Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δυναμικό ξεκίνημα για τις 28 Μάρτη

7/2, Ρομάντσο, Αθήνα. Ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Λένα Βερδέ

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε η καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα αντιρατσιστικής – αντιφασιστικής δράσης στις 28 Μάρτη με συλλαλητήρια στο Σύνταγμα στις 3μμ και σε όλες τις πόλεις. Η Σύσκεψη που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 7 Φλεβάρη στο Ρομάντσο συσπείρωσε ένα ευρύ φάσμα αγωνιστών/ριών που αποφάσισαν να ξεσηκώσουν όλους τους χώρους και όλες τις γειτονιές.

Η σύνδεση με ακτιβιστές/ριες από Μινεάπολη, Μπολόνια και Λονδίνο (βλέπε σελίδα 20) έδωσε από την αρχή μεγάλη έμπνευση για τον κοινό αγώνα. Όλοι/ες άκουσαν με προσοχή τους διεθνείς καλεσμένους και στη συνέχεια συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενάντια στην κυβέρνηση που κλιμακώνει τις δολοφονικές ρατσιστικές πολιτικές της και κάνει πλάτες στους φασίστες.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη. Το παρών έδωσαν συνδικαλιστές/ριες και εργαζόμενοι/ ες από τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον επισιτισμό, την ΕΡΤ, την ΔΥΠΑ. Επίσης, πανεπιστημιακοί και φοιτητές/ριες, εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων, δικηγόροι των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου και της δίκης της Χρυσής Αυγής, μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων.

Οι μεταναστευτικές κοινότητες είχαν επίσης δυνατή παρουσία, με τις γυναίκες του ΔΣ της Ένωσης Φιλιππινέζων Ελλάδος KASAPI Hellas, μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα», της Κοινότητας Μπαγκλαντές, της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος, της Κοινότητας Σουδάν, της Κοινότητας Μαροκινών. Παρόντες και Αιγύπτιοι μετανάστες όπως και μετανάστριες καθαρίστριες σχολείων του Δήμου Αθήνας. Διαδικτυακά συμμετείχαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ από όλη τη χώρα.

Η οργή για τη νέα ρατσιστική δολοφονία κυβέρνησης και λιμενικού στη Χίο με 15 νεκρούς πρόσφυγες/ισσες ήταν έκδηλη τόσο στις εισηγήσεις όσο και στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν.

«Αν ήταν ισραηλινοί και είχαν golden visa θα ήταν ευπρόσδεκτοι», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης, που μαζί με τον Θανάση Τριαρίδη, θεατρικό συγγραφέα, τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του δολοφονημένου από την αστυνομία Βασίλη Μάγγου, την Έφη Δούση και την Ευγενία Κουνιάκη, από την ομάδα δικηγόρων των επιζώντων της Πύλου και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, άνοιξαν τη συζήτηση. Όλοι/ες κάλεσαν σε κλιμάκωση της αντιρατσιστικής – αντιφασιστικής πάλης με την οργάνωση της παγκόσμιας κινητοποίησης.

Καταδίκη

Στις τοποθετήσεις, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Κώστας Παπαδάκης, ενημέρωσε για την εξέλιξη του Εφετείου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που φτάνει στο τέλος του και απαιτεί τον ξεσηκωμό του αντιφασιστικού κινήματος για να εξασφαλιστεί η τελεσίδικη καταδίκη της. Ενώ και οι δικηγόροι Τάκης Ζώτος και Βίκυ Οικονόμου στάθηκαν σε όλα τα κυβερνητικά εγκλήματα και τις απόπειρες συγκάλυψής τους ώστε να μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, από τα Τέμπη, την Πύλο και τη Χίο μέχρι τη Βιολάντα.

Από τους εργατικούς χώρους η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός, ο Γαβρίλος Κασιμάτης, αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΜΗΤΕ από την ΕΡΤ και ο Αλέξης Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ του ΣΕΗ, θύμισαν τους αντιρατσιστικούς – αντιφασιστικούς αγώνες που έχει δώσει το εργατικό κίνημα και ενημέρωσαν για τις νέες πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις, εξορμήσεις, αποφάσεις των συνδικάτων ενόψει της 28 Μάρτη.

Αντίστοιχα από τις σχολές η Μαριάννα Σπυριδάκη, φοιτήρια Φιλοσοφικής και η Ναταλία Λαμπρινιάδη, φοιτήτρια Μαθηματικού, συνέδεσαν τις μάχες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στις διαγραφές, τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων και την καταστολή με τη σύγκρουση με τον ρατσισμό και τους φασίστες. Και οι δύο τόνισαν ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα δώσουν μαζικό παρών στις 28 Μάρτη.

Εκπρόσωπος από τη δομή των κατειλημμένων Προσφυγικών έκανε έκκληση στήριξης του αγώνα ενάντια στη ρατσιστική εκκένωση που σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής. Ενώ με πλακάτ «ICE OUT» στα χέρια η Αλίκη Τσαπλ, εκ μέρους Αμερικανών πολιτών, ενημέρωσε πως κάθε Κυριακή, 7μμ-8μμ, υπάρχει παρουσία των Women in Black στην πλατεία Μαβίλη δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία για να τιμήσουν τη μνήμη της Ρενέ Γκουντ και του Άλεξ Πρέτι.

