Τα Τέμπη βρίσκονται στους χώρους δουλειάς όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στις τεχνικές επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ) σχετικά με τους θανάτους εν ώρα εργασίας.
139 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στους χώρους εργασίας και 209 έχουν τραυματιστεί σοβαρά ξεπερνώντας τις αντίστοιχες απώλειες του 2024 -μια ούτως ή άλλως πολύ αρνητική χρονιά για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με 149 θανάτους και 232 σοβαρούς τραυματισμούς όλο το έτος. 132 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το πρώτο επτάμηνο του 2025, με προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ τους 110 για το αντίστοιχο διάστημα του 2023. 18 θάνατοι διερευνώνται για συσχέτισή τους με θερμική καταπόνηση από τις 27 Ιουνίου του 2025, ενώ 7 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στις πρώτες 7 ημέρες του Αυγούστου, οι 4 στον κατασκευαστικό κλάδο. 3 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα στις 7 Αυγούστου. Σύμφωνα με την έρευνα οδεύουμε στην υπέρβαση του αδιανόητου ορίου των 200 απωλειών. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι θάνατοι των εργατών στον αγροτικό κλάδο -στην πλειοψηφία τους μετανάστες- όπου οι πληροφορίες και οι έλεγχοι είναι ελλιπείς.
«Αδιανόητη υπό κανονικές συνθήκες η εξέλιξη στα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα, πλήρως όμως αναμενόμενη από τις πολιτικές που ακολουθούνται στην εργασία και κατά συνέπεια από τους όρους εργασίας σε επικίνδυνους κλάδους όπως είναι οι κατασκευές, ο αγροτικός και ο τουριστικός κλάδος. Η κατάσταση αυτή γενικεύεται οριζόντια σε όλους τους χώρους εργασίας και γίνεται εφιαλτική με την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πολιτική εμμονή για 13 ώρες εργασία την ημέρα, την πολιτική επιλογή της διάλυσης του συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη χώρα όταν μάλιστα στελεχώνεται από ικανότατα υπηρεσιακά στελέχη. Η κλιματική κρίση και η θερμική καταπόνηση δημιουργούν ακόμα πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, δίχως την πρόβλεψη προστατευτικού νομικού πλαισίου», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Ανδρέας Στοϊμενίδης.

