Διεθνή
Αποκαλύψεις Σνόουντεν ανοίγουν ξανά τις Υποκλοπές

Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως σε σχέση με το σχεδόν ξεχασμένο σκάνδαλο των υποκλοπών της Vodafone. Για να υπενθυμίσουμε λίγο την ιστορία, τον Μάρτιο του 2005 η συγκεκριμένη εταιρεία ανακάλυψε ότι στο σύστημα της υπήρχε εγκατεστημένο ένα παράνομο πρόγραμμα παρακολουθήσεων. Μέσα στις επόμενες μέρες η εταιρεία ειδοποίησε την κυβέρνηση. Μια μέρα πριν την επίσημη ενημέρωση, βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του ο Κώστας Τσαλικίδης, στέλεχος της Vodafone, κάτω από ανεξιχνίαστες ακόμα συνθήκες. Η τότε κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει στην αφάνεια για σχεδόν ένα χρόνο την υπόθεση των υποκλοπών.
 
Όταν τελικά τον Φεβρουάριο του 2006, τρεις υπουργοί της ΝΔ έδωσαν μια κοινή συνέντευξη τύπου για να εξηγήσουν τι είχε συμβεί, περιέγραφαν τη θέση των ελληνικών αρχών ως θύμα «ξένων κέντρων», που παρακολουθούσαν ακόμη και τον πρωθυπουργό, φωτογραφίζοντας την αμερικανική πρεσβεία. Έγινε μια τυπική έρευνα από τις δικαστικές αρχές σε σχέση με τα 100 περίπου άτομα που παρακολουθούνταν (ανάμεσα τους και ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο) και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2008. Άνοιξε εκ νέου το 2010 όταν προέκυψαν νέα στοιχεία και από τότε «σέρνεται».
 
Τώρα όμως προέκυψαν νεότερα στοιχεία από το αρχείο του… Έντουαρντ Σνόουντεν! Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Δημήτρης Ψαρράς στην ΕφΣυν έγραψε «ενισχύεται η πεποίθηση ότι όλα ξεκίνησαν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τη στενή συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και NSA-CIA).Τα νέα αυτά ντοκουμέντα αναφέρονται μόνο έμμεσα στο ζήτημα των υποκλοπών, αλλά τεκμηριώνουν αυτή τη συνεργασία ήδη από το 2002 και έτσι ανατρέπουν την εύκολη ερμηνεία ότι όλα έγιναν εν αγνοία των ελληνικών αρχών».
 
Όταν ο Βύρωνας Πολύδωρας αρνήθηκε να παραδώσει στη Βουλή το σχετικό πόρισμα που έφτιαξε η ΕΥΠ μετά την έρευνα της είχε πει «για μένα το θέμα των υποκλοπών από πλευράς ΕΥΠ δεν έχει βάθος, δεν έχει ουσία, δεν έχει βαρύτητα». Το πόσο απρόθυμα και νωχελικά κινούνται οι θεσμοί του κράτους σε σχέση με αυτή την υπόθεση είναι εντυπωσιακό. Όπως δήλωσε στην ΕΑ ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος του Γιάννη Σηφακάκη στην υπόθεση. «Η υπόθεση των υποκλοπών, όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα παραδοθεί στη λήθη, όπως και το σκάνδαλο των απαγωγών τον Πακιστανών. Θα αποκαλύπτει πάντα τον ψεύτικο κόσμο των αστικών ελευθεριών, την κυριαρχία και ολοκληρωτική επιδρομή του μηχανισμού καταστολής, την έλλειψη τήρησης των στοιχειωδών εγγυήσεων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και την διαρκή και πολύπλευρη επίθεση των καπιταλιστικών κέντρων εξουσίας απέναντι στα κινήματα. 
 
Η δικαστική εξουσία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ατιμωρησία και τη συγκάλυψη των υποκλοπών μέχρι τώρα. Ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών την περίοδο 2004-2005 και ο σύντροφος Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο». Οι λόγοι της παρακολούθησης του προφανείς. Μόλις πριν από δύο μήνες δόθηκε το δικαίωμα στους παθόντες να πάρουν αντίγραφα της τεράστιας ποινικής δικογραφίας αφού για εννέα σχεδόν χρόνια βρισκόταν στο σκοτάδι.
 
Πολλές αγωγές αποζημιώσεων, όπως και του Γιάννη, εκκρεμούν ακόμη χωρίς να έχουν εκδικαστεί ακόμα, ενώ δεν έλλειψαν και απορριπτικές αποφάσεις με το σκεπτικό ότι η Vodafone δεν είχε την τεχνογνωσία να ελέγξει την ύπαρξη του λογισμικού που έκανε δυνατή την συνακρόαση».
 
O Αμερικάνος Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν, είναι σήμερα 32 χρονών, εργαζόταν για χρόνια ως τεχνικός στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA και CIA. Πριν δύο χρόνια με την βοήθεια ακτιβιστών από τον ιστότοπο wikileaks διέρρευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες (από την NSA) σχετικά με προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες αποκαλύπτουν τα προγράμματα παρακολούθησης που τρέχει η NSA με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.