ΝΑΥΠΗΓΕΊΑ: Όλοι μαζί εμπρός για ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Απεργία και διαδήλωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου την Τρίτη 10 Ιούλη ύστερα από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) για 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση. Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Ελευσίνας – Νεωρίου και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ήταν μια πρώτη απάντηση του κλάδου στην “εγκατάλειψη”, όπως λένε οι ίδιοι, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας από την πολιτεία.

“Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία” φώναζαν οι εργαζόμενοι καθώς διαδήλωναν από την πλατεία Κλαυθμώνος στο υπουργείο Οικονομικών. Το δελτίο τύπου της ΠΟΕΜ για την απεργία συμπύκνωνε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο: “Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Με τη μονομερή επιβολή του απάνθρωπου συστήματος εκ περιτροπής εργασία, μιας ημέρας εργασίας την εβδομάδα, που αυταρχικά και παράνομα επέβαλλαν οι εργοδότες, έχουν διακόψει, ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, την παραγωγική διαδικασία.

Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου της Σύρου. Εδώ και ενάμιση χρόνο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένα αρκετών μηνών. Σήμερα λειτουργούν οριακά και βρίσκονται λίγο πριν την οριστική κατάρρευση και την πτώχευση.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος – Σαλαμίνας. Η οποία στηρίζεται, ουσιαστικά, από την παραγωγική λειτουργία των μεγάλων Ναυπηγείων, η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε ύψη ρεκόρ αγγίζοντας το 98% και καταγράφοντας 3.000 ανέργους.

Οι δορυφορικές επιχειρήσεις με παράλληλες δραστηριότητες, που επηρεάζονται από τη λειτουργία και εξαρτώνται από τη παραγωγική βάση των Ναυπηγείων, όπως είναι φυσικό, έχουν καταρρεύσει.

Η υπάρχουσα τραγική κατάσταση στον Ναυπηγικό κλάδο δεν μπορεί να συνεχισθεί”.

Οι εργαζόμενοι θα συναντούσαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ.Σταϊκούρα ο οποίος όμως ακύρωσε το ραντεβού. Τελικά αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜ συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη χωρίς φυσικά να πάρει καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα των εργαζόμενων.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου είναι καθημερινές. Παραμονή της απεργίας, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εργοδοσίας να διευρύνει το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας που υποτίθεται θα έληγε στις 18 Ιουλίου, ακόμα τρεις μήνες, ως τις 18 Οκτωβρίου.

“Συνεχίζεται η πολιτική των ψεμάτων και μόνο οι εργαζόμενοι, με κοινή δράση των Ναυπηγείων και του Περάματος, μπορούν να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς”, μας είπε η Δανάη Χουτζούμη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Σκαραμαγκά “Τρίαινα”, “Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει στην εκ περιτροπής εργασία κάθε Δευτέρα την οποία όμως δε δεχόμαστε και απεργούμε εκείνη την ημέρα. Δρομολογείται η συρρίκνωση του κλάδου με μεγάλες μειώσεις μισθών, κλεισίματα και απολύσεις.

Πρέπει να κινητοποιήθούμε για τον εργατικό έλεγχο με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής γιατί η ναυπηγική βιομηχανία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί, να παράξουμε καράβια για τα νησιά μας, βιομηχανικό υλικό και κατασκευές, τροχαίο υλικό. Γι' αυτό απαιτούμε έκτακτη γενική συνέλευση ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν για το μέλλον και τη ζωή τους”.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το προεδρείο της Τρίαινας είχε συναντηθεί με τον νέο υπουργό Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο ο οποίος ζήτησε λίγες μέρες διορία για να “μελετήσει το θέμα” λες και το άκουγε πρώτη φορά στη ζωή του, ενώ με την ίδια δικαιολογία ο Σταϊκούρας ακύρωσε και την τριμερή υπουργείου-εργοδοσίας-εργαζόμενων που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11/7. Στην πραγματικότητα το μόνο που προσπαθεί η νέα κυβέρνηση είναι να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας στην κούραση και την εξαθλίωση των εργαζόμενων για να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Η απεργιακή διαδήλωση της Τρίτης έδειξε τη δυνατότητα η καινούργια τρόικα εσωτερικού να μην πετύχει στο στόχο της. Η μαζική, ενωτική, απεργιακή απάντηση του κλάδου που θα κλιμακωθεί με απεργία διαρκείας και θα συμπαρασύρει ακόμα περισσότερα κομμάτια εργαζόμενων στο δρόμο του αγώνα, είναι μια προοπτική που μόλις τώρα ανοίγει. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν ούτε λεπτό περιθώριο στην ηγεσία της ΠΟΕΜ να καθυστερήσει, αλλά να απαιτήσουν την άμεση συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.