Εργατικό κίνημα
Δήμοι Θεσσαλονίκης: Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την ιδιωτικοποίηση

Τις τελευταίες μέρες του Ιούλη έγιναν δύο προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών σε Δήμους που «ακυρώθηκαν» από την παρέμβαση εργαζόμενων της ΠΟΕ ΟΤΑ: στο Μαρούσι με συγκέντρωση στην οικονομική επιτροπή που θα πρότεινε ιδιωτικοποίηση τριών υπηρεσιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, φύλαξη). Και στο Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός για να δώσουν την καθαριότητα σε ιδιώτη για τα επόμενα δύο χρόνια. 
 
Το νέο μνημόνιο έρχεται να κουτσουρέψει ακόμα περισσότερο τους ΟΤΑ. Ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση, «οικονομικό παρατηρητήριο» σε κάθε δήμο, πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, νέο μισθολόγιο, ακόμα χειρότερες υπηρεσίες για τους δημότες. Και βέβαια οι δήμαρχοι να πρωτοστατούν στην εφαρμογή όλου του αντιδραστικού πλαισίου του Καλλικράτη, στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.
 
Οι δικαιολογίες γνωστές: δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχουν οχήματα. Μετά από το μνημονιακό πάγωμα των προσλήψεων (και παλιότερα), αλλά και με την εγκατάλειψη της συντήρησης του στόλου για χρόνια, τώρα εμφανίζουν σαν μόνη «λύση» την ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τα ίδια έλεγαν και στο δήμο Λαγκαδά, αλλά και στο Θερμαϊκό πριν από δύο χρόνια. Και τις δύο φορές τους σταματήσαμε. Παρόλο που την πρώτη φορά είχαν επιστρατεύσει τους χρυσαυγίτες τραμπούκους και τη δεύτερη τα ΜΑΤ.
 
Στις 30 Ιούλη συμμετείχαμε στη στάση εργασίας και συγκεντρωθήκαμε στις 9.30πμ στο δημαρχείο της Περαίας. Εκεί μάθαμε ότι ο διαγωνισμός έχει αλλάξει τόπο διεξαγωγής και φύγαμε για το δημαρχείο Μηχανιώνας. Πολύ γρήγορα ο διαγωνισμός «ακυρώθηκε», παρά τις πιέσεις και τις μεθοδεύσεις του δημάρχου κι άλλων δημοτικών συμβούλων. Μέχρι αργά το μεσημέρι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να δώσουν το «φιλέτο», αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε. Ακόμα και έκτακτη οικονομική επιτροπή συγκάλεσαν στις 2 το μεσημέρι και έφεραν τα ΜΑΤ. Όμως η ιδιωτικοποίηση είχε για μια ακόμα φορά σταματήσει.
 
Ξέρουμε ότι δεν παραιτούνται από τα σχέδιά τους για αυτό πρέπει «να δώσουμε συνέχεια, με γύρο γενικών συνελεύσεων για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση», όπως ανέφερε η προκήρυξη της Σκουπιδιάρας που μοιράζαμε. «Στήνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, απεργιακές επιτροπές για να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα». Στη συγκέντρωση εκτός από εργαζόμενους από όλους τους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης, ήταν με πανό κι ο Συντονισμός ενάντια σε κλεισίματα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις.
 
Νίκος Χατζάρας, γραμματέας ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων-Μαινεμένης