Εργατικό κίνημα
Στις 27 Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για Δημόσια Δωρεάν Υγεία

Πανυγειονομική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Οι υγειονομικοί απεργούν και διαδηλώνουν στις 27 Μάρτη για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα σε όλους για δημόσια και δωρεάν Υγεία ενάντια στους ταξικούς φραγμούς που ορθώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στάση εργασίας 12μ-3μμ καλούν οι ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 1.30μμ στο υπουργείο Υγείας, την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στην 3η ΥΠΕ και σε άλλες πόλεις.

Τα απογευματινά χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, οι απολύσεις 6.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, η ανάθεση υπηρεσιών σε εργολάβους, η δυνατότητα στους ιδιώτες να λυμαίνονται εγκαταστάσεις του ΕΣΥ, τα χαράτσια στα παραπεμπτικά και τα φάρμακα θα κορυφώσουν, όχι μόνο τη διάλυση της δημόσιας Υγείας, αλλά τη φτώχεια, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους θανάτους λόγω έλλειψης δωρεάν περίθαλψης.

Γι' αυτό η υπεράσπιση του δημόσιου ΕΣΥ είναι πανεργατική υπόθεση. Είναι φιάσκο τα μέτρα του Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας, την ώρα που τα παίρνουν πίσω διπλά και τριπλά με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, με τους αντεργατικούς νόμους που αυξάνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με τον προϋπολογισμό των περικοπών για να σπαταλάνε τα λεφτά στον πόλεμο και στους τραπεζίτες. Θριαμβολογούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά οι συμβασιούχοι, οι ελαστικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό, οι ανασφάλιστοι της “μαύρης” εργασίας, οι μετανάστες εργάτες γης, όλοι αυτοί που παίρνουν τον κατώτατο μισθό δεν δικαιούνται αυτή την αύξηση. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης χτυπάει τους συνταξιούχους. Για όλους τους παραπάνω το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ζήτημα ζωής.

Απέναντι στην πανδημία των ιδιωτικοποιήσεων που δολοφονούν, το εμβόλιο είναι στους από τα κάτω και απεργιακά στον δρόμο, συντονισμένα και πανεργατικά για προσλήψεις-αυξήσεις-μονιμοποιήσεις. Η συνέχεια θα είναι στις 17 Απρίλη στην πανεργατική απεργία, με τις δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων να προτείνουν απεργιακό διήμερο, με απεργία και στις 16 Απρίλη, όπως προσανατολίζονται και οι εκπαιδευτικοί.


Αττικό

Οι υγειονομικοί του Αττικού νοσοκομείου συμμετέχουμε στις 27 Μάρτη στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στις επιθέσεις στη δημόσια Υγεία. Προηγήθηκε μια πάρα πολύ καλή κινητοποίηση που κάλεσε το σωματείο στο προαύλιο ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία την Τρίτη 19/3. Παρά την τεράστια δυσκολία σε όλα τα τμήματα να αφήσει κάποιος το πόστο του λόγω των ελλείψεων, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη μέσα σε πολύ λίγο χρόνο οργάνωσης και από όλες τις ειδικότητες. Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι υγειονομικοί δεν συμφωνούν. Αρχές Απρίλη προχωράμε και σε νέα συνέλευση.

Τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι μια ανθρωπιστική λειτουργία, αλλά μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Δημοσιοποιήθηκε ότι από τα τρία πρώτα χειρουργεία που έγιναν επί πληρωμή το απόγευμα, τα δύο δηλώθηκαν στη λίστα μόλις μία εβδομάδα πριν. Που σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η σειρά προτεραιότητας. Οι καρκινοπαθείς που δεν έχουν να πληρώσουν και περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους, ας πεθάνουν περιμένοντας, αυτή είναι η λογική τους. Το ίδιο θα γίνεται και με τις μεταμοσχεύσεις. Με λίγα λόγια, ασθενείς ξεκινούν με το ίδιο προσδόκιμο ζωής, το οποίο αλλάζει ανάλογα με το πόσα πληρώνεις. Μας γυρνούν στο 1950 που όποιος δεν είχε λεφτά δεν μπορούσε να πάει στον γιατρό και δεν μπορούσε να σπουδάσει.

