Αντιπολεμικό κίνημα
ΗΠΑ - Συλλήψεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών: Οργισμένη απάντηση στον Τραμπ

15/3, Κατάληψη στον Πύργο Τραμπ. Φωτό: Democracy Now

Οργισμένη απάντηση παίρνει η πρόκληση της διακυβέρνησης Τραμπ να συλλάβει, προς απέλαση στην Συρία, τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Μαχμούντ Χαλίλ φοιτητή του πανεπιστημίου Κολούμπια καθώς της φοιτήτριας, Λικάα Κουρντίγιε από τη Δυτική Όχθη, στη Νέα Υόρκη.

Δέκα χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ουάσιγκτον της Νέας Υόρκης την περασμένη Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη. Πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο Washington Square Park ενώ η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τους διαδηλωτές που βάδιζαν προς το Δημαρχείο.

Ο Χαλίλ είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στην κατάληψη της Παλαιστίνης πέρυσι αντιμετωπίζουν πλέον «πολυετή αναστολή φοίτησης, προσωρινή ανάκληση πτυχίου και αποπομπή». Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν για τη διαδήλωση προειδοποίησαν ότι θέλουν το «ICE», την υπηρεσία μετανάστευσης που κυνηγάει πρόσφυγες και μετανάστες, μακριά από τις πανεπιστημιουπόλεις. 

Μαζική ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών και στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ συμμετείχαν στην αποχή των φοιτητών. Αποχές έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο, στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, στο Πανεπιστήμιο του Σάρλοτ στη Βιρτζίνια. Η οργάνωση «Φοιτητές για  Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» κατήγγειλε την κυβέρνηση Τραμπ ότι προσπαθεί να καταστείλει την ελευθερία του λόγου, την υποστήριξη των Παλαιστινίων και τις φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Ο Μαχμούντ Χαλίλ δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Έχει πράσινη κάρτα και η σύζυγός του, η οποία είναι έγκυος, είναι πολίτης των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούμπιο υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του Χαλίλ έχουν «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική» ενώ ο Τραμπ απείλησε ότι η σύλληψη ήταν η πρώτη από τις «πολλές που θα ακολουθήσουν». Ο Χαλίλ που συνελήφθη σε μια επιχείρηση-απαγωγή του ICE κρατείται επί του παρόντος στη Λουιζιάνα και είναι σε διαδικασία απέλασης. 

Την περασμένη Πέμπτη με μια θεαματική ενέργεια περισσότεροι από 150 αγωνιστές-τριες, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι αντισιωνιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη απαιτώντας την απελευθέρωση του Χαλίλ. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές και συνέλαβε σχεδόν 100 άτομα. Oι διαδηλωτές φορούσαν κόκκινες μπλούζες που έγραφαν «Οι Εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ» και «Φέρτε τον Μαχμούντ σπίτι τώρα!». Η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη πραγματοποίησε επίσης διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ICE στη Νέα Υόρκη.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου, περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και στο Λονδίνο.