Διεθνή
Όχι φρεγάτα στην Ερυθρά

«Την Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Herzi Halevi. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Με την ευκαιρία της επικοινωνίας… ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το ταχύτερο δυνατό».

Με μια «λιτή» ανακοίνωση το γενικό επιτελείο ήρθε να επιβεβαιώσει το βάθος της ελληνικής υποστήριξης στην επιχείρηση εθνοκάθαρσης/γενοκτονίας που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στην Γάζα. Ο ίδιος ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσκαλεί για «επίσκεψη το ταχύτερο δυνατό» τον Χαλεβί, τον άνθρωπο που ηγείται εδώ και τέσσερις μήνες της σφαγής των Παλαιστινίων στην Γάζα και μόλις προχθές μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου ενημέρωσε ξαναμμένος τους υπουργούς ότι «έχει ήδη εγκρίνει τρεις φορές την εκκίνηση της επιχείρησης στην Ράφα» και «είναι έτοιμος να την φέρει σε πέρας»! 

Η επίθεση στην Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν συγκεντρωθεί 1,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από την υπόλοιπη Γάζα απειλεί να κάνει πράξη τα ισραηλινά σχέδια εθνοκάθαρσης στην Γάζα που θέλουν τους Παλαιστίνιους να σπρώχνονται στην Χερσόνησο του Σινά. Την ίδια στιγμή που ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι του κράτους του Ισραήλ, όπως ο Σίσι ή ο Μπορέλ δηλώνουν αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον προσκαλεί για επίσκεψη. Και βέβαια αυτή η άθλια στάση δεν αφορά απλά τον ίδιο αλλά τους πολιτικούς του προϊστάμενους, την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό δείχνει και το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν του Μπλίνκεν-Γεραπετρίτη από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του  5ου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ: 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης… στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 θα δώσει ώθηση στη… σταθερότητα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα, την ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ, τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Prosperity Guardian, και επαίνεσαν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Aspides. Οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας… Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35… Οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές... Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευσή σε ένα κοινό όραμα για συνεργασία στον τομέα του διαστήματος…»

Από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τον Κόλπο του Άντεν και την Υεμένη μέχρι τα διάστημα φτάνουν τα σχέδια «επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με όχημα την ενεργή συμμετοχή σε όλα τα βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ. Προς το παρόν, προετοιμάζουν την φρεγάτα Ύδρα προκειμένου τις επόμενες μέρες να αποπλεύσει για την Υεμένη για να συμμετέχει ταυτόχρονα στη νατοϊκή Prosperity Guardian και στην επιχείρηση της ΕΕ Aspides- εν αναμονή της συνεδρίασης στις 19/2 του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου έχει καταθέσει αίτημα για να αναλάβει την ηγεσία εν πλω της επιχείρησης καθώς και την τοποθέτησή του στρατηγείου στη Λάρισα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δένδιας πήγε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον βρετανό υφυπουργό Άμυνας με αντικείμενο της συζήτησης την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και προς «ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τη δημιουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας(!) στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία συνεργασία της Ελλάδας με το σιωνιστικό απαρτχάιντ Ισραήλ. Να μποϊκοτάρουμε κάθε επιχείρηση που είναι συνένοχη, να κλείσουν οι βάσεις, λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία και όχι για φρεγάτες στην Αραβία» αναφέρει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλει την κυβέρνηση που το περασμένο Σάββατο «με βία, χημικά, σπάσιμο πόρτας και εισβολή στο κατάστημα McDonald's του Συντάγματος επιχείρησε να διαλύσει την παρέμβαση που έκανε η συλλογικότητα "Μητέρες ενάντια στην γενοκτονία", στην οποία συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι αγωνιστές/τριες, μέλη του ΒDS Greece και της συλλογικότητας Το Μώβ, για να καταγγείλουν τα McDonald's και τη στήριξη που δίνουν στη γενοκτονία στη Γάζα».