Αντιπολεμικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τη Γάζα

Νετανιάχου και Τραμπ

«Όχι, δεν θα έχουν, διότι θα έχουν πολύ καλύτερη στέγαση», επανέλαβε ο Τραμπ την Δευτέρα 10/2 όταν ρωτήθηκε αν οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας. «Μιλάω για τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου γι’ αυτούς, η Γάζα θα γίνει “μια μεγάλη περιοχή real estate, κτήμα των ΗΠΑ”». Επιπλέον αναμένοντας τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στις ΗΠΑ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι θα «πείσει» την Αίγυπτο και την Ιορδανία να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες προσθέτοντας ότι «αν δεν το κάνουν, θα μπορούσα ενδεχομένως να παρακρατήσω τη βοήθεια (προς αυτές)».

Τις προηγούμενες μέρες αξιωματούχοι του Τραμπ είχαν προσπαθήσει να ανασκευάσουν τα όσα δήλωσε ο αμερικάνος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου την Τρίτη 4/2 λέγοντας ότι η μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων θα είναι «προσωρινή». Αλλά ο Τραμπ συνέχισε στη γραμμή «σοκ και δέος» προτείνοντας εκ νέου το σχέδιο εθνοκάθαρσης το οποίο Νετανιάχου χαρακτήρισε «επαναστατικό και δημιουργικό» προσθέτοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να συντριβεί η Χαμάς.

Την Δευτέρα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων το Σάββατο 15/2 μέχρι το Ισραήλ «να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας» τους οποίους έχει καταπατήσει επανειλημμένως καθυστερώντας την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, ανοίγοντας πυρ εναντίον αμάχων στην Γάζα και περιορίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτήν. Σε μια δεύτερη ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι έκανε «σκόπιμα» την ανακοίνωση πέντε ημέρες πριν από την επόμενη ανταλλαγή, προκειμένου να δώσει χρόνο στους διαμεσολαβητές να «πιέσουν [το Ισραήλ] να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του».

Ο Τραμπ απάντησε με ένα τελεσίγραφο-ρελάνς: «Αν δεν επιστραφούν -όλοι, όχι με το σταγονόμετρο, όχι δύο και ένας,  μέχρι το Σάββατο στις 12 η ώρα ... θα ξεσπάσει η κόλαση». Ενώ ερωτώμενος αν θα υπάρξει αμερικάνικη εμπλοκή απάντησε «Θα δούμε τι θα συμβεί».

Δυο εβδομάδες περίπου πριν λήξει η πρώτη φάση της εκεχειρίας με 21 απο τους 33 ομήρους να έχουν ανταλλαχθεί, ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βάζουν μπουρλότο στην εκεχειρία (που σε δεύτερη φάση προβλέπει ανταλλαγή των εναπομείναντων ομήρων, πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, μόνιμο τερματισμό των συγκρούσεων) προκαταβάλλοντας ότι δεν θα υπάρξει καν τρίτη φάση γιατί για την μεταπολεμική Γάζα η απόφαση έχει ήδη παρθεί, θα γίνει αμερικανοϊσραηλινή Ριβιέρα! 

Από την Ντόχα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, «οι Καταριανοί έστειλαν οργισμένα μηνύματα στο Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι και με αυτούς που την εγγυώνται και ότι η στάση του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της απελευθέρωσης των απαχθέντων στην πρώτη φάση». Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που έφτασε στην Ντόχα με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ήταν «χαμηλού κύρους» και εξουσιοδοτημένη να συζητήσει μόνο «τεχνικές ρυθμίσεις» για την πρώτη φάση. Τώρα ο ισραηλινός στρατός αναστέλλει όλες τις άδειες των στρατιωτών.

Η κλιμάκωση του Τραμπ και του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων δεν περιορίζεται στις δηλώσεις και στη διπλωματία. Η έναρξη της εκεχειρίας στην Γάζα έχει συνοδευτεί από μια απίστευτη κλιμάκωση του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει ανελέητα, να κατεδαφίζει ολόκληρες γειτονιές, να δολοφονεί εκατοντάδες Παλαιστίνιους, να συλλαμβάνει περισσότερους Παλαιστίνιους από όσους απελευθερώνει στο πλαίσιο των ανταλλαγών και να έχει εκτοπίσει από τα χωριά και τις πόλεις τους στην Δυτική Όχθη πάνω από 35.000 ανθρώπους. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός στρατός έκανε εφόδους και συλλήψεις σε βιβλιοπωλεία ενώ ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν ξανά στο Τέμενος Αλ Άκσα.  

Στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Τραμπ έθεσε σε αμφισβήτηση και τη Δυτική Όχθη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «την προσάρτηση της Ιουδαίας και της Σαμάρειας» (όπως αποκαλούν οι σιωνιστές την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) από το Ισραήλ είπε ότι «ο κόσμος αγαπάει την ιδέα» και ότι «εμείς θα αποφασίσουμε και θα ανακοινώσουμε τη θέση μας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες» -έχοντας ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι θα εγκαταλείψει τον όρο «Δυτική Όχθη» στην επίσημη ορολογία των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιεί τον όρο «Ιουδαία και Σαμάρεια». Το Ισραήλ από τη μεριά του εξόργισε ακόμη και τους σαουδάραβες πρίγκηπες με το σχέδιο μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων στην έρημο της Σ. Αραβίας, με τους τελευταίους να απαντούν ότι «δεν θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ χωρίς δύο κράτη». 