Και τα δύο αυτά χειρουργεία τα έκαναν διευθυντές. Οι γιατροί στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν είναι αυτοί που κυνήγησαν να μπουν στα απογευματινά. Οι μεγαλογιατροί και πανεπιστημιακοί με τα ούτως ή άλλως ακριβά χειρουργεία είναι αυτοί που τρέχουν να τα υποστηρίξουν. Επίσης, η διαδικασία που θα επιτρέψει γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν ιδιωτικά και αντίστροφα ιδιώτες να δουλεύουν στο ΕΣΥ θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη διαρροή από το ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα στέλνει τους ασθενείς από τα νοσοκομεία πελάτες στα ιδιωτικά. Αυτά δεν διορθώνουν τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού ούτε το ότι θα φέρνουν τους αγροτικούς γιατρούς να κάνουν το αγροτικό τους στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων στερώντας τους από την επαρχία. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, που δουλεύουν “στα όρια” και χάρη στο φιλότιμο του προσωπικού.

Κατερίνα Ριζοπούλου, 
διοικητικός υπάλληλος στο Αττικό, μέλος του σχήματος “Γαλέρα”

Κρατικό Νίκαιας

Σε διήμερο κινητοποιήσεων προχωράμε στο Κρατικό της Νίκαιας. Απεργούμε στις 27/3 στη στάση εργασίας ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα με στάση εργασίας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου 1μμ-3μμ και συγκέντρωση στις 2μμ στο προαύλιο.

Εκφράζουμε την εναντίωσή μας στα απογευματινά χειρουργεία που νομιμοποιούν το φακελάκι και εξαναγκάζουν τους ασθενείς να πληρώσουν ξανά για τη περίθαλψή τους, ενώ ήδη καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας δηλώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις καθώς το προσωπικό δηλώνει συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία. Στην πραγματικότητα όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα χειρουργεία είναι κατά των απογευματινών χειρουργείων. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο μας ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά και ακόμη και αυτοί αναγκάζονται να το κάνουν λόγω της οικονομικής ανέχειας που δημιουργείται από τους πολύ χαμηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ακρίβεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι χειρουργικές αίθουσες το πρωί είναι ήδη μειωμένες, καθώς λειτουργούν οι 7 από τις 10 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μάλιστα ο Διοικητής είχε εισηγηθεί να κλείσουν και άλλες χειρουργικές αίθουσες.

Βαγγέλης Παπάς,
νοσηλευτής χειρουργείου στο Κρατικό Νίκαιας


Αγ. Όλγα

Την Πέμπτη 21 Μάρτη ήταν η παγκόσμια μέρα για τα παιδιά με σύνδρομο Down και είχε προγραμματιστεί επιστημονική ημερίδα στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Η διοίκηση όμως του νοσοκομείου μαζί με την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας είχαν καλέσει τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Mητροπολίτη Φιλαδέλφειας και άλλους μεγαλόσχημους. Το σωματείο αρνήθηκε κατά πλειοψηφία να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά από πρόταση που έκαναν σε αυτό συνάδελφοι.

Παρόλα αυτά και δυστυχώς χωρίς τη στήριξη των παρατάξεων της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) αποφασίσαμε ότι θα καλέσουμε συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα να μην έrθει ο υπουργός στην ημερίδα. Στο κάτω κάτω της γραφής επρόκειτο για μια επιστημονική ημερίδα και όχι για μια φιέστα για τον Άδωνι. Η παρουσία αρκετών συναδέλφων και συναδελφισσών με το πανό μας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, καθώς και συμπαραστατών, ακύρωσε την επίσκεψη όχι μόνο του υπουργού αλλά και του μητροπολίτη. Είναι αστείο η εκκλησία και το υπουργείο που έχουν πάρει διαζύγιο με την επιστήμη να παρευρίσκονταν στην ημερίδα και τουλάχιστον προκλητικό να είναι καλεσμένοι αυτοί που φωτογραφίζονται με τον Μίχο.

