Περιβάλλον
Πυρκαγιές - ΨΝΑ: H τρομοκρατία δεν περνάει στους μαχητές της Υγείας

13/10/23, Απεργιακή Κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δαφνί.

Στα 100-200 μέτρα από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί έφτασε η φωτιά από το Ποικίλο Όρος την περασμένη Παρασκευή. Χάρη στην ετοιμότητα των εργαζομένων του νοσοκομείου και παρά τις τραγικές ελλείψεις, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο Αττικό νοσοκομείο ενώ ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γίνει πλήρης εκκένωση του νοσοκομείου. 

Το εξωφρενικό είναι ότι τους ίδιους εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους έσπευσαν από τα σπίτια τους, χωρίς να εργάζονται εκείνη τη μέρα, για να βοηθήσουν, τους απειλεί τώρα με ΕΔΕ και διώξεις, ο υπουργός Υγείας Γεωργιάδης! Η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ είναι αποκαλυπτική για το τι συνέβη:

«Σε ημέρα ανοιχτής εφημερίας για το πρώην ΨΝΑ, υπήρχε μόνο ένας τραυματιοφορέας για ολόκληρο το Νοσοκομείο και δύο νοσηλευτές για 31 ασθενείς σε κάθε κλινική. Αναφορικά με τα μέτρα πυροπροστασίας είναι ενδεικτικό ότι οι ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία ξεπερνούν κατά πολύ το 50% των οργανικών θέσεων. Ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, με τα ξερόχορτα και τα άκοπα δέντρα να δημιουργούν ένα επικίνδυνο τοπίο για ασθενείς και εργαζόμενους. 

Αναρωτιόμαστε πως θα γινόταν εκκένωση των 9 κλινικών με 31 ασθενείς η καθεμία;… 

Την απάντηση την έδωσαν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι που εθελοντικά από την πρώτη στιγμή και χωρίς να είναι η βάρδια τους έσπευσαν να συνδράμουν από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά την εμφάνιση του έκανε και ο Υπουργός Εμπορίας της Υγείας, που αφού διέλυσε την δημόσια Ψυχική Υγεία με το νόμο για την αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο Νοσοκομείο, θυμήθηκε να έρθει την ώρα που ασθενείς και εργαζόμενοι κινδύνευαν από την φωτιά, ενώ το μόνο που ήρθε να κάνει είναι να μοιράσει απειλές για πειθαρχικά…»

«Βρέθηκα στο νοσοκομείο για να βοηθήσω όταν έμαθα από συναδέλφους ότι πλησιάζει η φωτιά ξέροντας ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη γιατί και πριν δύο χρόνια είχαμε ζήσει ξανά τα ίδια με τη φωτιά να φτάνει στο νοσοκομείο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Νεκτάριος Χάινταρ, ειδικευόμενος ψυχίατρος και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. «Στον χώρο των ΤΕΠ, και αναμένοντας οδηγίες, γινόταν συζήτηση από τους συναδέλφους πώς θα συντονιστεί η κατάσταση αν χρειαστεί να εκκενωθούμε, να γίνει η διαλογή των ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα, πώς θα μετακινηθούν, δεν γνωρίζαμε τι μέσα θα είχαμε. Λίγο μετά η εφημερία μεταφέρθηκε στο Δρομοκαϊτειο, ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο ότι δεν θα γίνει πλήρης εκκένωση και ότι οι ασθενείς με αναπνευστικά θα πάνε στο Αττικό. 

Και τότε ενώ ο συντονισμός των ενεργειών έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία έχει ξεκινήσει, εμφανίζονται στον χώρο ο Διοικητής της ΥΠΕ, η Υποδιοικήτρια για την Ψυχική Υγεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο υπουργός Υγείας με τη φρουρά του – ο οποίος  αποδοκιμάστηκε από συναδέλφους. 

«Πειθαρχικό παράπτωμα»

Απευθύνθηκα στην υποδιοικήτρια και της είπα “απομακρύνετε τον προϊστάμενό σας από εδώ γιατί έχουμε σοβαρές δουλειές να ασχοληθούμε”. Τότε ο υπουργός με ύφος μπράβου, απειλητικό, με προσεγγίζει και μου λέει ότι αυτό που κάνω είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Του απάντησα ότι παρακωλύει το έργο μας εκείνη την ώρα και απάντησε ότι είναι προϊστάμενος και να κάνουμε ό,τι μας λέει, με αποτέλεσμα να εισπράξει την κατακραυγή των συναδέλφων. Μετά μπήκε μέσα στα ΤΕΠ και μετά από κάνα τέταρτο αποχώρησε. Ήταν μια διαδικασία που είχε ήδη δρομολογηθεί και ο ίδιος δεν παρέμεινε να “συντονίσει” το οτιδήποτε. Ήρθε για επικοινωνιακούς λόγους και τσαμπουκά». 

Με ανακοινώσεις τους τις ευθύνες υπουργείου-κυβέρνησης καθώς και τις απειλές Γεωργιάδη, κατήγγειλαν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, το Ανατρεπτικό Κίνημα στην Υγεία ΨΝΑ, η ΕΙΝΑΠ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η κλαδική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Υγεία–Πρόνοια κ.α.

«Η θανατηφόρα πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει υποστελεχωμένη την δασοπυρόσβεση έχει ακέραιη την ευθύνη…Άλλη μια φορά έγινε εκκένωση ενός νοσοκομείου λόγω πυρκαγιάς μια που πλέον οι φωτιές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνουν μέσα στον αστικό ιστό. Το 2024 ήταν η φωτιά στο Χαλάνδρι και η εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ, το 2025 ήταν η φωτιά στην Πάτρα και η εκκένωση του Καραμανδάνειου, φέτος ήρθε η σειρά του ΨΝΑ Δαφνί. Δίνουμε ραντεβού στα μεγάλα συλλαλητήρια στις 9 Αυγούστου και στη ΔΕΘ στις 4-5 Σεπτεμβρίου διεκδικώντας μία και μοναδική εξαγγελία από αυτή την κυβέρνηση, την παραίτηση της» ανέφερε το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

«Αφού o Γεωργιάδης τα “άκουσε από την καλή” από τους εργαζόμενους, την επομένη Σάββατο 1/8 απειλεί δημοσίως “με πειθαρχικές διώξεις”.  Συγκεκριμένα και στοχοποιημένα “3 συνδικαλιστές της Άκρας Αριστεράς, Ανταρσύα όπως έμαθα(ε) μετά”, τους οποίους απειλεί όχι μόνο πως θα τους “διώξει πειθαρχικά” αλλά θα τους … διώξει από την χώρα ( ! ) στέλνοντάς τους “στην Κούβα ή στη Βόρεια Κορέα”… Αυτός που θα φύγει θα είσαι εσύ. Για το σπίτι σου» ανέφερε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Υγείας.

Απαράδεκτη ήταν η στάση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκου να κατηγορήσει για «ανευθυνότητα και συνδικαλιστική αφέλεια» εργαζόμενους του νοσοκομείου.