Γράμματα και σχόλια
Προσφυγικά: Αγώνας μέχρι τη νίκη

16/5 Αθήνα, Πορεία υπεράσπισης των Προσφυγικών. Φωτό: Σοφία Γαρμπή

Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο 16 Μάη στην πορεία υπεράσπισης των κατειλημμένων Προσφυγικών, ενάντια στα σχέδια ανάπλασης και εκτοπισμού των κατοίκων τους. 

Το παρών στη διαδήλωση έδωσαν με πανό η Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, καθώς και μία σειρά οργανώσεις, κινήσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αναρχικού/αντεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσα τους η ΚΕΕΡΦΑ, η δημοτική παράταξη Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση και η Εργατική Αλληλεγγύη με πανό που έγραφε «Λεφτά για τις εργατικές κατοικίες-Όχι για τον πόλεμο». Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Με συνθήματα και τρικάκια οι συγκεντρωμένοι δήλωναν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας, Αριστοτέλη Χατζή, που βρισκόταν στην 101η μέρα απεργίας πείνας και στη Suzon Doppagne, που συνέχιζε την απεργία πείνας για 16 μέρες.

«Η σημερινή πορεία είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αυτό που πολύ σοβαρά διακυβεύεται είναι η ζωή δύο συμπολιτών μας, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη στέγη και την ύπαρξη της Κοινότητας των Προσφυγικών», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσης Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας καθηγητής στο ΕΜΠ. «Η Κοινότητα έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα αξιόπιστο κοινωνικό πείραμα όπου έχουν πετύχει μία σειρά στοιχήματα. Έχουν καθιερώσει 22 δομές, φούρνους, κουζίνες και κυρίως τη δομή φιλοξενίας των ασθενών και των συνοδών για το νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Η κατοίκηση στα Προσφυγικά είναι η αιτία που αυτά βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, αλλιώς θα κατέρρεαν. Όλα αυτά τα χρόνια είναι η ίδια η κοινότητα η οποία επισκευάζει σταδιακά τα διαμερίσματα. Είναι άλλη πρόταση κοινωνικής συγκρότησης. Όσο απλώνεται αυτός ο αγώνας και σε άλλους χώρους μαζικούς, εργατικούς και όχι μόνο, τόσο πιο πολύ ενδυναμώνεται και μπορεί να πετύχει τους στόχους του».

Εργατική στέγη

«Τα νοίκια έχουν τιναχτεί στα ύψη ενώ τα μνημόνια και η αρπαγή κατοικιών από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει χιλιάδες στον εκτοπισμό, στην αστεγία και την φτώχεια», γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΚ Γκύζη- Αμπελοκήπων που μοιράστηκε στη διαδήλωση. «Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι για δήθεν στήριξη της κατοικίας “Σπίτι μου Ι και ΙΙ”  αντί να ανακουφίσουν τον κόσμο, οδήγησαν σε ανόδους των τιμών των ενοικίων και της κατοικίας. Λύση μπορεί να δώσει μόνο ένα μαζικό πρόγραμμα κοινωνικής και εργατικής στέγης για όλους, η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τις ανάγκες για στέγαση όλων χωρίς αποκλεισμούς, με την επιστροφή των κλεμμένων πόρων της εργατικής τάξης. Έτσι θα αξιοποιηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άδειες κατοικίες σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι για νέα καταλύματα της τουριστικής βιομηχανίας».

Η πορεία κατευθύνθηκε στην Ομόνοια με συνθήματα «Ή θα νικήσουμε ή θα νικήσουμε», «Κάτω τα χέρια απ' τα Προσφυγικά». Ξεχώρισαν τα συνθήματα «Τα προσφυγικά ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» και «Δώστε στους αστέγους τα σπίτια τα κλειστά, δίνουν το παράδειγμα τα Προσφυγικά». 

Συνθήματα για ελεύθερη Παλαιστίνη ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Κομμάτι των διαδηλωτών συνέχισε με το μετρό προς το Πάρκο Ελευθερίας, στη διαδήλωση για τα 78 χρόνια από τη Νάκμπα που βρισκόταν  σε εξέλιξη. Το βράδυ στην πλατεία Κουμουνδούρου, μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αθήνας οργάνωσαν συναυλία στήριξης στα κατειλημμένα Προσφυγικά.

 

• Η Βαλεντίνη Σιόβα από την Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών θα συμμετέχει ως ομιλήτρια στη συζήτηση «Κρίση στέγης-η εργατική απάντηση» στο Φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2026 στο Πάντειο το Σάββατο 23 Μάη στις 4:30μμ.