Από τις γειτονιές η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη και ο Μάνος Νικολάου από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων, στάθηκαν στους μεγάλους αγώνες που έχουν δοθεί τοπικά ενάντια στους χρυσαυγίτες τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται σήμερα κόντρα στην προσπάθεια επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου. Και τόνισαν πόσο μεγάλη σημασία έχει η σύνδεση της αντιφασιστικής μάχης με τη σύγκρουση με τον ρατσισμό που τρέφει την ακροδεξιά και τους φασίστες.

Για του λόγου το αληθές, ήρθε η τοποθέτηση του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» να καταγγείλει τη ρατσιστική στοχοποίηση που κάνει ο Πλεύρης στα τζαμιά των μεταναστών απειλώντας τα με κλείσιμο και με απέλαση των υπεύθυνων λειτουργίας τους. «Μόνο την περασμένη Παρασκευή 50.000 άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε στους χώρους λατρείας τους γιατί η αστυνομία, η ίδια που δολοφόνησε τον Μοχάμεντ Καμράν μέσα στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, τους το απαγόρευε», είπε. «Θα δώσουμε μάχη ξανά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, για να μην περάσει η επίθεση».

Λένα Βερδέ

 


 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

 

Ο θάνατος των 15 προσφύγων στη Χίο δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, με το Λιμενικό να βουλιάζει σκάφη προσφύγων, τώρα στη Χίο, πριν στη Ρόδο και το 2023 στην Πύλο. Η αποτροπή της εισόδου των κατατρεγμένων προσφύγων, με την ένταση της καταδίωξης αντί της διάσωσης στις θάλασσες, έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο πάνω από 30.000, τα τελευταία 15 χρόνια. 

Οι ζωές των μεταναστών και των προσφύγων δε μετράνε ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στις ΗΠΑ του Τραμπ. Η αλληλεγγύη διώκεται όταν η ποιήτρια Ρενέ Γκουντ και ο νοσηλευτής Άλεξ Πρέττι εκτελούνται στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς της ICE του Τραμπ.

Η κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά. H κυβέρνηση της ΝΔ αναζητά σωσίβια στην κρίση της με τις ρατσιστικές πολιτικές της. Πλεύρης και Γεωργιάδης συγχαίρουν το Λιμενικό για το έγκλημα της Χίου πλειοδοτώντας σε ρατσιστικές κραυγές. Καθώς ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να ανασυντάξουν τα τάγματα εφόδου και να εμφανιστούν σε γειτονιές και σχολεία. 

Όμως, η αντίσταση στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή δείχνει ξανά τη δύναμή της. Το σύνθημα «Τέμπη-Πύλος-Παλαιστίνη, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ενώνει τις μαζικές αντιστάσεις στα κυβερνητικά εγκλήματα. Η Μινεάπολη γράφει ιστορία και ξεσηκώνει όλη την Αμερική με τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις του Τραμπ.

Παγκόσμια κινητοποίηση

Χαιρετίζουμε το κάλεσμα για παγκόσμια κινητοποίηση στις 28 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, από το κίνημα Nο Kings στις ΗΠΑ, τη κίνηση Together Alliance στην Βρετανία και τους Ο Re o Liberta στην Ιταλία. 

Ο αγώνας για δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου και της Χίου είναι αγώνας για να μπει τέλος στη ρατσιστική εκστρατεία μιας Ευρώπης-φρούριο, η οποία καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο και ισοπεδώνει τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών στην εργασία και την ισότιμη ένταξη στη κοινωνία. Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία, οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς, αλλά είναι οι κατατρεγμένοι των πολέμων, των δικτατοριών και της φτώχειας. 

Τέλος στα pushbacks και τις εν ψυχρώ δολοφονίες στα σύνορα. Άσυλο και νομιμοποίηση των μεταναστών με ίσα δικαιώματα, στην εργασία, την ασφάλιση, την Παιδεία και την Υγεία. 

Αγωνιζόμαστε για την καταδίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής στο εφετείο ξανά, για ένα ενωτικό ΜΠΛΟΚΟ στη δράση των νεοναζί. Να μην αφήσουμε την ακροδεξιά να εκτρέπει την οργή για την ακρίβεια και τη φτώχεια χύνοντας το δηλητήριο του ρατσισμού, του σεξισμού και του σοβινισμού. 

Καμία συγκάλυψη στα εγκλήματα! Στη Χίο, την Πύλο, τα Τέμπη και τη Βιολάντα θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους και του ρατσισμού.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φορείς, τις συλλογικότητες, τις κοινότητες των μεταναστών, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές των σχολείων και τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να ενωθούμε για να πλημμυρίσουμε τις πόλεις της Ελλάδας, στις 28 Μάρτη και στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στις 3μμ. Μαζί να ενώσουμε όλους τους αγώνες του μαζικού κινήματος, την επέτειο των Τεμπών, την 8 Μάρτη των Γυναικών για να φτάσουμε σε μια συγκλονιστική παγκόσμια μέρα δράσης στις 28 Μάρτη.

Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, ρατσισμό, σεξισμό και καταστροφές. Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα δικά μας όπλα.

Αθήνα 7/2/2026