Καταπίεση και απελευθέρωση
Η δίκη του Κολωνού: Απαιτούμε καταδίκη για τους βιαστές

14/3, Κινητοποίηση ενάντια στην εισαγγελική πρόταση στη δίκη του Μίχου. Φωτό: Μάνος Νικολάου

«Τι κόσμος είναι αυτός που όλα τα ρίχνει πάνω στους ξυπόλητους; Τι κόσμος είναι αυτός που επιτρέπει τη διάλυση μιας παιδικής ψυχής; Τι κόσμος είναι αυτός που αφήνει απροστάτευτο και τιμωρεί ένα παιδί που σπάει τη σιωπή; Τι κόσμος είναι αυτός που κλείνει μια μητέρα 8 παιδιών στη φυλακή επειδή μιλά και καταγγέλει; Τι κόσμος είναι αυτός που επιτρέπει να ακουστεί μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου μια τέτοια εισαγγελική πρόταση;».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το κείμενο του μεγάλου αδερφού της 12χρονης από τον Κολωνό, μετά την εξοργιστική εισαγγελική πρόταση στη δίκη του Μίχου και των άλλων παιδοβιαστών. Και προειδοποιεί για το τι σημαίνει να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση από το δικαστήριο:

«Η πρόταση της Εισαγγελέως Μαρίας Ελένης Νικολού που θέλει να αθωώσει τον παιδοβιαστή και μαστροπό Ηλία Μίχο και να καταδικάσει τη μητέρα μου, θεωρώντας αυτήν και την ανήλικη αδερφή μου υπεύθυνες για όλα ανοίγει το δρόμο σε κακοποιητές, βιαστές, παιδοβιαστές και μαστροπούς να κάνουν ήσυχοι τη "δουλειά" τους αφήνοντάς τούς ατιμώρητους και ρίχνοντας κάθε ευθύνη στα θύματα. Η απαράδεκτη πρόταση αφήνει ανέγγιχτα τα κυκλώματα και τους επιτρέπει ανενόχλητα να ρίξουν ακόμα πιο μακριά τα πλοκάμια τους, σε περισσότερα παιδιά των φτωχών και ευάλωτων».

Οργή

Αντίστοιχα καταγγελτικό και φορτισμένο είναι και το κείμενο της μεγάλης αδελφής της 12χρονης. «Έχω μέσα μου οργή, στεναχώρια, θυμό. Έχω οργή γιατί πιστέψαμε στην δικαιοσύνη και δεν την πήραμε στα χέρια μας, τουλάχιστον να βρίσκονταν με βάσιμα στοιχεία η μαμά μου στην φυλακή και όχι με θεωρία συνωμοσίας, μια σκέτη απογοήτευση», ξεκινά, για να καταλήξε στο πόσο σημαντικό ήταν το κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε στο πλευρό της οικογένειάς της: «Θελω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους λογαριασμούς στα social media, θα ανέφερα έναν έναν ονομαστικά από όσους είδα ότι ανέβασαν για την υπόθεση μας με οργή προς την απόφαση της εισαγγελέως αλλά είστε τόσο πολλοί πλέον που δεν θελω να αδικήσω κανέναν, ευχαριστώ που κατάλαβατε την αδικία που έχουμε κοντά 2 χρόνια».

Με παρεμβάσεις σε συναυλίες, θέατρα, γειτονιές και τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη αλλά και άλλες συλλογικότητες απαιτούν την αθώωση της μητέρας του θύματος και την καταδίκη όλων των εμπλεκόμενων παιδοβιαστών. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.