Αντιπολεμικό κίνημα
Στο πλευρό της Παλαιστίνης

19/8, Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έξω από το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο. Φωτό: Σκοτ Όλσον (Getty Images)

Στις 17/8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι «η επίτευξη εκεχειρίας στην Γάζα είναι πιο κοντά από ποτέ» ενώ στις 20/8 ο υπ. Εξ. των ΗΠΑ Μπλίνκεν πηγαίνοντας για ακόμη μια φορά στο Κάιρο δήλωνε πως «είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασαν οι ΗΠΑ» που την προηγούμενη μέρα είχε συμφωνήσει με τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ. 

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δείξει ότι «κάνει ό,τι μπορεί» για την ειρήνευση στη Γάζα καθώς τις ίδιες μέρες διεξαγόταν στο Σικάγο το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος με την Κάμαλα Χάρις να παίρνει την σκυτάλη από τον Μπάιντεν στην θέση της υποψήφιας προέδρου για τις επερχόμενες αμερικάνικες εκλογές.  

Όμως, όπως και στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο το 1968 ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, έτσι και τώρα, χιλιάδες διαδηλωτές το περικύκλωσαν απαιτώντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Γάζα –με τους διαδηλωτές/ριες υπέρ του δικαιώματος στις εκτρώσεις να ενώνουν τις φωνές τους και ένα κομμάτι των διαδηλωτών να σπάζει την περίμετρο ασφαλείας της αστυνομίας.

Η οργή ξεχείλιζε για την υποκρισία του Δημοκρατικού Κόμματος που μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ ενός νέου εξοπλιστικού πακέτου αξίας 20 δισ. δολαρίων. Την ώρα που οι επίσημες απώλειες Παλαιστινίων στην Γάζα από τον γενοκτονικό πόλεμο στο Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις 40.000 και επιδημία πολιομυελίτιδας απειλεί τα παιδιά μαζί με τις βόμβες που συνεχίζουν να πέφτουν ασταμάτητα. Την ώρα που ο πληθυσμός υποχρεώνεται εκ νέου να εγκαταλείψει τα μέρη που έχει καταφύγει λόγω της έναρξης νέων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού που δεν μπορεί να νικήσει την παλαιστινιακή αντίσταση. Και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος τα ανείπωτα βασανιστήρια και βιασμούς Παλαιστίνιων κρατουμένων από τον ισραηλινό στρατό στο κολαστήριο του στρατοπέδου Σντε Τεϊμάν.

Η υποκρισία τους αφορά και τις «ειρηνευτικές» προσπάθειες. Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από την πρόταση Μπάιντεν, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παρουσιάσει ως «ισραηλινή πρόταση» και η Χαμάς είχε χαιρετήσει αρχικά ως «θετική» ζητώντας εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Γάζα. Το διάστημα που μεσολάβησε, το Ισραήλ όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την πρόταση, όχι μόνο συνέχισε τις σφαγές στην Γάζα αλλά ενίσχυσε τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία. Δολοφόνησε και τον ηγέτη της Χαμάς και βασικό διαπραγματευτή Χανίγιε, βομβαρδίζοντας μέσα στην Τεχεράνη με στόχο την κλιμάκωση και εξάπλωση του πολέμου στη Μ. Ανατολή –λίγες μέρες μετά την «πανηγυρική» ομιλία του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο. 

«Σχέδιο εκεχειρίας»

Ποντάροντας στην προεκλογική πολιτική κρίση που ξέσπασε στο Δημοκρατικό Κόμμα με την απόσυρση Μπάιντεν και στην ανοιχτή υποστήριξη του Τραμπ, με τον οποίο μίλησε και τηλεφωνικά πριν λίγες μέρες, ο Νετανιάχου, συμφώνησε με τον Μπλίνκεν, ένα νέο «σχέδιο εκεχειρίας» το οποίο αποδέχεται όλες τις ισραηλινές απαιτήσεις, με την Χαμάς, (που παρά τη δολοφονία Χανίγιε, δεν αποσύρθηκε από τις συνομιλίες) να απαντάει ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.   

Όπως ανέφεραν στελέχη της Χαμάς, το νέο σχέδιο «έχει προσαρμοστεί και ευθυγραμμιστεί με τις τελευταίες ισραηλινές απαιτήσεις», καθώς η νέα αμερικανική πρόταση «δεν απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και προβλέπει «εφόσον η Χαμάς δεν συμφωνήσει στις ισραηλινές απαιτήσεις, η κατοχή να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δεύτερη φάση». Επίσης, ότι «δεν περιλαμβάνει μια συνολική ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ «περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη κατοχή του άξονα Φιλαδέλφειας με ταυτόχρονη μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού», «τη συνεχιζόμενη κατοχή του κόμβου Νετζαρίμ και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων».

Όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της απάντησης στον ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τεχεράνη από τη νέα πιο «μετριοπαθή» κυβέρνηση της Τεχεράνης, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μια εκεχειρία στη Γάζα θα έδινε στο Ιράν κάλυψη ώστε να δώσει μια μικρότερη «συμβολική» απάντηση – με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο να κρατάει αντίστοιχη στάση αναμονής μετά τις δολοφονίες των δικών της ηγετών. 

Όπως σημειώνει ο Παλαιστίνιος αναλυτής Μουίν Ραμπανί: «Οι διαπραγματεύσεις είναι μια αμερικανο-ισραηλινή φαρσοκωμωδία αντιπερισπασμού. Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν έναν πιο συγκεκριμένο σκοπό από το να δώσουν χρόνο στο Ισραήλ να αρπάξει μια ανέφικτη στρατιωτική νίκη από τα κλειστά σαγόνια της αποτυχίας. Και αυτό είναι να προλάβουν, και αν δεν το καταφέρουν, να ελαχιστοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού, οποιαδήποτε αντίποινα από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους εταίρους του συνασπισμού τους στο πρόσφατο κύμα δολοφονιών και βομβαρδισμών του Ισραήλ στην περιοχή».

Το Ισραήλ, φυσικά, για ακόμη μια φορά ποντάρει στον αμερικανικό στόλο και αεροπορία που έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά, εφορμώντας από το Αιγαίο και τις νατοϊκές βάσεις που τους παρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος και η γενοκτονία στην Γάζα από την κλιμάκωση του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης.