Εργατικό κίνημα
Η νέα κυβέρνηση: Να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι

Την πρώτη του συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε την Παρασκευή 30 Γενάρη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώτος ενθουσιασμός από τις δηλώσεις του υπουργού τις προηγούμενες μέρες, όπως ότι όλοι οι απολυμένοι και οι διαθέσιμοι θα γυρίσουν στις δουλειές τους, καταλάγιασε απότομα από τις τοποθετήσεις του στο ραντεβού.

\r\n
\r\n
Όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων: «Αν και δέχτηκε τη λογική ενίσχυσης του Κοινωνικού κράτους, δήλωσε ουσιαστική –οικονομική- αδυναμία να το στηρίξει. Αν και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, είναι καθαρό ότι θα κινηθεί στα πλαίσια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες κοινωνικές δαπάνες. Με τη σαφή δήλωση ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα για το 2015, προσπάθησε να κλείσει όλα τα ζητήματα που έχουν οικονομικό κόστος, από το ξεπάγωμα του μισθολογίου μέχρι τις ανάγκες για άμεσες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς.
\r\n
 
\r\n
Στο ζήτημα της αξιολόγησης, με την απάντησή του προκαθόρισε και τη σύγκρουση που θα επέλθει το επόμενο διάστημα, με την επιμονή του να φέρει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης σε σύντομο χρόνο, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τη σπουδή του για μια τέτοια προτεραιότητα. Αν και δεσμεύτηκε ότι δεν θα απολυθεί κανείς, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποδοχή του αιτήματος για επανίδρυση όλων των δομών και Υπηρεσιών που καταργήθηκαν και επαναφορά σε αυτές όλων των διαθέσιμων και απολυμένων, και άνοιξε το θέμα της κινητικότητας, δηλώνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να γυρίσουν στο ίδιο υπουργείο, πρέπει να εκτιμηθούν πρώτα οι ανάγκες.
\r\n
Τέλος, είπε ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο, αλλά όχι σε οικονομικό».
\r\n
 
\r\n
Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τη μάχη: Για να γυρίσουν όλοι οι απολυμένοι πίσω στις δουλειές τους. Στο δημόσιο ο αριθμός τους δεν περιορίζεται στους 2.500 ή 3.500 όπως αφήνει να εννοηθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου. Για επιστροφή όλων άμεσα και όχι πχ για τους διαθέσμιμους εκπαιδευτικούς από τη νέα σχολική χρονιά τον επόμενο Σεπτέμβρη. Για τη μισθολογική αποκατάσταση όλων για το διάστημα που ήταν σε διαθεσιμότητα ή στην απόλυση.
\r\n
\r\n

Κόστος

\r\n
\r\n
Αλλά και για να μην γίνει η ανάκληση των απολύσεων σε βάρος των νέων προσλήψεων. Όπως αναφέρει η Αυγή της Κυριακής 1/2: “Το κόστος της ανάκλησης θα αντισταθμιστεί με το κόστος που περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό για τις 15.000 προσλήψεις του 2015, μειώνοντας δηλαδή αναλογικά τον αριθμό των τελευταίων”. “Διόρθωση των αδικιών” όπως επαναλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί, δε σημαίνει να βρουν ισοδύναμα μέτρα σε βάρος άλλων εργαζόμενων ή υπηρεσιών για να καλύψουν το κόστος των υποσχέσεών τους.
\r\n
 
\r\n
Η μάχη είναι ανοιχτή σε όλα τα ζητήματα και μέτωπα. Για τον ιδιωτικό τομέα μπορεί η νέα κυβέρνηση να μην έχει κάνει καμία νύξη, αλλά οι εργαζόμενοι της Coca Cola ή των Τσιμέντων Χαλκίδας απαιτούν μαζί με τα εκατομμύρια ακόμα των ανέργων να γυρίσουν στις δουλειές τους. Το να ανοίξουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες που έκλεισαν όπως ο ΟΣΚ ή εργοστάσια που τους έβαλαν λουκέτο τα αφεντικά τους παραμένει στην ημερήσια διάταξη.
\r\n