Εργατικό κίνημα
Νομοσχέδιο ΕΡΤ: Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι έχουν το λόγο

Πορεία Πολυτεχνείου 17/11/2013

Tην Παρασκευή 20/3, στις 4μμ, θα γίνει η συνέλευση των εργαζόμενων της ΕΡΤ μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους. Η συμπλήρωση 21 μηνών αγώνα, τους βρίσκει προβληματισμένους, σε αρκετές περιπτώσεις οργισμένους, αλλά και αποφασισμένους για τη συνέχεια. 

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σεβασμό στην πολύμηνη αυτή μάχη και την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης που παρήγαγε κι εξακολουθεί να παράγει, το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο site της δημόσιας διαβούλευσης, ήταν μια ψυχρολουσία για τους αγωνιζόμενους.
 
Οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις που επανέλαβαν ξανά και ξανά όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν καταλήξει στο δικό τους, αρκετά ολοκληρωμένο, σχέδιο για το τί σημαίνει δικαίωση του αγώνα και πώς πρέπει να είναι η νέα ΕΡΤ. 
 
Κάτι που δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση.
 
“Δεν επαναλειτουργεί η ΕΡΤ– αλλάζει όνομα το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ!” ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ. “Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια (δημιουργική ή όχι) προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα … Αντί λοιπόν να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νομός της ΕΡΤ, ώστε «να μην υπάρχουν παθογένειες» κατά την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, επιλέχτηκε να τροποποιηθεί (;) ο ιδρυτικός νόμος έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ (στην ουσία είναι αυτούσιος! ) που κατάργησε την ΕΡΤ!”  συνεχίζει. 
 
Ο αγώνας συνεχίζεται
“Ο αγώνας συνεχίζεται” λένε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, που αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση.
 
“Η δρομολογημένη επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί νίκη των αγωνιζόμενων εργαζομένων και της αλληλέγγυας κοινωνίας, όμως δυστυχώς, οι προβλέψεις του σχετικού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Μαρτίου 2015, σε ελάχιστα σημεία φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των ίδιων των εργαζομένων και στην ουσία επαναφέρουν το κάθετο ιεραρχικό μοντέλο διοίκησης με ρόλο παντεπόπτη στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου μιας Ανώνυμης Εταιρείας που πατάει πάνω στις δομές του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ! 
 
Η συμμετοχή 2 εργαζομένων της ΕΡΤ σε ένα επταμελές ΔΣ δεν απαλύνει σε καμία περίπτωση την ουσιαστική απόρριψη του οριζόντιου διοικητικού μοντέλου με ανάδειξη ανακλητών συντονιστών από τις γενικές συνελεύσεις, όπως έχουν προτείνει οι εργαζόμενοι” λέει η απόφαση της συνέλευσης και συνεχίζει τονίζοντας μια σειρά ακόμα σημεία που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαίωση του αγώνα: 
 
“Το σχέδιο νόμου, δημιουργεί και πάλι εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων (συμβασιούχοι αορίστου και ορισμένου χρόνου), κρεμάει τους εργαζόμενους που (εξ)αναγκάστηκαν να βγουν στη σύνταξη (ακόμα και αυτούς που έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση), προσπερνάει το ζήτημα των συμβασιούχων αλλά και των πολύτιμων αλληλέγγυων στον αγώνα μας που συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου προγράμματος, φορτώνεται τα «βάρη» του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ, δεν περιγράφει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο (ονομαστικά) την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ”.
 
Το ζήτημα του σχεδίου νόμου αναμενόταν να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ (πανελλήνια ομοσπονδία δημοσιογράφων) την ερχόμενη βδομάδα.
 
Εμείς δεν παλέψαμε για να αλλάξει απλά το όνομα της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ. Παλέψαμε για να ανοίξει η ΕΡΤ με όλες της τις λειτουργίες, για να είναι ανοιχτή στην κοινωνία. Επομένως συνεχίζουμε τον αγώνα. Για την ακρίβεια εντείνουμε τον αγώνα, προκειμένου αυτό που θα ανοίξει να είναι πραγματικά η ΕΡΤ. 
 
Αυτό σημαίνει με όλες τις δομές της και με τους συμβασιούχους και τους αλληλέγγυους που τόσο καιρό είναι μέσα στον αγώνα. Όσοι διάλεξαν την απεργοσπασία της ΝΕΡΙΤ, μπορούν να γίνουν υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που ούτως ή άλλως με αυτό έχουν σύμβαση. Το πρόγραμμα και η δουλειά μας πρέπει να καθορίζεται όχι από το Δ.Σ. αλλά από τις συνελεύσεις μας όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Μέσα στη βδομάδα πάμε σε συνέλευση για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας.
 
