Η εκκίνηση της επιχείρησης κατάληψης της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό την ώρα που ο ΟΗΕ κηρύσσει επισήμως σε κατάσταση λιμού τη Λωρίδα της Γάζας έχει εξοργίσει όλη την υφήλιο βγάζοντας μαζικά τον κόσμο στους δρόμους από την Κορέα και την Αυστραλία μέχρι τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες κάθε είδους συνεχίζονται αμείωτα από το θέατρο της Επιδαύρου το οποίο αντηχεί από τα χιλιάδες στόματα που φωνάζουν την κραυγή «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» στις παραστάσεις της Ορέστειας του Τερζόπουλου μέχρι τα γήπεδα ποδοσφαίρου όπου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τους φιλάθλους όλων των ομάδων να σηκώνουν παλαιστινιακές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Χιλιάδες διαδήλωσαν στις 24/8 στο Σύνταγμα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, στα συλλαλητήρια που καλούσε το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η Παλαιστινιακή Παροικία, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το March to Gaza και άλλες κινήσεις αλληλεγγύης, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της Αριστεράς.
«Οι δρόμοι πλημμύρισαν με κόσμο οργισμένο ενάντια στη νέα επιχείρηση κατάληψης της Γάζας και την συνεχιζόμενη γενοκτονία και λιμοκτονία, που απαιτούσε την άμεση διακοπή κάθε συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. «Ήταν μια συνέχεια μετά τον μαζικό ξεσηκωμό στην πανελλαδική μέρα δράσης για την Παλαιστίνη στις 10 Αυγούστου, μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην άφιξη “σιωνιστών τουριστών” με το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε για να επιβάλουμε με την δύναμη των απεργιών και των καταλήψεων την πλήρη διακοπή των σχέσεων με το σιωνιστικό κράτος-τρομοκράτη. Με μαζικές διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης με στόχο το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Το εργατικό κίνημα που ετοιμάζεται για την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Αυγούστου και τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις 5-6 Σεπτέμβρη είναι ώρα να βάλει στη σημαία του το αίτημα για Λευτεριά στη Παλαιστίνη, να σταματήσει η έφοδος στη Γάζα, να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και να δοθούν λεφτά για την δημόσια παιδεία και υγεία, να κλείσει η βάση της Σούδας, να κοπούν τώρα όλες οι σχέσεις με το Ισραήλ.
Στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης μέχρι τη νίκη, για μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο! Η αλληλεγγύη θα νικήσει, Νετανιάχου-Μητσοτάκη θα τσακίσει»!
Αθήνα
Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σε αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό το βράδυ της Κυριακής 25/8 στο Σύνταγμα όπου χιλιάδες αγωνιστές/ριες, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, κινήσεις αλληλεγγύης, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς διαδήλωσαν με τα πανό τους.
Μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας. «Η κατάσταση στην Γάζα χειροτερεύει μέρα τη μέρα, ακόμη και στις πιο “ασφαλείς” περιοχές της Γάζας» μας λέει η Φωτεινή-Νουρ Μήτρου-Ζαντού, φοιτήτρια Φιλοσοφικής της οποίας ο πατέρας βρίσκεται στην Λωρίδα. «Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες, τη μια λένε συζητάνε για εκεχειρία αλλά την απορρίπτουν οι ισραηλινοί και φοβόμαστε για τα χειρότερα καθώς δίπλα στη λιμοκτονία έρχεται να προστεθεί η νέα επιχείρηση κατάληψης της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Και στην Δυτική Όχθη, κλιμακώνουν κι εκεί την επίθεση».
Δυναμική ήταν η παρουσία των Παλαιστίνιων και των Αράβων προσφύγων και μεταναστών. Νεαροί Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους στην Γάζα, σήκωσαν ένα φέρετρο στις πλάτες τους και κάνοντας το περιφορά μέσα στη συγκέντρωση φώναξαν συνθήματα σε αραβικά, ελληνικά και αγγλικά. «Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενάντια στην γενοκτονία που γίνεται στην Γάζα και τη συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτό το έγκλημα. Έχουμε ήδη 60.000 νεκρούς ανθρώπους, η πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί» μας λέει ο Άμρα από την Αίγυπτο.
Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε με τα πανό των σωματείων τους είτε χωρίς, κοινότητες μεταναστών, καλλιτέχνες έδωσαν το παρών. «Είναι μια κινητοποίηση που θα την πάμε μέχρι το τέλος μέχρι την δικαίωση του παλαιστινιακού λαού, να μπορέσει να κερδίσει τον αγώνα και να δικαιώσει τις θυσίες του. Όλος ο κόσμος συμπαρίσταται και καθημερινά πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις» δήλωσε στη Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο Βριλησσίων.
«Είναι εγκληματικό η κυβέρνηση ενός λαού ο οποίος έχει περάσει αντίστοιχο λιμό από τους ναζί στην κατοχή να υποστηρίζει πολιτικές αφανισμού και νέων Άουσβιτς εις βάρος μικρών παιδιών, που ενώ έκανε προσπάθειες στα διεθνή δικαστήρια για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων, συμμετέχει σε μια καινούργια γενοκτονία με την υποστήριξη των Αμερικανών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, που παρακαλάνε και κάθονται σαν μικρά παιδιά να τα μαλώνει ο ημίτρελος πλανητάρχης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος Γρίβας, γιατρός στον Άγιο Σάββα.
«Σήμερα στο συλλαλητήριο δίνουν το παρών και οι ηθοποιοί για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία που γίνεται στην Γάζα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ότι δεν βλέπει» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Δεν θα της περάσει, γιατί δεν εξαρτάται από αυτήν, η αντίσταση δυναμώνει παγκοσμίως και οι δολοφόνοι και αυτοί που στηρίζουν τους δολοφόνους δεν θα κερδίσουνε».
