάσει με πορεία στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει διανυκτέρευση. 

Διεκδικούν δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενη προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού στο πυροσβεστικό σώμα, χωρίς ηλικιακό κριτήριο για τους εποχικούς πυροσβέστες. Εκπαίδευση για συνδρομή σε αστικού τύπου συμβάντα. Χορήγηση προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Ιατρική κάλυψη αντίστοιχη των μονίμων. 

«Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις, γιατί οι συμβασιούχοι και εποχικοί πυροσβέστες πρέπει να γίνουμε μόνιμοι και να προσληφθούν ακόμα περισσότεροι», δήλωσε στην ΕΑ ο Γιάννης Τσάκαλος, εποχικός πυροσβέστης. «Χρειάζεται η άμεση απορρόφηση για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής χωρίς ηλικιακά όρια. Από το 2020 και μετά, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν είμαστε πια επικουρικοί του πυροσβεστικού σώματος για να καλύπτουμε τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου για να σβήνουμε αποκλειστικά φωτιές, αλλά μας αξιοποίησαν και σε αστικά συμβάντα, σε τροχαία, κτλ γιατί το μόνιμο προσωπικό δεν έφτανε. Είναι πρόβλημα, εκτός όλων των άλλων, ότι δεν μας είχαν παράσχει την αντίστοιχη εκπαίδευση για να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Οι μόνιμοι επίσης μπορούν να αξιοποιούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ εμείς όχι. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν αξιοπρεπή περίθαλψη. Επίσης, κάθε χρόνο που μας επαναπροσλαμβάνουν μας ζητούν να περάσουμε από 11 γιατρούς. Επειδή η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλη, αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Εμείς ειδικά που είμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά πρέπει να ταξιδέψουμε. Στην Ικαρία που είμαι εγώ δεν υπάρχουν ούτε οι μισές από αυτές τις ειδικότητες κι άρα πρέπει να πληρώνω έναν μισθό σε εισιτήρια πλοίων και διανυκτέρευση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε και στην απεργία των υγειονομικών την επόμενη μέρα στις 2/11.

Δεν παλεύουμε μόνοι εμείς, αλλά όλη η εργατική τάξη είναι εμφανώς δυσαρεστημένη και στον δρόμο. Φάνηκε και από τον δεύτερο γύρο των εκλογών το πόσο η πλειοψηφία του κόσμου θέλει να συσπειρωθεί με κάθε τρόπο ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει προσλήψεις. Ο Κικίλιας μας δήλωσε ότι έχουν καλύψει τις οργανικές θέσεις με τους εποχικούς, ενώ υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, είπε, να μας διώξουν το 2024, που τελειώνει η πενταετής μας σύμβαση. Για να νικήσουμε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και να βρεθούμε στον δρόμο μαζί και με άλλους απεργούς».