Ειρήνη Φωτέλλη 
Εργαζόμενη ΕΡΤ
  
 

Mε τους αλληλέγγυους στο πλευρό τους

 
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ, ήταν η συζήτηση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 12/3, στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, στα πλαίσια σύσκεψης που οργάνωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, καθώς και αγωνιστές από μια σειρά κλάδους που επανειλημμένα έχουν βρεθεί στο πλευρό τους αυτούς του 21 μήνες.
 
Από τη μια, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να μην αφήσει “στο περίμενε” το άνοιγμα της ΕΡΤ, όπως έχει κάνει με μια σειρά προεκλογικές της υποσχέσεις, χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία του αγώνα, με κρίσιμο ρόλο να παίζει η συνέχεια της μαχητικής διεκδίκησης και μετεκλογικά, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο, στις 11/2. 
 
Από την άλλη όμως, σκληρή ήταν η κριτική στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, με τους παρευρισκόμενους να επισημαίνουν μια σειρά από προβληματικές πλευρές του.
 
Σε πρακτικό επίπεδο η σύσκεψη κατέληξε στο να εξασφαλιστεί η αναζοπύρωση της καμπάνιας για την ΕΡΤ, με εξορμήσεις και συζητήσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές.
 
Δεδομένου ότι η στήριξη των υπόλοιπων εργατικών κλάδων ήταν ένα από τα μεγάλα όπλα του αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να κάνουν ευρύτερα γνωστές τις ενστάσεις τους για το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και ην πρότασή τους για το ποια ΕΡΤ θέλουμε. Αποκορύφωμα αυτής τη προσπάθειας προτείνεται να είναι ένα μεγάλο συλλαλητήριο, τις ημέρες που θα μπει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.   
 
“Ο αγώνας συνεχίζεται για να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΡΤ που θα ανοίξει, θα είναι όπως την οραματίστηκαν οι εργαζόμενοί της, που μάτωσαν όλους αυτούς τους μήνες, όπως απόδειξαν ότι μπορούν να κάνουν, όπως έχει ανάγκη η κοινωνία. Γιατί το σχέδιο νόμου που παρουσίασε για διαβούλευση η κυβέρνηση είναι πιο πίσω ακόμη και απο την αρχική τοποθέτηση ότι «η ΕΡΤ θα ανοίξει απο μηδενική βάση», μια που στο σχέδιο νόμου η βάση δεν είναι μηδενική αλλά η ΝΕΡΙΤ” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συντονισμού μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης και συνεχίζει: “Θα χρειαστεί λοιπόν να επιμείνουμε αγωνιστικά για να επιβάλουμε ότι, τίποτε απο όσα παλεύαμε όλους αυτούς τους μήνες δεν θα θυσιαστεί στους συμβιβασμούς της κυβέρνησης με τους «εταίρους», τους δανειστές και το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.
 
Συνεχίζουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ:
Η ΕΡΤ να ανοίξει με το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών), διαδίκτυο, μουσικά σύνολα, που λειτουργούσαν μέχρι την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3).
 
Δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή στις δραστηριότητες που είχε η ΕΡΤ πριν τις 11 Ιούνη του 2013, δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές προσωπικού και δομών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για να στήσει τη ΝΕΡΙΤ. Αντίθετα θα χρειαστούν νέες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες της πλήρους λειτουργίας της ΕΡΤ.
 
Η επιστροφή στη δουλειά των απολυμένων της ΕΡΤ χρειάζεται να είναι με όλα τα δικαιώματα που είχαν πριν το μαύρο. Τους μισθούς, την ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις, τους κανονισμούς λειτουργίας και τους εσωτερικούς κανονισμούς που είχαν. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζί με τους πρώην συμβασιούχους της ΕΡΤ που συνέχισαν τον αγώνα, μαζί με τους δεκάδες αλληλέγγυους που είναι απαραίτητοι στη λειτουργία της ΕΡΤ και όχι ανακύκλωση νέων συμβασιούχων.
 
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ χρειάζεται να στηριχθεί στις κατακτήσεις του ertopen, στην εμπειρία των 21 μηνών αυτοδιαχείρισης. Αντί για τα συγκεντρωτικά μοντέλα, πραγματικός σεβασμός στον αγώνα των 20 μηνών σημαίνει ότι η διεύθυνση της ΕΡΤ υπόκειται στις συνελεύσεις και τις αποφάσεις των εργαζόμενων. Μόνο έτσι μπορεί η ΕΡΤ να βάλει στο πλάι τις «κακοδαιμονίες του παρελθόντος», να παραμείνει η φωνή της μαχόμενης κοινωνίας και να μη μετατραπεί σε ένα νέο κυβερνητικό φερέφωνο. 
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να επιβάλουμε ότι θα γίνουν πράξη οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των εργαζόμενων της ΕΡΤ”.