Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Αγ. Σάββας και Γεννηματάς. Στην κινητοποίηση που έγινε με τη στήριξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, συμμετείχε και η ΑΕΠΑ (Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή) του νοσ. Παίδων Αγλ. Κυριακού.

“Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος Χατζηγιάννης, εργαζόμενος στο “Γεννηματάς”. “Πράγματα που είχαν υποσχεθεί δεν βλέπουμε να υλοποιούνται. Η κατάσταση όμως στα δημόσια νοσοκομεία είναι ανυπόφορη. Κι αν μια φορά ισχύει αυτό για τα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως μαθαίνουμε ισχύει πολλαπλά για τα νοσοκομεία της επαρχίας. Βλέπουμε ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ανθρώπους να παρακαλάνε για εξετάσεις και να χρησιμοποιούν ακόμα και ρουσφετολογικούς μηχανισμούς για να κάνουν ακόμα και μια αυτονόητη απλή εξέταση. Σήμερα είμαστε σε στάση εργασίας μαζί με τους συναδέλφους του Αγίου Σάββα και θα μπορούσε να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα νοσοκομεία αν είχε μαθευτεί νωρίτερα. Είναι όμως μια νέα αρχή, πατώντας στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κατακτήσουμε τις διεκδικήσεις μας”, συνέχισε.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κυριακή Κοκολάκη από το νοσοκομείο Αγ.Σάββας: 
 
“Όλα τα ζητήματα που είχαμε στο νοσοκομείο πριν τις εκλογές είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει προσωπικό. Η διοίκηση μας έδωσε την απάντηση ότι θα πάρει 30 επικουρικούς γιατρούς και 28 νοσηλευτές, για να λειτουργήσει το “Κουρκούλειο”, το παράρτημα που ανοίξανε προεκλογικά για να καλύψουν ανάγκες του Αγ.Σάββα. Πάνε να γιατρέψουν τον καρκίνο με ασπιρίνες. Οι ανάγκες είναι τουλάχιστον για 300 άτομα. Τόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις που εκκρεμούν να καλυφθούν για να λειτουργεί κανονικά το νοσοκομείο. Μηχανήματα έχουν χαλάσει και δεν λειτουργούν οπότε μένουν πίσω θεραπείες κλπ. Εργαστήρια που λόγω έλλειψης προσωπικού καθυστερούν πολύ, κάτι που είναι καθοριστικής  σημασίας για τους καρκινοπαθείς. Με λίγα λόγια το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο υπολειτουργεί, και παρόλα αυτά η διοίκηση νομίζει ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Το πρόβλημα όμως το βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Εγώ δουλεύω στο Ιατρείο Πόνου και στο Κοινωνικό Φαρμακείο του νοσοκομείου. Είναι φοβερό να βλέπεις άπορους καρκινοπαθείς, ανασφάλιστους, να έρχονται στο κοινωνικό φαρμακείο να πάρουν τα φάρμακα για τις θεραπείες και να είναι στον αέρα κάθε φορά αν θα τα βρουν. Αν μιλάνε για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν μπορούν αφήνουν τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση”. 
 
To “Νυστέρι” σε ανακοίνωσή του μετά την κινητοποίηση τονίζει: “Το βήμα έγινε, να δώσουμε συνέχεια, να οργανώσουμε γενικές συνελεύσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία να αποφασίσουμε γύρο κινητοποιήσεων, στα διλήμματα και στους εκβιασμούς των αφεντικών, να απαντήσουμε με μονομερείς ενέργειες και την δύναμη των αγώνων μας, για να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις και να σώσουμε τελικά τις δουλειές, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα νοσοκομεία μας και την δημόσια υγεία και περίθαλψη”.
 

Νοσοκομείο Γεννηματά: Εκλογές ΕΙΝΑΠ 

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας πενταμελούς των γιατρών γίνονται στο Νοσοκομείο Γεννηματά στις 18 Μάρτη. Το Αγωνιστικό Μέτωπο Ανατροπής, όπου συμμετέχει και το «Νυστέρι» καλεί σε υπερψήφιση των υποψήφιων του «για έναν ανεξάρτητο συνδικαλισμό με στόχο την εργασιακή αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών και τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους». 
 
Υποψήφιοι είναι οι: Χρίστος Αργύρης, Στέλιος Κοκκινόπουλος, Γιάννης Κότσαλης, Λευτέρης Παπαντωνάκης, Μαρίνα Φασούλα, Γιώργος Μπερέτης. 
 

 Αγλαΐα Κυριακού: Όχι στο κλείσιμο της Νευροχειρουργικής

Οι επιθέσεις των μνημονίων στη δημόσια Υγεία έχουν φέρει καταστροφικά αποτελέσματα για μια σειρά νοσοκομεία και κλινικές. Το πάγωμα των προσλήψεων είχε σαν αποτέλεσμα πολλές δημόσιες υπηρεσίες να υποστελεχωθούν. Στο νοσοκομείο μας απέμεινε μόνο ένας επιμελητής στη Nευροχειρουργική κλινική και μερικές μέρες πριν ανακοίνωσε την παραίτησή του.
 
Είναι πολύ λογικό. Είχε μείνει εδώ και καιρό ένας μόνο άνθρωπος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, όντας μάλιστα απλήρωτος. Πρόκειται για μια κλινική που είναι εντελώς απαραίτητη σε ένα νοσοκομείο Παίδων. Σκεφτείτε ότι κάθε τραύμα από τροχαίο ή από πτώσεις που μπορεί να συμβεί στο κεφάλι ενός παιδιού, χρειάζεται παρέμβαση της νευροχειρουργικής κλινικής. Και στο νοσοκομείο μας λειτουργεί η μία από τις δύο σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κλείσιμό της θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην εξασφάλιση της Υγείας εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών.
 
Στη συνάντηση που είχαμε με τον Ξανθό στο υπουργείο στις 11 Μάρτη, όπου πραγματοποιούσαμε στάση εργασίας και κινητοποίηση, μας είπε ότι είναι ενημερωμένος και ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα. Από την άλλη όμως ακούσαμε από τον υπουργό Κουρουμπλή ότι υπάρχει σκέψη να υποστηριχθεί η αντίστοιχη κλινική από το διπλανό νοσοκομείο, το Αγία Σοφία. 
 
Εμείς από τη μεριά μας, σαν σωματείο εργαζομένων στο Αγλαΐα Κυριακού καταγγέλλουμε την όποια πρόθεση υποκατάστασης της κλινικής από άλλο νοσοκομείο καθώς είμαστε πεπεισμένοι πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τις κλινικές και των δύο νοσοκομείων. Και επειδή αναφερόμαστε στην Υγεία, οποιαδήποτε ενέργεια βάζει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ήδη κατακρεουργημένων νοσοκομείων, δε γίνεται να εφαρμοστεί. Διεκδικούμε την πρόσληψη τόσο γιατρών όσο και νοσηλευτών για να μπορέσει η κλινική να μείνει ανοιχτή και να λειτουργήσει με καλύτερους όρους απ’ ό,τι πριν. Χωρίς συνάδελφοί μας να αναγκάζονται να δουλεύουν ασταμάτητα νυχθημερόν διακινδυνεύοντας στο τέλος και τη δικιά τους Υγεία.
Μαρία Αλιφιέρη,
Τεχνολόγος, μέλος ΔΣ εργαζομένων νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”