Εργατικό κίνημα
OΑΣΘ-ΟΣΕΘ: Όχι σε περικοπές μισθών και απολύσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να περηφανεύεται ότι έκανε τον ΟΑΣΘ δημόσιο, αλλά οι απολύσεις και οι περικοπές που πάει να επιβάλλει, δείχνουν την κυβερνητική αντίληψη για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Στον ΟΣΕΘ (πρώην ΣΑΣΘ), τον οργανισμό που είχε την εποπτεία του ιδιωτικού ΟΑΣΘ απολύονται εργαζόμενοι που για χρόνια εργάζονταν με συμβάσεις έργου που ανανεώνονταν κάθε χρόνο καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εκβιάζει τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ ότι ή θα αποφασίσετε μόνοι σας την περικοπή του μισθού σας, ή θα πάτε στο ενιαίο μισθολόγιο και η περικοπή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Κλιμάκιο του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια μαζί με συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη τους εργαζόμενους του ΟΣΕΘ. Συζητήσαμε μαζί τους ότι για να κερδίσουμε τις δουλειές μας χρειάζονται κινητοποιήσεις κι ότι έχει σημασία να συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία στις 14/12. Έγινε συνάντηση και με το διευθυντή του οργανισμού, Τσιώνα, όπου επανέλαβε το ίδιο μοτίβο “δεν έχουμε πολλά περιθώρια, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας” νίπτοντας ουσιαστικά τα χέρια του, αναζητώντας νομικές λύσεις, ενώ χρειάζεται πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για να λυθεί η ομηρία.

Την επόμενη μέρα πραγματοποίησε γενική συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Η ηγεσία του σωματείου πρότεινε την αποδοχή του εκβιασμού, χωρίς την παραμικρή μάχη. Πρόκειται για μειώσεις που μπορεί να ξεπερνούν το 20% στο ετήσιο εισόδημα.

Στη συνέλευση μοιράστηκε η προκήρυξη του Συντονισμού κι έγινε τοποθέτηση από συντρόφισσα εργαζόμενη στον ΟΣΕΘ. Αφού ενημέρωσε για την επίθεση που δέχονται, επεσήμανε ότι πραγματικές δημόσιες συγκοινωνίες δεν σημαίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η συγκεκριμένη παρέμβαση πήρε το χειροκρότημα της συνέλευσης κι ακολούθησαν παρεμβάσεις που έλεγαν ότι πρέπει να στηριχτούν απεργιακά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕΘ.

Από τη μεριά του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, θεωρούμε απαράδεκτο να απολύονται εργαζόμενοι μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας που γνωρίζουν το έργο πολύ καλά και κανένας δεν έχει αμφισβητήσει την επάρκειά τους. Είναι διπλά απαράδεκτο το γεγονός ότι τους απολύει ο κρατικός πλέον ΟΑΣΘ, που αντικατέστησε τον σπάταλο ιδιωτικό ΟΑΣΘ, προσπαθώντας να βάλει τάξη στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Αντί να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις που χρειάζονται για την εποπτεία του νέου ΟΑΣΘ η απάντηση της διοίκησης είναι οι απολύσεις. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων του ΟΣΕΘ να κρατήσουν τις δουλειές τους. Ταυτόχρονα επιμένουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ δεν πρέπει να δέχονται εκβιασμούς που σημαίνουν περικοπές και μειώσεις.