Πολιτική
ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κίνημα ενάντια σε νέο Μνημόνιο

 «Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι προσδοκίες και οι αναζητήσεις του κόσμου προς τα αριστερά δεν έχουν σταματήσει», αναφέρει η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνεδρίασε στις 15/3 και συζήτησε πάνω στη νέα περίοδο, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που ανοίγονται.
 
«Είναι στοίχημα το αν η ελπίδα του κόσμου θα έχει συνέχεια και σ’ αυτό η αντικαπιταλιστική αριστερά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο», συνεχίζει. Κόντρα στις αυταπάτες «ούτε ρήξη – ούτε υποταγή» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγει σε μια πολιτική «διαχείρισης στα όρια του συστήματος», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «πρέπει να είναι δύναμη ελπίδας και αισιοδοξίας. Η δύναμη που καλεί στον αγώνα για να πάνε τα πράγματα αλλιώς, να έρθουμε σε ρήξη με ΕΕ και κεφάλαιο και να νικήσουμε!». 
 
Βασικό καθήκον είναι η συγκρότηση αριστερής, εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να ξηλωθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, να μην περάσει νέο μνημόνιο. Μέσα από μια νέα άνοδο των αγώνων έξω από λογικές αναμονής, επιμένοντας στην ενιαιομετωπική πολιτική στο κίνημα, παίρνοντας πρωτοβουλίες συντονισμών σωματείων, αναδεικνύοντας τη φετινή Πρωτομαγιά σε αγωνιστικό ορόσημο. 
 
Πρωτοστατούμε
 
Επιπλέον, «πρωτοστατούμε στη πάλη για να συντρίψουμε κάθε προσπάθεια εμφάνισης δεξιάς η ακροδεξιάς αντιπολίτευσης γι’ αυτό και αναβαθμίζουμε στην πολτική μας παρέμβαση τις διεκδικήσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος... Παλεύουμε να γίνει πλατιά υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος η βαριά καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας. Ασκούμε κριτική στην στάση της κυβέρνησης που με σειρά ενεργειών δείχνει απαράδεκτη ανοχή απέναντι στην ΧΑ. 
 
Συμμετέχουμε στα αντιρατσιστικά - αντιφασιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στις 21/3 και οργανώνουμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, κοινότητες μεταναστών και άλλες δυνάμεις, μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την ημέρα που ξεκινάει η δίκη της ΧΑ, στις 20 Απρίλη».
 
Μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες προβάλλουμε τη συνολική εναλλακτική, «τον άλλο, τον αντικαπιταλιστικό δρόμο. Συνδέουμε πιο πειστικά και ολοκληρωμένα τους στόχους και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Ρίχνουμε το βάρος στην θετική, επιθετική πλευρά της πάλης, σε αυτό που πρέπει να γίνει, στο πώς θα επιβάλουμε αυτούς τους στόχους και τα αιτήματα.»
 
Οι σ. του ΣΕΚ τονίσαμε ότι ο σωστός προσανατολισμός του ΠΣΟ για την ανατροπή της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20/2 και την ανακοπή της πορείας προς ένα νέο μνημόνιο πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Έτσι ώστε κάθε τοπική - κλαδική ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάθε συνδικαλιστής της να προσανατολιστεί στις εστίες αντίστασης που υπάρχουν για να ανοίξει η ΕΡΤ και οι τοπικές ΕΡΑ, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι στον Πειραιά, να στηρίξουμε τους διαθέσιμους για να γυρίσουν στις δουλειές τους, να επιβάλουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία κλπ. Μόνο αν πετύχουμε να ξεσηκώσουμε πολλές τέτοιες αντιστάσεις θα αναγκάσουμε την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω.
 
Μετωπική πολιτική
 
 Πραγματική «μετωπική πολιτική» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μπορεί να σταματήσει τις νέες επιθέσεις είναι η κοινή δράση με τους χιλιάδες αγωνιστές που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πολλοί από αυτούς βλέπουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν δύναμη που μπορεί να τους στηρίξει κόντρα στους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης.  
 
Τονίσαμε επιπλέον ότι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δεν είναι ένα άθροισμα αιτημάτων που μπορεί να κομματιαστεί σε πολλές και ξεχωριστές καμπάνιες και πρωτοβουλίες μια για το χρέος, μια για την έξοδο από ευρώ-ΕΕ κλπ. Γι’ αυτό και η αυτοτελής παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την προβολή του συνόλου του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, με αιχμή τον εργατικό έλεγχο που απαντάει στο «ποιός και πώς» μπορεί να το επιβάλει, είναι σήμερα παραπάνω από αναγκαία. Ενώ η όποια στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην «Πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους» πρέπει να γίνεται επιμένοντας ότι το χρέος είναι ζήτημα ταξικό και όχι «επανάκτησης εθνικής κυριαρχίας», που χρειάζεται να συνδέεται με τις υπόλοιπες αιχμές του προγράμματος για κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση στους μετόχους και με εργατικό έλεγχο, ρήξη με ευρώ-ΕΕ κλπ. Καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη διαδικασία των ψηφοφοριών που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του σώματος. 
 
Τέλος, τοποθετηθήκαμε μαζί με σ. της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και ανένταχτους ενάντια στη μονιμοποίηση της συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, επιμένοντας ότι οι όποιες συνεργασίες πρέπει να γίνονται «χωρίς εκπτώσεις στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, ανοίγοντας τη διαδικασία προς την 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
 
Γιάννης Σηφακάκης