Ο υπουργός Υγείας είναι αυτός που απολύει συναδέλφους/ισσες με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να φέρει τους εργολάβους στην καθαριότητα,τη φύλαξη και τη σίτιση των νοσοκομείων, αδιαφορώντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι προστάτες οικογενειών με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με σύνδρομο Down και τα λοιπά. Η υποκρισία ξεχειλίζει. Είμαστε χαρούμενοι που συμβάλλαμε για να ακυρωθεί η επίσκεψη του Άδωνι και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην πανυγειονομική στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ την Τέταρτη 27 Μάρτη.

Μιχάλης Βερβέρης,
εργαζόμενος στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, μέλος Συντονιστικού Νοσοκομείων

Ψ.Ν.Θ.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μάρτη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πάνω από 30 καθαρίστριες του ΨΝΘ, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στο νοσοκομείο, απολύονται στο τέλος του μήνα γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα που υποσχέθηκε ο Άδωνις για παράταση των συμβάσεων όλων των ΣΟΧ μέχρι τέλη Ιούνη δεν τηρούνται. Ήδη παράλληλα με αυτές δουλεύουν καθαρίστριες σε εργολαβικό χειρουργείο. Θα ανατεθεί πλήρως η καθαριότητα στον εργολάβο, παρόλο που αποδεδειγμένα όπως και σε όλα τα άλλα νοσοκομεία, κοστίζει πολύ περισσότερο από τους μισθούς των ΣΟΧ και φυσικά με πολύ χειρότερες υπηρεσίες. Οι ίδιες οι καθαρίστριες εκτιμούν ότι ακόμα και να κρατήσει κάποιες από αυτές για να κάμψει τις κινητοποιήσεις, μετά από λίγο θα τις απολύσει.

Στο πλάι τους στην κινητοποίηση της Παρασκευής βρέθηκαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι παρατάξεις της Αριστεράς. Οι καθαρίστριες αποφάσισαν ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Μάρτη και ζητούν από το σωματείο εργαζομένων να κατέβουν με το πανό. Πρόκειται για ένα εργατικό κομμάτι που έχει εμπειρία αγώνα. Πίσω στο 2019, είχαν κινητοποιηθεί ξανά απεργιακά και είχαν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα ενάντια στις απολύσεις τους.

Κατερίνα Αβραμίδου

Γιάννενα

Στα Γιάννενα είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μάλιστα αιφνιδιαστικά, το έκανε ο διευθυντής υπηρεσίας που εκτελούσε και χρέη Διοικητή, όχι ο οποιοσδήποτε. Η κινητοποίηση οργανώθηκε κατευθείαν μόλις το μάθαμε με συμμετοχή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, ενώ ήρθε και αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο. Συνεχίζουμε με απεργιακές συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων στις 27 Μάρτη, ενώ θα προηγηθεί συνέλευση των ιατρών των δύο νοσοκομείων της πόλης. Με καλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ήδη η συνέλευση των γιατρών στην Άρτα, που έκανε και κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο κόσμος είναι ξεσηκωμένος απέναντι στα νέα μέτρα του υπουργείου, δεν είναι μόνο ότι δεν θα συμμετεχει στα απογευματινά. Ακόμα και όσοι συμμετέχουν δεν το κάνουν από ελεύθερη επιλογή. Μπαίνουν πιέσεις και έμμεσοι εκβιασμοί από διευθυντές και καθηγητές ειδικά σε ειδικευόμενους. Σε κάποια τμήματα μάζεψαν τους γιατρούς για να τους πουν ότι αν δεν γίνουν τα απογευματινά δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση, δεν θα παίρνουν εξοπλισμό κτλ.

Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία γίνονται την ώρα που συνεχίζουν τα νοσοκομεία να στενάζουν από την υποστελέχωση, να μπαλώνουν τα κενά με αναγκαστικές μετακινήσεις και με την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ, ενώ χιλιάδες θα είναι οι απολύσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με τους χρυσοπληρωμένους εργολάβους να αναλαμβάνουν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Άρα χρειάζεται να κλιμακώσουμε απεργιακά απέναντι στη συνολική διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων. Με αυτόν τον τόνο κάναμε εξόρμηση στους συναδέλφους τις προηγούμενες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης στις 27 Μάρτη. Ταυτόχρονα μαζί με άλλους ειδικευόμενους ξεκινάμε να μαζεύουμε αιτήσεις για την εγγραφή μας στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Λουίζα Γκίκα, 
γιατρός στο ΠΓΝΙ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