Εργατικό κίνημα
Κατάληψη στην ΕΛΠΑ

Κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΕΛΠΑ

‏H διοίκηση της ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιηγήσεων και Αυτοκινήτου) έχει αφήσει μέχρι και 24 μήνες απλήρωτoυς τους 230 εργαζόμενους και τους πάνω από 100 συνεργάτες της Λέσχης. Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΠΑ  από την Παρασκευή 24/7 έχουν καταλάβει το γραφείο του προέδρου στην κεντρική διοίκηση στη Μεσογείων ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, την επικόλληση όλων των ενσήμων που έχει σταματήσει από την αρχή του 2015 και την σωτηρία των θέσεων εργασίας. 
 
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αφού όλες οι διοικήσεις των τελευταίων δεκαετιών σπαταλούσαν χωρίς έλεγχο τα κέρδη της Λέσχης οδηγώντας την σε τεράστια χρέη προς το δημόσιο, τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μειώσουν το προσωπικό με τη χρήση ιδιωτικών συνεργείων. Τους τελευταίους δυο μήνες, ωστόσο, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αφού απέναντι στις αποφάσεις του Σωματείου Εργαζόμενων στην ΕΛΠΑ πως θα απεργήσουν αν δεν υπάρξουν λύσεις με τα απλήρωτα δεδουλευμένα, η διοίκηση σταμάτησε κάθε συνομιλία. 
 
“Στις 28 Μαϊου η διοίκηση μας έδωσε τελευταία φορά χρήματα, 400 ευρώ στον καθένα, ενώ δεν έχουν ούτε τα ένσημα για όλο το 2015. Σαν σωματείο απευθυνθήκαμε στην Ομοσπονδία Μεταφορών και μας έδωσαν νομική κάλυψη. Έχουμε κάνει κατάληψη στα γραφεία του προέδρου. Όλοι οι συνάδελφοι παραμένουμε εδώ σε διαρκή Γενική Συνέλευση και γίνονται καθημερινά διοικητικά συμβούλια του σωματείου για να μπορούμε να διαχειριστούμε όλα όσα τρέχουν καθημερινά”, εξηγεί στην Ε.Α. ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην ΕΛΠΑ, Λευτέρης Φιλοσίδης.
 
“Πώς είναι δυνατόν ο τζίρος της ΕΛΠΑ να είναι π.χ. 20 εκατομμύρια το χρόνο, οι μισθοί να είναι 7,2 εκατομμύρια και η εταιρία να μπαίνει μέσα; Θέτουμε το ερώτημα: πού πήγαν τα άλλα 13; Ζητάμε έλεγχο στα οικονομικά με την παρουσία των εργαζόμενων. Θέλουμε απαντήσεις. Να πληρώσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτή την ιστορία -και υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι. 
 
Προσπαθούν να δώσουν όλες τις υπηρεσίες σε ιδιωτικά συνεργεία. Διάφοροι έχουν και συμφέροντα από αυτή την τακτική αφού έχουν φτιάξει τα δικά τους συνεργεία... Γι' αυτό ζητάμε να οριστεί μια διοίκηση από την κυβέρνηση, το υπουργείο, που θα έχει δημόσιο έλεγχο με την παρουσία των εργαζόμενων σε αυτήν ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της ΕΛΠΑ και να συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλιές μας”, υπενθυμίζοντας πως την Δευτέρα 3/8 θα πραγματοποιούνταν νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο με την παρουσία του Κατρούγκαλου. 
 
“Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί μέχρι τέλος. Τώρα που ξεκινήσαμε δεν μας μένει πλέον τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε”, υπογραμμίζει ο γραμματέας του σωματείου Γιώργος Βελισσάριος ο οποίος καλεί όλον τον κόσμο να σταθεί στο  πλευρό των εργαζόμενων στην ΕΛΠΑ. “Θα ξεκινήσουμε καμπάνια αλληλεγγύης ζητώντας την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων”.