Μέσα σε μια εβδομάδα ο Τραμπ έχει ακυρώσει την υποκριτική πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ για «δύο κράτη» στην Παλαιστίνη απειλώντας ανοιχτά με εθνοκάθαρση την Γάζα και προσάρτηση τη Δυτική Όχθη. Αδιαφορώντας πλήρως για το «Διεθνές Δίκαιο» που ποτέ δεν ήταν δίκαιο, χωρίς καν να χρησιμοποιεί προφάσεις περί «τρομοκρατίας». Αδιαφορώντας για την στάση των ευρωπαίων συμμάχων του και της ΕΕ που όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο προσανατολισμό. Και απειλώντας τα συμμαχικά στις ΗΠΑ αραβικά κράτη με κόψιμο της χρηματοδότησης αν δεν αποδεχτούν τα σχέδιά του – ακυρώνοντας την ίδια τη δικιά του πολιτική που προσέβλεπε την εδραίωση του Ισραήλ μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ.  

Μνήμες

Η ιδέα έχει δημιουργήσει ζήτημα ακόμη και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με γερουσιαστές να επικρίνουν τη στάση του λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς» και «δεν έχουμε καμία δουλειά να σκεφτόμαστε μια ακόμη κατοχή που θα απειλήσει τον πλούτο μας μας και θα χύσει το αίμα των στρατιωτών μας». Οι μνήμες της αμερικανικής αποχώρησης από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ακόμη νωπές.

Στην πραγματικότητα ο Τραμπ πριονίζει την καρέκλα στην οποία κάθεται. Χωρίς τα αραβικά κράτη δεν μπορεί να επιβάλει στην πράξη κανένα σχέδιο στην Γάζα. Αλλά και στην περίπτωση που πιάσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί του προς τα καθεστώτα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, αυτό δημιουργεί μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, τα καθεστώτα στηρίγματα του Ισραήλ να πέσουν με πάταγο από τα κάτω. Το ίδιο απειλεί και το κόψιμο της οικονομικής βοήθειας αν αυτά αρνηθούν, π.χ. στην Αίγυπτο όπου ο λαός υποφέρει από τη λιτότητα του ΔΝΤ.

Αυτό το έχουν κάποιοι ως συναίσθηση ακόμη και μέσα στο Ισραήλ. Όπως δήλωσε ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ στα ΝΕΑ: «Το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει. Η Παλαιστινιακή Αρχή μαζί με τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες πρέπει να αναλάβουν να κρατήσουν τη Χαμάς εντελώς εκτός και να αρχίσουν να ανοικοδομούν τη Γάζα. Οτιδήποτε άλλο μού φαίνεται όνειρο, παραίσθηση, δεν είναι πρακτικό από πολιτική άποψη ούτε βιώσιμο σχέδιο. Εάν τελικά ο αμερικανικός στρατός σταλεί στη Γάζα για να αναγκάσει σε αλλαγές, θα το ξανασκεφτώ».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα ίδια αραβικά καθεστώτα, οι χώρες της ΕΕ, ο ΟΗΕ. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια αραβική σύνοδο κορυφής στις 27/2 για τις εξελίξεις στην Γάζα. Ο ΟΗΕ αυτές τις μέρες υπέγραψε με την Παλαιστινιακή Αρχή μια συμφωνία 80 εκατομμυρίων δολαρίων για να καθαρίσει τα ερείπια και να στήσει προσωρινά καταφύγια στην Γάζα. Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της: «Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει  αναπτύξει ένα πρόγραμμα για τους πρώτους έξι μήνες και ένα τριετές σχέδιο για τη μετάβαση και την πλήρη ανοικοδόμηση σε διάστημα 10 ετών στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε σε συντονισμό με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη». Μόνο που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει καμιά εξουσία στην Γάζα. Σε μια «κίνηση καλής θέλησης» ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς, ανακοίνωσε τον τερματισμό ενός προγράμματος για την παροχή επιδομάτων στις οικογένειες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν από το Ισραήλ που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.  

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να δούμε αν και πόσο και μέχρι που μπλοφάρει ο Τραμπ προκειμένου να επιβάλει τους δικούς του όρους για το τι θα γίνει στην Παλαιστίνη. Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη για τις «εναλλακτικές» λύσεις που ετοιμάζουν η ΕΕ και τα αραβικά καθεστώτα που εδώ και 16 μήνες παρακολουθούν, αν δεν σιγοντάρουν, τον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα. Να σταθούμε μαζικά στο πλευρό των κατοίκων της Γάζας που μέσα στο κρύο και την πείνα, με την απειλή μιας νέας εκκίνησης του πολέμου επιμένουν: «Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να επιτρέψουν μια δεύτερη Νάκμπα. Δεν αφήσαμε τη Γάζα με τους βομβαρδισμούς και την πείνα, πώς σκοπεύει τώρα να μας πετάξει έξω; Δεν πάμε πουθενά» όπως δήλωσε η Ουμ Ταμέρ Τζαμάλ, μια 65χρονη μητέρα έξι παιδιών.