Εργατικό κίνημα
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Γενική Συνέλευση για να ξαναπιάσουμε το νήμα

19/1, Διαδήλωση καλλιτεχνών στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε γενική συνέλευση καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) την Τρίτη 28/11 στις 5μμ στο Θέατρο Βέμπο (Καρόλου 18, Μεταξουργείο). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο και το νέο νομοσχέδιο ελεύθερων επαγγελματιών και συγχώνευσης ΟΠΙ-ΕΚΟΜΕ.

«Είναι κρίσιμη η γενική συνέλευση της Τρίτης για να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων για να υπάρξει Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο μας, αλλά και για όλα τα άλλα ζητήματα, όπως την υποβάθμιση των πτυχίων μας και το αίτημά μας για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση», δηλώνει ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ ΣΕΗ με την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών. «Δεν χρειάζεται τρομερή ανάλυση γιατί είναι αναγκαία η ΣΣΕ σε ένα επάγγελμα σαν το δικό μας. Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι στον αέρα. Από τις αποδοχές μας μέχρι το ωράριο και τις απλήρωτες πρόβες, ο κανόνας είναι ότι δεν ξέρεις πώς θα είναι. Η μάχη είναι ενάντια στους μεγάλους παραγωγούς που κερδοσκοπούν εις βάρος μας και ενάντια στο κράτος που χρειάζεται να χρηματοδοτεί μικρές ομάδες για να μπορούν να παράγουν καλλιτεχνικό έργο. 

Από την άλλη, είδαμε στο ΔηΠεΘε Πάτρας πόσο ψεύτικα ήταν αυτά που μας έλεγε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν θα έχει επίπτωση το ΠΔ85 που έκανε τα πτυχία μας κουρελόχαρτα, ισότιμα με απολυτήριο Λυκείου. Απαιτούμε την εξαίρεση όλων των ΔηΠεΘε από την ΚΥΑ του Γιατρομανωλάκη, που η εφαρμογή της στην Πάτρα σήμανε τη μείωση κατά 70% του μισθού των καθηγητών/τριών. 

Και η μάχη με την κυβέρνηση δεν μένει στα ζητήματα του κλάδου. Πρέπει να την τσακίσουμε γιατί δολοφονεί στη Γάζα ως ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή, στα νοσοκομεία με την υποστελέχωση, με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν διαλύσει τα μέτρα ασφαλείας, όπως στα Τέμπη, και με τον ρατσισμό από την Πύλο μέχρι τη Βοιωτία. Γι' αυτό ως Ανατρεπτική Συσπείρωση θα προτείνουμε στη συνέλευση να είμαστε μαζί με τους υγειονομικούς στην απεργία τους τις δύο μέρες 29-30/11 αμέσως μετά τη συνέλευση και να προχωρήσουμε και εμείς σε 48ωρη απεργία και διαρκείας για να επιβάλλουμε τα αιτήματά μας, ενόψει και του νέου προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη. Τον δρόμο τον έδειξαν οι ηθοποιοί στην Αμερική που κέρδισαν με απεργία διαρκείας».