«Σαν Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας είμαστε σήμερα και εμείς εδώ. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τη γενοκτονία να συνεχίζεται, ανοιχτά, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, είναι ντροπή για όλους μας και κυρίως για τις κυβερνήσεις» μας λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της κοινότητας που μαζί με άλλους μετανάστες από το Πακιστάν δώσανε το παρών στο συλλαλητήριο. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που υψώνουν το ανάστημά τους και διαδηλώνουν. Χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη, περισσότερο κουράγιο και περισσότερος κόσμος για να πούμε στους Παλαιστίνιους εδώ είμαστε και στους ισραηλινούς ότι θα τους σταματήσουμε με το ζόρι».
Στο τέλος της συγκέντρωσης η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το ΣΕΚ και άλλες συλλογικότητες πραγματοποίησαν πορεία που μέσω Πανεπιστημίου κατέληξε Ομόνοια.
Γιώργος Πίττας

24/8, Χανιά. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων
Πανελλαδικά
«Από το κεντρικότερο σημείο του Ενετικού Λιμανιού, ξεκίνησε στα Χανιά η πορεία ενάντια στην γενοκτονία και την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν, συνέχισε για το Κουμ Καπί και καταλήξαμε στην Πλατεία Αγοράς» μας μεταφέρει ο Μανώλης Φιωτάκης. «Στη δυναμική αυτή πορεία συμμετείχαν σωματεία, φορείς, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι και η Συμμαχία σταματήστε τον Πόλεμο. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, οι περισσότεροι ντόπιοι και τουρίστες έδειχναν την συμπαράστασή τους, μάλιστα κάποιοι από αυτούς μπήκαν στα μπλοκ των διαδηλωτών. Συνεχίζουμε ενωμένοι ενάντια στη γενοκτονία, διεκδικώντας μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο».
Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση και διαδήλωση για την Παλαιστίνη» μας λέει ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ. «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα σωματεία που συμμετείχαν ήταν η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών, επίσης το ΣΕΚ και άλλος κόσμος. Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Με την διαδήλωση στους δρόμους της παλιάς πόλης η πορεία κατέληξε ξανά στην κεντρική πλατεία. Ο κόσμος συνέχισε να φωνάζει συνθήματα για αρκετή ώρα δίνοντας ραντεβού για τους επόμενους σταθμούς του κινήματος».
«Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα σε συμπαράσταση με τον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στη γενοκτονία και στην κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο Ισραήλ, αλλά και ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που στηρίζει τον εγκληματία Νετανιάχου» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Λουίζα Γκίκα, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΗ. «Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και βάδισε στον παραλίμνιο, με το πανό του ΕΚΙ να ηγείται της διαδήλωσης ενώ ακολούθησαν μπλοκ οργανώσεων και παρατάξεων της Αριστεράς. Από το μπλοκ της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο δίναμε τον τόνο για Λευτεριά στην Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, για κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ και ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ, συνθήματα με μεγάλη ανταπόκριση από τους διαδηλωτές».
«Η Καλαμάτα με μεγάλη συγκέντρωση απαίτησε να μπει τέρμα στη γενοκτονία του σιωνιστικού Ισραήλ στην Παλαιστίνη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάκης Ζώτος. «Συμμετείχαν σωματεία, το ΠΑΜΕ, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η Νέα Αριστερά και πολύς κόσμος». Με μαζική συμμετοχή έγινε την Δευτέρα 25/8 και στην Πάτρα η συγκέντρωση και διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Επιτροπή Ειρήνης και συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, αλλά και μια σειρά οργανώσεις της αριστεράς, ανάμεσα τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ.

Επίδαυρος
Η τρισίμισι ωρών διάρκειας παράσταση της Ορέστειας σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου όπως αναμενόταν ήταν συγκλονιστική. Μια αρχαία τραγωδία που συνομιλεί με το σήμερα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των πολέμων, της οργής και ένα καθηλωτικό φινάλε με τον Ορέστη να στροβιλίζεται κρατώντας ματωμένα πανιά. Ήδη από το δεύτερο μέρος, το σπαρακτικό μοιρολόι-ανάθεμα της Κασσάνδρας (Έβελιν Ασουάντ) στα αραβικά είχε ξεσηκώσει παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Η ώρα είναι 12.30 π.μ., ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συντελεστές έχουν επανέλθει στη σκηνή, δέχονται επευφημίες και χειροκροτήματα για πολλοστή φορά και το προσωπικό του θεάτρου προσπαθεί ευγενικά να οδηγήσει δεκατέσσερις χιλιάδες ανθρώπους στις εξόδους, αλλά ελάχιστοι κινούνται προς τους διαδρόμους.
Στο δεξί άκρο της σκηνής, σηκώνονται σημαίες της Παλαιστίνης και κάποιοι ξεκινούν: «Λε-λε-λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη». Αυτό ήταν, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι μεταδοτική, σύντομα όλοι, είναι όρθιοι και επαναλαμβάνουν ακούραστα και με ενθουσιασμό το σύνθημα, άνθρωποι άσχετοι μεταξύ τους, κάθε ηλικίας και προέλευσης ενώνονται, το μήνυμα είναι σαφές, η ατμόσφαιρα εκρηκτική, συμπαρασύρει και μέλη της παράστασης που επευφημούν. Ο κόσμος δεν έχασε ούτε αυτή την ευκαιρία για να δηλώσει με ποια πλευρά στέκεται!
Δήμητρα Κυρίλλου

